Ο Στέφανος Ρόκος δημιουργεί ένα προσωπικό εικαστικό ημερολόγιο στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Το ταξίδι του καλλιτέχνη στην Ιαπωνία αποτέλεσε αφορμή για την έκθεση «Οι Δύο Ναοί».

Noise III_Mixed media on paper_30X35cm

Ζωγραφικά έργα μεικτής τεχνικής σε χαρτί και καμβά, δύο ξυλογραφίες κι ένα animation αποτελούν τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, δημιουργίες του καλλιτέχνη Στέφανου Ρόκου.

Η έκθεση "Οι Δύο Ναοί" σχετίζεται με το δεκαήμερο ταξίδι του Ρόκου στην Ιαπωνία, το 2019. Στο έργο του προσπαθεί να μεταδώσει το περιβάλλον που αντίκρυσε, το οποίο χαρακτηρίζεται από ερωτισμό, ένταση, υπαινικτικές χειρονομίες, ανομοιογενή συζεύξεις και αντιθετικές αναπαραστάσεις. Ο καλλιτέχνης, εξηγώντας τα στοιχεία της νέας του ζωγραφική ενότητα, τονίζει ότι φαντάσματα ιαπωνικής μυθολογίας συνδέονται με τα φαντάσματα του μυαλού του. Προσωπικά βιώματα, αγώνες και μία διαρκή ενθουσιώδης περιέργεια αποτυπώνονται στα έργα του και ο ίδιος γίνεται μέρος μιας καθηλωτικής κουλτούρα, όπως αναφέρει.

Θόρυβος στην Ιαπωνία I, Μεικτή τεχνική σε χαρτί, 70x100 cm
Θόρυβος στην Ιαπωνία I, Μεικτή τεχνική σε χαρτί, 70x100 cm

Στην ομότιτλη έκθεση που κυκλοφορεί στα πλαίσια της έκθεσης, ο εικαστικός επιμελητής και επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΚΤ Κώστας Χριστόπουλος γράφει ότι "ο Ρόκος φτιάχνει ένα προσωπικό εικαστικό "ημερολόγιο" όχι για να μας αποκαλύψει κάτι "ξένο", κάτι που ενδεχομένως ουδέποτε έχουμε δει, αλλά για να πολλαπλασιάσει τις δυνατές εκδοχές του ήδη γνώριμου και να μας προσφέρει με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο ορισμένες επιπλέον εκφάνσεις του. Τίποτα δεν υπάρχει "έξω" από τον κόσμο που περιγράφεται στα έργα του. Όλα βρίσκονται "εντός" του. Ωστόσο αυτός ο κόσμος δεν μοιάζει ενιαίος, αδιαίρετος και ομοιογενής. Διατηρεί κάτι παράδοξο, ένα συνεχές από διαφορές και επαναλήψεις. Έναν τέτοιου είδους τόπο συνιστά και η Ιαπωνία, όπως μας την περιγράφει ο Ρόκος μέσα από τη ζωγραφική του. "Οι δύο ναοί", ο τίτλος της σειράς αυτής των έργων του, γίνεται και με αυτόν τον τρόπο κατανοητός. Ο ένας "ναός", αυτός του βουδισμού, αντιπαρατίθεται σε έναν άλλο, εκείνον του σιντοϊσμού".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Απριλίου (5-9 μ.μ.). 

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 07/4-07/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.