"Walking Backwards": Ανοιχτό κάλεσμα για ανερχόμενους καλλιτέχνες με θέμα τη Θεία Κωμωδία

Το θρυλικό έργο του Δάντη αποτελεί την έμπνευση για το φετινό κόνσεπτ του προγράμματος από το Snehta Residency, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Snehta Residency October 2022

Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος "Walking Backwards” εμπνέεται από την Θεία Κωμωδία εστιάζοντας περαιτέρω ανάμεσα στα όρια της παραδοξότητας ενός φυσικού, μεταφυσικού και φανταστικού ταξιδιού του Δάντη. Ο Δάντης όσο περιπλανιόταν στην Ιταλία ως πολιτικός εξόριστος από την Φλωρεντία (1308-1321), ολοκλήρωσε το επικό ποίημα Θεία Κωμωδία αναλύοντας το φαντασιακό του ταξίδι από την Κόλαση, περνώντας το Καθαρτήριο, φτάνοντας εν τέλει στον Παράδεισο.

Η έννοια του ταξιδιού αποκτά πολλαπλούς ρόλους, ιδίως στα σύγχρονα δεδομένα που η μετακίνηση μπορεί να ανακαλεί στιγμές ανάγκης και διαφύλαξης του εαυτού, διαφυγής κινδύνου, και όχι μόνο στιγμές αναψυχής ή περισυλλογής. Η φυσική και φαντασιακή μετατόπιση από την πραγματικότητα γίνεται ολοένα καταφύγιο, όπως σημείο ανάπλασης και ανασκόπησης. Σκοπός του φετινού καλέσματος είναι να προκαλέσουμε τον αναστοχασμό πάνω στην έννοια της μετατόπισης και του ταξιδιού, στο πως αντικατοπτρίζεται στο καλλιτεχνικό έργο, ακολουθώντας το κοινωνικοπολιτικό και περιβαντολλογικό πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας.

Οι επιτυχόντες δημιουργοί θα κληθούν να εκτελέσουν μια σύντομη in situ έρευνα της δράσης, ταυτότητας και τοποθεσίας των συνεργαζόμενων φορέων, ECHO100PLUS, HumanRights360, ANKAA Project, Saffron Kitchen Project για δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του παραγόμενου έργου (ενδεικτικά εικαστική έκθεση, προβολή, διάλεξη) στις αντίστοιχες τοποθεσίες. Οι συμμετέχοντες θα επιλεχθούν από μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα συνταχθεί από μέλη που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και κανόνες με τους προαναφερθέντες συνεργάτες του προγράμματος.

Graphic Design Kit: Katerina Kazou
Original Concept: Tommaso Mauriello
Program Development: Simone Niarou
Program Production: Simone Niarou and Katerina Kazou
Υποβολή αιτήσεων: 01/08/2022
Λήξη υποβολής αιτήσεων: 28/08/2022
Περίοδος αξιολόγησης και επιλογής: 29/08 – 06/09/2022
Τελική ανακοίνωση επιλογών: 13/09/22
Χρονοδιάγραμμα προγράμματος: 03/10 - 23/10/22
 
Μικρό ποσό υποβολής για κάθε συμμετοχή στα 10 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.