Μια έκθεση για την πρώιμη τυπογραφία στην Ελλάδα στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η έκθεση «Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία» περιλαμβάνει αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικών έργων σε πρωτότυπη και λατινική έκδοση από την πλούσια συλλογή του ιδρύματος.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη νέα έκθεση "Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία". Η έκθεση περιλαμβάνει αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικών έργων στο πρωτότυπο και σε λατινική μετάφραση από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος.

Τυπωμένες από το 1470 έως το 1500, καλύπτουν ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου. Προβάλλουν τη σημασία της ελληνικής γραμματείας στην πρώιμη τυπογραφία και συγχρόνως αναδεικνύουν τα ίδια τα έντυπα ως ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα. Συνοδεύονται από ειδικό αφιέρωμα στον Αριστοτέλη, αναδεικνύοντας επιλεγμένες εκδόσεις του έργου του, σε λατινικές μεταφράσεις αλλά και στο πρωτότυπο, από τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

Τα βιβλία που εκτίθενται προέρχονται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές παλαιού και σπάνιου υλικού της Ιστορικής του Βιβλιοθήκης: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού "Ημέρες Θάλασσας" του Δήμου Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου, ώρες 11-3 μ.μ. (ανά μισή ώρα).

Προσεχείς οργανωμένες ξεναγήσεις:
Κυριακή 19 Ιουνίου, 11-3 μ.μ.
Σάββατο 9 Ιουλίου, 11-3 μ.μ.
Σάββατο 23 Ιουλίου, 11-3 μ.μ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Επιπλέον οργανωμένες ξεναγήσεις θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Info: Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη | 01/6/22-31/12/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. και επιλεγμένα σαββατοκύριακα: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/04/2024

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.