"Μια αχτίδα από φως": Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φετινή θεματική του illustradays

Το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ εικονογράφησης επιστρέφει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και open call για εικονογράφους από Ελλάδα και Κύπρο που επιθυμούν να αναδείξουν έργα σχετικά με τη φετινή θεματική.

Ίρις Σαμαρτζή illustradays @Ίρις Σαμαρτζή

Στις 9-18 Σεπτεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το illustradays, το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης της χώρας, το οποίο μοιράζεται με το κοινό και τη φετινή του θεματική. Κάθε χρόνο, αυτή η θεματική παίρνει μορφή μέσα από την οπτική ταυτότητα, τα εικαστικά και φυσικά την αφίσα του, και παράλληλα χάρη στα έργα που λαμβάνει η ομάδα στο ανοιχτό της κάλεσμα προς καλλιτέχνες. Μια επιλογή αυτών αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής, πρωτότυπης έκθεσης, που παρουσιάζει τις τελευταίες πρακτικές και το ύφος των εικονογράφων της χώρας.

Η φετινή θεματική του φεστιβάλ φέρει τον τίτλο "Μια αχτίδα από φως (beam of light)". Μια αχτίδα από φως, που δείχνει το δρόμο, που δίνει ασφάλεια μέσα στο σκοτάδι. Φως που μας βοηθάει να βλέπουμε τα χρώματα και να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Το illustration είναι φως και το φως γεννά το illustration. Και αυτό το επιβεβαιώνει και η ίδια η λέξη, η οποία προέρχεται από τη λατινική illustrare που σημαίνει δίνω φως, κάνω κάτι πιο φωτεινό, διαφωτίζω. Έτσι, η εικονογράφηση είναι εκεί για να φωτίζει ιδέες, λέξεις και ιστορίες ενώ το φεστιβάλ με την επιλογή αυτής της θεματικής, δείχνει την πρόθεσή του να αναδείξει την καλλιτεχνική κοινότητα και τη δουλειά της, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο φως σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης με τις τόσες διαφορετικές εφαρμογές.

Όταν η ομάδα μοιράστηκε τη θεματική με την Ίριδα Σαμαρτζή, εκείνη θέλησε να αποτυπώσει στο εικαστικό της μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, ένα κομμάτι όσων συμβαίνουν στα γεμάτα χρώματα εργαστήρια των εικονογράφων. Σχεδίασε λοιπόν αυτό το κράμα αναφορών, περιορισμών, καλλιτεχνικών αμφιβολιών και μαγικών στιγμών έμπνευσης, σε ένα αρμονικό οικοσύστημα μέσα από το οποίο τα σκίτσα γίνονται εικόνες και ταξιδεύουν στον κόσμο.

Όπως γράφει και η ίδια, "Στο μυαλό ένας λαβύρινθος. Πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω. Αφού τα έχω όλα σε κουτάκια. Κι εγώ στο κέντρο, στο μεγαλύτερο. Μοναχική δουλειά. Κι όμως εισβάλλουν εικόνες από παλιές ιστορίες που αγαπώ και που μισώ. Ιδέες καινούργιες, ιδέες παλιές, ιδέες για πέταμα. Ο χρόνος που πιέζει, οι άνθρωποι που πιέζουν. Beam of light. Το τέλος. Η ιδέα που έπαψε να είναι μουντζούρα και έγινε εικόνα. Η εικόνα που βγήκε από το κουτί. Τέλος; Ή μήπως η αρχή;"

Ακόμη, το illustradays 2022 προσκαλεί εικονογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και εικονογράφους που ζουν και εργάζονται στη χώρα, να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική beam of light και να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες στο φως. Τα έργα που θα επιλεγούν θα ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο με τα έργα διεθνών καλλιτεχνών που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία και την Le immagini della Fantasia, μια έκθεση που θα επιμεληθεί ο Gabriel Pacheco βασισμένος επίσης στη θεματική beam of light.

Για πρώτη φορά φέτος, τα επιλεγμένα για την έκθεση έργα θα διαγωνίζονται και για τρία σημαντικά βραβεία που θα δοθούν από μία νέα διεθνή επιτροπή που θα ανακοινωθεί σύντομα. Τα βραβεία είναι τα εξής:

1. Μια εβδομάδα μαθημάτων στο Scuola Internazionale d’Illustrazione του
Fondazione Zavřel στην Ιταλία με όλα τα έξοδα καλυμμένα, με την υποστήριξη
του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
2. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο από προϊόντα Moleskine αξίας 300 ευρώ
με όλα εκείνα τα δημιουργικά εργαλεία που χρειάζεται ένας/μια εικονογράφος.
3. Μια Illustrator + Folio ετήσια συνδρομή στο AOI (Association of Illustrators)
που περιλαμβάνει υποστήριξη, καθοδήγηση και προβολή.

Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.