Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες και το λόφο του Λυκαβηττού, δράσεις με ελεύθερη είσοδο φέρνουν τους πολίτες (ξανά) στους χώρους πρασίνου.

Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη

Μια ιστορία λέει ότι όταν ο επιφανής Γερμανός καθηγητής οικολογίας Ηelmut Lieth, θέλοντας να βρει στοιχεία για μία έρευνα, κοίταξε την Αθήνα από ψηλά, μέσα από τις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες της εποχής, αντίκρισε μια πόλη χωρίς πράσινο. Σαν μια βραχώδη μάζα. Ήταν τη δεκαετία του ’80 όταν συνέβη αυτό και έκτοτε τα πράγματα, σαφώς, χειροτέρεψαν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων δείχνουν ότι σε κάθε κάτοικο αναλογούν 6,84 τ.μ. πρασίνου, όταν η κόκκινη γραμμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι στα 9 τ.μ.

Η καραντίνα ήταν η απόλυτη σφυγμομέτρηση: κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου, ψάχνοντας μια διαφυγή, κατέκλυζαν το Πεδίον του Άρεως, το Ζάππειο και τον Λυκαβηττό, έτσι που γρήγορα οι διαδρομές έγιναν ρουτίνα και κατέληξαν μάλλον ανιαρές, ενώ οι διαμένοντες στα προάστια, είτε προς βουνό, είτε προς θάλασσα, είχαν ένα παραπάνω άνοιγμα.

Το νεότευκτο Athens Garden Festival, σε διοργάνωση από το ευρωπαϊκό δίκτυο EUNIC, έρχεται από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, να στοχαστεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και τη σχέση πολιτών και χώρων πρασίνου. Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε πάρκα, κήπους και ταράτσες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ευτυχές είναι ότι άνθισε η «κουλτούρα του πάρκου», η συνήθεια δηλαδή του να περνάς χρόνο στους χώρους πρασίνου της πόλης, να κάνεις πικ-νικ, να διαβάζεις, να συναντάς φίλους και γνωστούς, να διασκεδάζεις. Θα αλλάξουν οι συνθήκες με το πέρας της πανδημίας αλλά όχι οι ανάγκες μας, οπότε τι μένει στο τέλος;

«Τα πάρκα και εμείς», θα απαντούσε σε έναν φανταστικό διάλογο το Athens Garden Festival. Πρόκειται για ένα νέο φεστιβάλ (διαφορετικό από εκείνο του ΟΠΑΝΔΑ), το οποίο έρχεται την κατάλληλη στιγμή να στοχαστεί –από κοινού με τους συμμετέχοντες– τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και τη σχέση πολιτών και χώρων πρασίνου. Διοργανώνεται από το EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ένα δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών με δεκατέσσερις διαφορετικές εθνικότητες στο σώμα του, οπότε το πρόγραμμα της διοργάνωσης προσδιορίζεται από πολυσυλλεκτικότητα και διεθνείς φωνές.

Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη - εικόνα 1

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες των ινστιτούτων και το λόφο του Λυκαβηττού, τα πάρκα και οι κήποι της πόλης γιορτάζουν από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου. «Το Athens Garden Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει για κάθε πολίτη μία μοναδική ευκαιρία οικειοποίησης των κήπων της πόλης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω του πολιτισμού, καθώς και μέσω της ανακάλυψης καινοτόμων λύσεων σε τοπικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις που αφορούν το μέλλον του τρόπου ζωής μας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Υπαίθριες αναγνώσεις, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, προβολές ντοκιμαντέρ και περφόρμανς αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον μας να βρεθούμε στα δροσερά σημεία του κέντρου, ενώ εργαστήρια καλούν για (οικολογική) δράση και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θέτουν επί τάπητος θέματα όπως ο κυκλικός σχεδιασμός, η πράσινη καινοτομία και η αστική βιωσιμότητα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη αλλά για μερικές από αυτές απαιτείται εγγραφή ή επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού.

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.