"Η Συνάντηση των Ειδικών" στο cross section archive

Η εγκαταστάση αποτελεί το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της ετήσιας θεματικής «Αντιμνημείο».

The Experts Meeting λεπτομέρεια από την καταγραφή της «Συνάντησης Ειδικών» (2022) από τους Λάλου & Aymo–Boot

Το cross section archive πρόσφατα παρουσίασε την εγκατάσταση "Η Συνάντηση των Ειδικών", το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της ετήσιας θεματικής για την περίοδο 2021–22 "Το Αντιμνημείο".

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου έξι άνθρωποι συναντήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για να συζητήσουν τον όρο "το Αντιμνημείο" και τη σχέση του με την πόλη. Οι ιδρυτές του cross section archive, Μαρία Λάλου και Skafte Aymo–Boot, προσκάλεσαν τέσσερις ειδικούς σε διαφορετικά πεδία με σκοπό να δημιουργήσουν έναν ορισμό για το Αντιμνημείο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια: τη Hilde de Bruijn – επιμελήτρια εκθέσεων και καλλιτεχνική σύμβουλο, τη Σοφία Ντώνα – εικαστικό και αρχιτέκτονα, τον Πλάτωνα Ησαΐα – αρχιτέκτονα, ερευνητή και εκπαιδευτικό και τον Vladimir Stissi – αρχαιολόγο και ιστορικό της αρχιτεκτονικής.

Ο πρόλογος της συνάντησης διαμορφώθηκε από την προσπάθεια να αναπτυχθεί και να αποτυπωθεί ένα είδος λεξιλογίου με αφετηρία ορισμένες σημαντικές έννοιες γύρω από τον όρο "το Αντιμνημείο", τις οποίες πρότειναν οι Λάλου & Aymo–Boot. Καθένας προσέγγισε αυτό τον "λεξιλογικό" όρο αναφορικά με μια προσωπική του μνήμη, μια απόπειρα ετυμολόγησης, μια αναπαραστατική παραβολή κ.ο.κ.

Τον πρόλογο διαδέχθηκαν μια σειρά από ερωτήματα που απομακρύνθηκαν από τις ανεξάρτητες οπτικές με κατεύθυνση μια κριτική παρουσία ή μια θεωρητική οπτική της δυνητικότητας του Αντιμνημείου, και που κατέληξαν σε μια νέα σειρά από πιθανούς όρους που θα μπορούσαν να προστεθούν στο λεξιλόγιο. Η έκθεση "Η Συνάντηση των Ειδικών" αποτελεί την οπτική καταχώριση της προφορικής οπτικής του καθενός σε ένα καταγεγραμμένο κείμενο που θα προβάλλεται στον τοίχο του χώρου του cross section archive.

Διάρκεια έκθεσης: 13–26 Ιουνίου, από το σούρουπο ως τα μεσάνυχτα

©φωτογραφίας εξωφύλλου: λεπτομέρεια από την καταγραφή της "Συνάντησης Ειδικών" (2022) από τους Λάλου & Aymo–Boot

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.