Ο Στέφανος Ρόκος δημιουργεί ένα προσωπικό εικαστικό ημερολόγιο στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Το ταξίδι του καλλιτέχνη στην Ιαπωνία αποτέλεσε αφορμή για την έκθεση «Οι Δύο Ναοί».

Noise III_Mixed media on paper_30X35cm

Ζωγραφικά έργα μεικτής τεχνικής σε χαρτί και καμβά, δύο ξυλογραφίες κι ένα animation αποτελούν τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, δημιουργίες του καλλιτέχνη Στέφανου Ρόκου.

Η έκθεση "Οι Δύο Ναοί" σχετίζεται με το δεκαήμερο ταξίδι του Ρόκου στην Ιαπωνία, το 2019. Στο έργο του προσπαθεί να μεταδώσει το περιβάλλον που αντίκρυσε, το οποίο χαρακτηρίζεται από ερωτισμό, ένταση, υπαινικτικές χειρονομίες, ανομοιογενή συζεύξεις και αντιθετικές αναπαραστάσεις. Ο καλλιτέχνης, εξηγώντας τα στοιχεία της νέας του ζωγραφική ενότητα, τονίζει ότι φαντάσματα ιαπωνικής μυθολογίας συνδέονται με τα φαντάσματα του μυαλού του. Προσωπικά βιώματα, αγώνες και μία διαρκή ενθουσιώδης περιέργεια αποτυπώνονται στα έργα του και ο ίδιος γίνεται μέρος μιας καθηλωτικής κουλτούρα, όπως αναφέρει.

Θόρυβος στην Ιαπωνία I, Μεικτή τεχνική σε χαρτί, 70x100 cm
Θόρυβος στην Ιαπωνία I, Μεικτή τεχνική σε χαρτί, 70x100 cm

Στην ομότιτλη έκθεση που κυκλοφορεί στα πλαίσια της έκθεσης, ο εικαστικός επιμελητής και επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΚΤ Κώστας Χριστόπουλος γράφει ότι "ο Ρόκος φτιάχνει ένα προσωπικό εικαστικό "ημερολόγιο" όχι για να μας αποκαλύψει κάτι "ξένο", κάτι που ενδεχομένως ουδέποτε έχουμε δει, αλλά για να πολλαπλασιάσει τις δυνατές εκδοχές του ήδη γνώριμου και να μας προσφέρει με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο ορισμένες επιπλέον εκφάνσεις του. Τίποτα δεν υπάρχει "έξω" από τον κόσμο που περιγράφεται στα έργα του. Όλα βρίσκονται "εντός" του. Ωστόσο αυτός ο κόσμος δεν μοιάζει ενιαίος, αδιαίρετος και ομοιογενής. Διατηρεί κάτι παράδοξο, ένα συνεχές από διαφορές και επαναλήψεις. Έναν τέτοιου είδους τόπο συνιστά και η Ιαπωνία, όπως μας την περιγράφει ο Ρόκος μέσα από τη ζωγραφική του. "Οι δύο ναοί", ο τίτλος της σειράς αυτής των έργων του, γίνεται και με αυτόν τον τρόπο κατανοητός. Ο ένας "ναός", αυτός του βουδισμού, αντιπαρατίθεται σε έναν άλλο, εκείνον του σιντοϊσμού".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Απριλίου (5-9 μ.μ.). 

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 07/4-07/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.