"Η Συνάντηση των Ειδικών" στο cross section archive

Η εγκαταστάση αποτελεί το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της ετήσιας θεματικής «Αντιμνημείο».

The Experts Meeting λεπτομέρεια από την καταγραφή της «Συνάντησης Ειδικών» (2022) από τους Λάλου & Aymo–Boot

Το cross section archive πρόσφατα παρουσίασε την εγκατάσταση "Η Συνάντηση των Ειδικών", το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της ετήσιας θεματικής για την περίοδο 2021–22 "Το Αντιμνημείο".

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου έξι άνθρωποι συναντήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για να συζητήσουν τον όρο "το Αντιμνημείο" και τη σχέση του με την πόλη. Οι ιδρυτές του cross section archive, Μαρία Λάλου και Skafte Aymo–Boot, προσκάλεσαν τέσσερις ειδικούς σε διαφορετικά πεδία με σκοπό να δημιουργήσουν έναν ορισμό για το Αντιμνημείο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια: τη Hilde de Bruijn – επιμελήτρια εκθέσεων και καλλιτεχνική σύμβουλο, τη Σοφία Ντώνα – εικαστικό και αρχιτέκτονα, τον Πλάτωνα Ησαΐα – αρχιτέκτονα, ερευνητή και εκπαιδευτικό και τον Vladimir Stissi – αρχαιολόγο και ιστορικό της αρχιτεκτονικής.

Ο πρόλογος της συνάντησης διαμορφώθηκε από την προσπάθεια να αναπτυχθεί και να αποτυπωθεί ένα είδος λεξιλογίου με αφετηρία ορισμένες σημαντικές έννοιες γύρω από τον όρο "το Αντιμνημείο", τις οποίες πρότειναν οι Λάλου & Aymo–Boot. Καθένας προσέγγισε αυτό τον "λεξιλογικό" όρο αναφορικά με μια προσωπική του μνήμη, μια απόπειρα ετυμολόγησης, μια αναπαραστατική παραβολή κ.ο.κ.

Τον πρόλογο διαδέχθηκαν μια σειρά από ερωτήματα που απομακρύνθηκαν από τις ανεξάρτητες οπτικές με κατεύθυνση μια κριτική παρουσία ή μια θεωρητική οπτική της δυνητικότητας του Αντιμνημείου, και που κατέληξαν σε μια νέα σειρά από πιθανούς όρους που θα μπορούσαν να προστεθούν στο λεξιλόγιο. Η έκθεση "Η Συνάντηση των Ειδικών" αποτελεί την οπτική καταχώριση της προφορικής οπτικής του καθενός σε ένα καταγεγραμμένο κείμενο που θα προβάλλεται στον τοίχο του χώρου του cross section archive.

Διάρκεια έκθεσης: 13–26 Ιουνίου, από το σούρουπο ως τα μεσάνυχτα

©φωτογραφίας εξωφύλλου: λεπτομέρεια από την καταγραφή της "Συνάντησης Ειδικών" (2022) από τους Λάλου & Aymo–Boot

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.