"Walking Backwards": Ανοιχτό κάλεσμα για ανερχόμενους καλλιτέχνες με θέμα τη Θεία Κωμωδία

Το θρυλικό έργο του Δάντη αποτελεί την έμπνευση για το φετινό κόνσεπτ του προγράμματος από το Snehta Residency, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Snehta Residency October 2022

Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος "Walking Backwards” εμπνέεται από την Θεία Κωμωδία εστιάζοντας περαιτέρω ανάμεσα στα όρια της παραδοξότητας ενός φυσικού, μεταφυσικού και φανταστικού ταξιδιού του Δάντη. Ο Δάντης όσο περιπλανιόταν στην Ιταλία ως πολιτικός εξόριστος από την Φλωρεντία (1308-1321), ολοκλήρωσε το επικό ποίημα Θεία Κωμωδία αναλύοντας το φαντασιακό του ταξίδι από την Κόλαση, περνώντας το Καθαρτήριο, φτάνοντας εν τέλει στον Παράδεισο.

Η έννοια του ταξιδιού αποκτά πολλαπλούς ρόλους, ιδίως στα σύγχρονα δεδομένα που η μετακίνηση μπορεί να ανακαλεί στιγμές ανάγκης και διαφύλαξης του εαυτού, διαφυγής κινδύνου, και όχι μόνο στιγμές αναψυχής ή περισυλλογής. Η φυσική και φαντασιακή μετατόπιση από την πραγματικότητα γίνεται ολοένα καταφύγιο, όπως σημείο ανάπλασης και ανασκόπησης. Σκοπός του φετινού καλέσματος είναι να προκαλέσουμε τον αναστοχασμό πάνω στην έννοια της μετατόπισης και του ταξιδιού, στο πως αντικατοπτρίζεται στο καλλιτεχνικό έργο, ακολουθώντας το κοινωνικοπολιτικό και περιβαντολλογικό πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας.

Οι επιτυχόντες δημιουργοί θα κληθούν να εκτελέσουν μια σύντομη in situ έρευνα της δράσης, ταυτότητας και τοποθεσίας των συνεργαζόμενων φορέων, ECHO100PLUS, HumanRights360, ANKAA Project, Saffron Kitchen Project για δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του παραγόμενου έργου (ενδεικτικά εικαστική έκθεση, προβολή, διάλεξη) στις αντίστοιχες τοποθεσίες. Οι συμμετέχοντες θα επιλεχθούν από μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα συνταχθεί από μέλη που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και κανόνες με τους προαναφερθέντες συνεργάτες του προγράμματος.

Graphic Design Kit: Katerina Kazou
Original Concept: Tommaso Mauriello
Program Development: Simone Niarou
Program Production: Simone Niarou and Katerina Kazou
Υποβολή αιτήσεων: 01/08/2022
Λήξη υποβολής αιτήσεων: 28/08/2022
Περίοδος αξιολόγησης και επιλογής: 29/08 – 06/09/2022
Τελική ανακοίνωση επιλογών: 13/09/22
Χρονοδιάγραμμα προγράμματος: 03/10 - 23/10/22
 
Μικρό ποσό υποβολής για κάθε συμμετοχή στα 10 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ιδρύματα και πολιτισμός: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση

H δυσανάλογα μεγάλη επιρροή των ιδιωτικών ιδρυμάτων στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής απασχολεί τους ανθρώπους του πολιτσμού και το φεστιβάλ H(E)AVENS φιλοδοξεί να ανοίξει έναν κριτικό διάλογο πάνω στο θέμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
06/12/2023

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.

Πέντε εγκαταστάσεις VR εικονοποιούν τη φωνή της Μαρίας Κάλλας

Το "Visualising the Voice of Maria Callas" είναι μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

"Η μορφή της μάνας" στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης

Φιλική συμμέτοχη στην έκθεση τα 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της Νεοελληνικής χαρακτικής που συνδέουν το εμβληματικό χθες με το ελπιδοφόρο σήμερα.

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, πώς το θέατρο και η τέχνη συμβάλλουν στη διαχείριση του τραύματος;

Η Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εξηγεί πώς το πρότζεκτ "Spectators in a ghost city", που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, καταφέρνει να δώσει μια ανθρώπινη διάσταση στην Αμμόχωστο και να εντάξει το τραύμα του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του "Κάτω από τις στάχτες" στον Ιανό

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι: Δημήτρης Δημηρούλης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

"Εορτινά 2023": Η μαγεία των Χριστουγέννων σε μια έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η γκαλερί Καψιώτη υποδέχεται την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου με την έκθεση - θεσμό που στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας της απέκτησε φανατικούς φίλους.