Υπόγεια επέκταση, σύνδεση με το ΕΜΠ και το Ακροπόλ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Δωρεά από την οικογένεια Λαιμού

Υπεγράφη η σύμβαση δωρεάς μεταξύ ΥΠΠΟΑ και οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για το μεγάλο μουσείο της Αθήνας. Στα σκαριά η εκπόνηση μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου για την αναβάθμισή του.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μαζί με το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στέκεται στην κορωνίδα της πρωτεύουσας, όσον αφορά τα εισιτήρια των τουριστών αλλά και τον πλούτο που διατηρεί στις προθήκες του, γεγονός που απαιτεί από πλευράς του ΥΠΠΟΑ που το διαχειρίζεται έναν διαρκή αγώνα για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εν μέσω Covid, είδαμε την ανανέωση της χλωρίδας στον περιβάλλοντα χώρο, μετά την παρέμβαση της εταιρίας αρχιτεκτονικού τοπίου Ecoscapes, ενώ τώρα άνοιξε ο δρόμος για μια μεγάλη αναβάθμιση του μουσείου, η οποία φιλοδοξεί να του αυξήσει τη δυναμική ποικιλοτρόπως.

Την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τη λειτουργία του σε συνδυασμό με το κτήριο του Ακροπόλ, καθώς και την πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, είναι όλα όσα προβλέπει η δωρεά που κατέθεσε η οικογένεια Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού στο ΥΠΠΟΑ. Η γνωστή ναυτιλιακή οικογένεια που κατάγεται από την Χίο, εκπληρώνοντας το ηθικό της χρέος απέναντι στον πολιτισμό και την κοινωνία σήμερα, υπέγραψε τη σύμβαση ύψους 650.000 ευρώ, μέσω της ΑΜΚΕ "Οικογένεια ΝΣΛ". Με αυτή την κίνηση καλύπτονται τα έξοδα για την εκπόνηση μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: "Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς την οικογένεια Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για την γενναιόδωρη προσφορά τους. Η ευγενική δωρεά τους αποτελεί το πρώτο, αλλά καθοριστικό, βήμα στην έναρξη του έργου της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης αυτής περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας". Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην Πατησίων έχει πολλάκις προταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ, καθότι μαζί με τον πεζόδρομο της Τοσίτσα αλλά και το άδειο (πλην ανασκευασμένο) κτίριο του Ακροπόλ στην απέναντι γωνία αποτελεί ένα δυνατό χαρτί προς αξιοποίηση.

"Την εκπόνηση της μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου έπρεπε να προηγηθούν η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, καθώς και η ρύθμιση διάφορων άλλων θεσμικού χαρακτήρα θεμάτων", επεξήγησε στη δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού. "Στόχος μας είναι, αφενός το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει χώρους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προδιαγραφές έκθεσης και φύλαξης των μοναδικών θησαυρών του, αφετέρου με τη διασύνδεσή του με το κτήριο του Ακροπόλ, να προβάλλει και να αναδείξει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, σε συνδυασμό με την σύγχρονη δημιουργία. Παράλληλα, η προοπτική επικοινωνίας και συνομιλίας με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάδειξη της περιοχής σε έναν εξαιρετικά σημαντικό πόλο πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.