Μπορεί ένας αργαλειός να μας διδάξει αριθμητική;

Η έκθεση «Αριθμητική της Κουνταλίνι» διεξάγεται παράλληλα με εκείνη της Δήμητρας Βάμιαλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Αριθμητική της Κουνταλίνι Δημήτρης Αντωνίτσης

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, θεογονιστές, ποιητές και φιλόσοφοι εξέφραζαν τις προσωπικές τους κοσμολογικές θεωρίες αναφορικά με τον άψυχο και τον έμψυχο κόσμο. Όσο κι αν στη σημερινή εποχή έχουμε αποστασιοποιηθεί από τέτοιες προσεγγίσεις, η ανάλυση των οντολογικών σχέσεων έχει τεθεί ξανά στο επίκεντρο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που προσπαθούμε να συνδεθούμε με μια πηγή εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας.

Ο Δημήτρης Αντωνίτσης επινοεί ένα δικό του "αριθμοόργανο" για την εκτέλεση βασικών πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) σε μια διανοητική αριθμητική, ψυχαναλυτικού χαρακτήρα. Ως αποτέλεσμα, ο καλλιτέχνης οδηγήθηκε σε μια ιδιαίτερη εικονογραφία, όπου οι αριθμοί και τα σύμβολα συντέθηκαν σε πρωτόλειους αργαλειούς-άβακες. Η "Αριθμητική της  Κουνταλίνι", όπως ονομάζεται αυτή η σειρά έργων, συνδυάζει τη καλλιγραφία, τον διαλογισμό και την επανασύγκληση.

Δημήτρης Αντωνίτσης
Δημήτρης Αντωνίτσης

Πρόκειται για μια προσωπική ανασκόπηση εμπειριών και αναμνήσεων του Αντωνίτση, και όχι τόσο καταγραφή των δυσμενών συνθηκών όπως ο εγκλεισμός και ο φόβος που βιώνουμε τώρα. Η αναζήτηση της επιθυμίας και της ταυτότητας είναι βασικός στόχος των υφαντικών δημιουργιών, σε μια προσπάθεια να βιώσει ο καλλιτέχνης αλλά και ο θεατής τη γαλήνη και την ηρεμία που τόσο αναζητούν.

 Η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα με εκείνη της Δήμητρας Βαμιάλη, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Και οι 2 εκθέσεις εγκαινιάζονται στις 05/5 (6-10 μ.μ.).

Info: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 05/5-23/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη: 3-8 μ.μ., Τετάρτη, Παρασκευή: 12-8 μ.μ., Σάββατο: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα"

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.