Στο Καστελλόριζο υπάρχει το πιο πρωτότυπο μουσείο

Κάθε λάτρης των μαθηματικών πρέπει να το επισκεφτεί.

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου

Στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στο αρχοντικό ενός νησιού που η πλούσια ιστορία του και η απαράμιλλη ομορφιά του το φέρνουν στο επίκεντρο πολλών γεωπολιτικών γεγονότων, φιλοξενείται τα δυο τελευταία χρόνια ένα νέο πρωτότυπο διαδραστικό μουσείο, που όχι άδικα συγκεντρώνει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Στο ακριτικό και πανέμορφο Καστελλόριζο λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Γρίφων, ενώ το νησί φιλοξενεί και την έδρα της Ένωσης Ιδεών Γρίφων Μαθηματικών (ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ.).

Εμπνευστής και ιδρυτής τους ένας -γέννημα θρέμμα- Καστελλοριζιός, που η μεγάλη αγάπη του για το νησί, τον έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει μια πανεπιστημιακή καριέρα στην Αυστραλία και να εγκατασταθεί μόνιμα στον τόπο των προγόνων του. Ο λόγος για τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη, έναν άνθρωπο που γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το Καστελλόριζο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και με την εμπνευσμένη φράση του "το Καστελλόριζο γράφεται με δυο λάμδα, όπως η Ελλάδα", έστειλε το μήνυμα πως αυτή η μικρή νησίδα γης αξίζει να έχει και μια σωστά ορθογραφημένη γραφή, πέρα από την προσοχή μας, όπως λέει.

Το Μουσείο Γρίφων στεγάζεται στο πατρογονικό του σπίτι, που σύμφωνα με την επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο κατασκευάστηκε το 1887. Είναι ένα διώροφο αρχοντικό με όλα τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των σπιτιών του Καστελλόριζου, που όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χούλης, "κρατήθηκε όρθιο παρά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, το σεισμό των 8 Ρίχτερ του 1926, τους βομβαρδισμούς και τη μεγάλη πυρκαγιά του 1944 που κατέστρεψε το νησί".

Βρίσκεται στην περιοχή Χωράφια, πίσω από την γνωστή ταβέρνα όπου το 1991 γυρίστηκε το "Mediterraneo" και έκανε το νησί διεθνώς γνωστό και ακριβώς πίσω από την εντυπωσιακή ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, κτίσμα του 1902, που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο και πλέον ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του επιχειρηματία Αθανάσιου Μαρτίνου με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ "ΑΙΓΕΑΣ".

Όνειρο και σκοπός ζωής 

Σε αυτή την ιστορική γωνιά του νησιού βρίσκεται το νέο Μουσείο Γρίφων του Πανταζή Χούλη, που αποτέλεσε για τον ίδιο όνειρο και σκοπό ζωής από την πρώτη στιγμή που εγκατέλειψε την Αυστραλία και αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στο νησί.

Στους δυο ορόφους του αρχοντικού που φιλοξενεί το μουσείο, ο επισκέπτης θα βρει περισσότερους από 4.000 γρίφους από κάθε γωνιά της γης. Οι 700 απ' αυτούς αποτελούν έμπνευση, σχεδιασμό και κατασκευή του ίδιου, που με όρεξη και μεράκι συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή του κατασκευάζοντας συνεχώς καινούργιους, από διάφορα υλικά, όπως πλαστικό, ξύλο, μέταλλο αλλά και ύφασμα. Ξεκίνησε από παιδί να συλλέγει γρίφους που αποτελούσαν μια πρόσκληση γι αυτόν. Αναζητούσε, έβρισκε και αγόραζε γρίφους από παντού κι όταν ήρθε η ώρα να μεταφερθούν από την Αυστραλία στον Καστελλόριζο χώρεσαν μέσα σε εβδομήντα πέντε μεγάλες κούτες!

Εκείνο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο μουσείο από τα υπόλοιπα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περιεργαστεί όλα τα εκθέματα- γρίφους, να προσπαθήσει να τα λύσει και να μάθει την ιστορία τους μέσα από την ξενάγηση που του γίνεται. Το μουσείο αυτό είναι η χαρά των παιδιών. Τα συνολικά πενήντα πέντε παιδιά του νησιού που φοιτούν σε όλες τις τάξεις (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) είναι οι συχνότεροι θαμώνες του μουσείου.

Ο Πανταζής Χούλης δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του γι' αυτό αφού έτσι επιτυγχάνεται ένας από τους βασικούς σκοπούς του Μουσείου Γρίφων που όπως τονίζει είναι "η ενδυνάμωση του πολιτιστικού επιπέδου παιδιών και ενηλίκων κυρίως μέσω νέων ιδεών, γρίφων και μαθηματικών. Η πνευματική άσκηση, η απόκτηση μηχανικών εμπειριών και η ομαδική συνεργασία που επιτυγχάνεται παράλληλα με την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων".

Με μια πρώτη ματιά, το Μουσείο Γρίφων φαντάζει σαν ένα playroom. Στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας χώρος σκέψης, εκδηλώσεων, προβληματισμού, αναζήτησης, ιστορίας. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, όπως ο ιδρυτής του. Απλός άνθρωπος, αντισυμβατικός χαρακτήρας, λάτρης της φύσης και της πεζοπορίας, που μπορεί να σε ξεναγήσει στα μοναδικά πέτρινα πατητήρια που υπάρχουν στο βουνό, που κάθε φορά ανακαλύπτει κάτι καινούργιο, που λατρεύει το κολύμπι όλο τον χρόνο, που μιλάει με θαυμασμό και έρωτα για το νησί και τους κατοίκους του.

Πηγή: Magamefigaro.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.