"Επτά ομορφιές" της Ταμίνα Αμαντιάρ στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί «Ελένη Κορωναίου» παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση της Ταμίνα Αμαντιάρ στην Αθήνα, με τίτλο «haft paykar».

haft paykar

O τίτλος της έκθεσης "haft paykar", που διαρκεί από 5 Μαΐου έως 16 Ιουλίου, από την Αφγανή καλλιτέχνιδα Ταμίνα Αμαντιάρ, στην γκαλερί "Ελένη Κορωναίου", προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Πέρση μεσαιωνικού ποιητή και μυθιστοριογράφου Nizami και μεταφράζεται ως επτά πορτρέτα ή επτά εικόνες, επτά ιστορίες ή επτά ομορφιές.

Ο αριθμός επτά κατέχει πολύ σημαντική θέση στην περσική μυθολογία. Η ιστορία του βιβλίου αφηγείται τις επισκέψεις επτά κοριτσιών σε έναν βασιλιά, μία κάθε ημέρα της εβδομάδας που αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό χρώμα. Το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει τα επτά στάδια της αγάπης κατά την παράδοση των Σούφι. Η Amadyar εμπνεύστηκε από τις εικονογραφήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου και του τρόπου αναπαράστασης της περσικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας.
 
Στους ζωγραφικούς πίνακες της Amadyar κυριαρχούν το χρώμα και το σχήμα. Στη δουλειά της συχνά μεταφράζει εικόνες και αναμνήσεις από τοπία και το περιβάλλον της σε αφηρημένες συνθέσεις. Μέσα από αυτή την διαδικασία περιορίζει τις καθημερινές της εντυπώσεις σε απλά σχήματα, αφήνοντας ταυτόχρονα στον θεατή το περιθώριο να κάνει τους δικούς του συσχετισμούς. Tο ένα χρώμα περιορίζει, αγγίζει ή επικαλύπτει το άλλο και δημιουργούνται νέες μορφές, σχήματα και αποχρώσεις. Η ένταση των χρωμάτων επιτυγχάνεται με χρωστική που η καλλιτέχνης αναμιγνύει με κουνελόκολλα. Ενώ τα χρωματικά πεδία φαίνονται επίπεδα και χωρίς δομή, με μια πιο προσεκτική ματιά παρατηρεί κανείς σχέδια που μοιάζουν με χαρακτικά ή γραφή σε χρώμα, υποδεικνύοντας νέες καμπύλες και αρχιτεκτονικές μορφές που αιωρούνται και συνενώνονται στους φαινομενικά γυμνούς καμβάδες της.
 
Την έκθεση συνοδεύει μια νέα σειρά από ακουαρέλες που απεικονίζουν τσάντες ρυζιού, ένα αντικείμενο που ήταν πάντα παρών στην καθημερινότητά της. Παρόμοια με τις εικονογραφήσεις που βρίσκονται στο βιβλίο "haft paykar", οι τσάντες ρυζιού απεικονίζουν έναν συνδυασμό εικόνων και γραφής, όπου μέσω της χρήσης ακουαρέλας οι απεικονίσεις αυτές γίνονται πιο αφαιρετικές, αλλοιώνοντας την δυναμική της ίδιας της εικόνας.
 
Η Ταμίνα Αμαντιάρ γεννήθηκε το 1989 στην Καμπούλ (Αφγανιστάν) και σπούδασε στην Kunstakademie του Ντύσελντορφ, με καθηγητή τον Tal R. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Στις πρόσφατες ατομικές τις εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: Sound of the city, Meyer Riegger, Karlsruhe (2021), Making Waves, Eleni Koroneou Gallery, Αθήνα (2020), The Big Dipper, Kewenig, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία (2019), It’s a match, Oldenburger Kunstverein, Όλντενμπουργκ (2019), BIG BLUE SKY, Kunstverein Reutlingen, Ρόιτλινγκεν (2018), last dance, Autocenter at the KINDL, Βερολίνο (2018).

Έχει λάβει τις ακόλουθες επιχορηγήσεις: Hooper Projetcs stipend (2015), Helmut E. Kreutzer Stiftung stipend (2013-2014), the Rölfs Partner stipend (2013) και "stipend" of Heinrich-Böll Stiftung e.V. (2009-2015). Το 2016 συμπεριλήφθηκε στην λίστα του Forbes "30 under 30" και το 2021 της απονεμήθηκε το "Ars Viva Preis 2022".

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου, 5 - 9 μ.μ.
Δημοφόντος 30 και Θορικίων 7 | Τηλ: 21 0341 1748
Τρίτη-Παρασκευή: 12 μ.μ-6 μ.μ | Σάββατο: 12 μ.μ - 4 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.