5 πράγματα που δεν ήξερες για το Sandman

Ο Άρχοντας των Ονείρων έκανε την πολυαναμενόμενη πρώτη του εμφάνιση στη μικρή οθόνη, στην πλατφόρμα του Netflix. Ποιος είναι όμως ο Sandman;

The Sandman

Λίγοι είναι οι φαν των κόμιξ που δεν αναγνωρίζουν την αξία της σειράς φαντασίας του Νιλ Γκέιμαν. Το "The Sandman" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Γενάρη του 1989 και συνεχίστηκε έως το 1996, εκτοξεύοντας την καριέρα του συγγραφέα, του οποίου το ταλέντο αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τα βιβλία "Καλοί Οιωνοί" (1993), "American Gods" (2001) και "Coraline" (2002). Η πολυαναμενόμενη μεταφορά των περιπετειών του Μορφέα στην οθόνη έγινε μετά από καθυστερήσεις, αναβολές και ενδοιασμούς του δημιουργού του, και ήδη οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν ότι η σειρά παραγωγής Netflix έχει κερδίσει το κοινό, αν και οι κριτικές ποικίλλουν από πολύ ενθουσιώδεις, σε ορισμένες που απλώς επικροτούν τις δυνατές ερμηνείες του καστ και άλλες που τη χαντακώνουν για την αδυναμία της να μεταδώσει τη μαγεία των αυθεντικών ιστοριών.

Διαβάστε Επίσης

Όπως και να ‘χει, η σειρά έχει μείνει ως μία από τις καλύτερες στην ιστορία των κόμιξ, χάρη στην προβολή δυναμικών και περίπλοκων χαρακτήρων, την έξυπνα δομημένη πλοκή της, αλλά και την αναπαράσταση σύγχρονων ζητημάτων μέσα από τον κόσμο της φαντασίας και των μύθων. Οι ιστορίες περιλαμβάνουν εμφανίσεις ακόμα και από αληθινές ιστορικές φιγούρες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο πολιτικός ακτιβιστής Τόμας Πέιν, μέχρι και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, τον οποίο, με την ελπίδα ότι η σειρά θα συνεχιστεί, θα δούμε στη δεύτερη σεζόν, όπου λογικά θα παρουσιαστούν οι ιστορίες του τρίτου τόμου της σειράς, "Dream Country".

Για όσους δεν έχετε, ωστόσο, διαβάσει τα graphic novels και μέχρι πρόσφατα αγνοούσατε πλήρως την ύπαρξη του μυθικού Sandman, ήρθε η ώρα να τον γνωρίσετε λίγο καλύτερα.

Τα αρχέτυπα του Sandman

sandman

Αν και πολλοί νομίζουν ότι ο χαρακτήρας αποτελεί δημιούργημα του Νιλ Γκέιμαν, στα κόμιξ της DC υπήρχαν ήδη δύο ήρωες με το όνομα Sandman: ο μασκοφορεμένος εκδικητής Wesley Dodds και ο Garrett Sanford, ένας σουπερήρωας που καταπολεμούσε εφιάλτες. Βέβαια, ο Γκέιμαν άλλαξε εντελώς την αρχική μορφή του ήρωα, αντλώντας έμπνευση από τους παλιούς χαρακτήρες και προσδίδοντας στο νέο τις ιδιότητες του μυθικού Μορφέα, ενός θεού συνδεδεμένου με τα όνειρα.

Ορισμένοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στο βασίλεια του Ονείρου προέρχονται επίσης από παλαιότερα κόμιξ, όπως τα αδέρφια Cain και Abel και ο πιστός υπηρέτης του Sandman, Lucien, που ήταν αφηγητής της ανθολογίας "Tales of Ghost Castle", του 1975.

Τα επτά Endless

sandman
Προωθητικό σκίτσο για το graphic novel "The Sandman: Endless Nights" © Frank Quitely

Ο Sandman είναι ένας από τα Endless, επτά ανθρωπόμορφες αναπαραστάσεις ισχυρών φυσικών δυνάμεων: Θάνατος (Death), Πεπρωμένο (Destiny), Πόθος (Desire), Καταστροφή (Destruction) Ντελίριο (Delirium) και Απόγνωση (Despair). Καθένα από τα αδέρφια κυριαρχεί σε ένα ξεχωριστό βασίλειο, αλλά φυσικά στα κόμιξ κάνουν συχνές εμφανίσεις και πολλές φορές γίνονται πρωταγωνιστές των ιστοριών. Στη σειρά του Netflix, ο Θάνατος (Kirby Howell-Baptiste), ο Πόθος (Mason Alexander Park) και η Απόγνωση (Donna Preston) εμφανίζονται για λίγο σε κάποια από τα επεισόδια.

Η πολυμεσική τέχνη του Ντέιβ ΜακΚίν

sandman

Ο Ντέιβ ΜακΚίν, που συνεργάστηκε με τον Γκέιμαν στο κόμικ "Black Orchid" (1988-1989), εικονογράφησε τα εξώφυλλα των τευχών του "Sandman", τα οποία και έγιναν σήμα κατατεθέν της σειράς. Η δουλειά του ΜακΚίν συνδυάζει ζωγραφική, σχέδια με μολύβι, φωτογραφία, γλυπτική, κολάζ και διάφορα άλλα είδη τέχνης τα οποία συνδύαζε για να δημιουργήσει τα αλλόκοτα εξώφυλλα του "Sandman", καθώς και εξώφυλλα σε spin-off σειρές που γράφτηκαν αργότερα. Αν και ο καλλιτέχνης έχει βγει στη σύνταξη εδώ και αρκετά χρόνια, ο Γκέιμαν τον έπεισε να σχεδιάσει τους τίτλους τέλους για το καθένα από τα 10 επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς.

Το "Sandman" δεν ακολουθεί τη νόρμα των παραδοσιακών κόμιξ

The Sandman

Αν έχετε συνδέσει τον κόσμο των κόμιξ με τα παιδιά, ήρθε η ώρα να κάνετε έναν διαχωρισμό, γιατί οι ιστορίες του "Sandman" προορίζονται για μεγαλύτερες ηλικίες, όπως άλλωστε και πολλά από τα κόμιξ της DC, επηρεασμένα από το σκοτεινό στυλ των Vertigo Comics. Αυτή η ελευθερία απέναντι στη λογοκρισία επέτρεψε επίσης στη σειρά να ανοίξει το δρόμο για την αμεσότερη προβολή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με αρκετούς από τους χαρακτήρες να την αντιπροσωπεύουν.

Ο Μορφέας δεν θεωρείται ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα

Sandman

Παρά την προτίμηση του κοινού να αναφέρεται στον μυθικό ήρωα σε γένος αρσενικού, στην πραγματικότητα ο Άρχοντας των Ονείρων δεν ταυτίζεται με κανένα βιολογικό φύλο. Είναι πολύ απλά μια θεϊκή οντότητα, η οποία αναδιαμορφώνεται βάσει διαφορετικών πολιτισμών και πλασμάτων που τον συναντούν στα όνειρά τους. Ουσιαστικά, κανένα από τα επτά αδέρφια δεν έχει μία μονάχα πραγματική μορφή. Στα graphic novels ο Sandman παρουσιάζεται με διαφορετικούς τρόπους, με πιο χαρακτηριστική τη φιγούρα του Kai'ckul στον πρώτο τόμο "Πρελούδια και Νυχτωδίες", τον οποίο στη σειρά υποδύεται ο Ernest Kingsley Jnr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".