Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6)

Η «Αντι-δομή» κι άλλες πέντε άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις και happenings για αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6)

Αντι-δομή

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, για τη θερινή σεζόν, παράλληλα με το πρόγραμμα της Ύδρας, παρουσιάζει –μετά από χρόνια– έκθεση και στην έδρα του στην Αθήνα, το «Αντι-δομή» με τα έργα είκοσι ενός σημαντικών Ελλήνων και Κύπριων εικαστικών από διαφορετικές γενιές, όπως οι Γεωργία Σαγρή, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Ραλλού Παναγιώτου και Τάκης Ζενέτος, να συνομιλούν με μια εγκατάσταση έργων του Urs Fischer. Ως αποτέλεσμα προκύπτει μια εξερεύνηση των ορίων μεταξύ τάξης και αταξίας. Από 2 Ιουνίου.

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Φιλελλήνων 11 & Εμμ. Παππά, Νέα Ιωνία) | 2/6-27/10 | Τετ.-Πέμ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Everything Is in a State of Change

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 1

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του εικαστικού που μετέτρεψε την τέχνη από θέαμα σε βίωμα και ακτιβισμό, του μεγάλου Joseph Boyes, το Ινστιτούτο Γκέτε διοργανώνει το αφιέρωμα «Everything Is in a State of Change» σε επιμέλεια Δάφνης Βιτάλη, το οποίο ξεκινά με δύο νέα (κατόπιν ανάθεσης) διεισδυτικά φιλμ που παρήχθησαν από τις καλλιτέχνιδες Jennifer Nelson και την Janis Rafa. Με εφαλτήριο την καλλιτεχνική πρακτική του Boys και ειδικά τη στάση του για την οικολογία, οι δύο προσκεκλημένες δημιουργοί εστίασαν στη σύνδεση μεταξύ ζωικού και ανθρώπινου βασιλείου, θίγοντας κοινωνικά θέματα με αφαιρετική, μεταφορική γλώσσα. Η πρεμιέρα είναι στις 3/6 (9 μ.μ.) στο θερινό Αιόλια αλλά οι προβολές συνεχίζονται στο Γκέτε (έως 22/7).

Σινέ Αιόλια (Φιλαδέλφειας και Σολωμονίδου, Καισαριανή) | 3/6 (9 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη


Man on Earth: Ιάκωβου Βολκώβ

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 2

Παντρεύοντας στοιχεία από την street art και την arte povera, ο Ιάκωβος Βολκώβ χρησιμοποιεί για τις εγκαταστάσεις του υλικά που βρίσκει στους δρόμους, συχνά δίπλα από κάδους σκουπιδιών, όπως ρούχα, άδεια σπρέι και λούτρινα. Βέβαια, στη νέα σειρά που παρουσιάζει στη γκαλερί Alibi από τις 3 του μηνός, το θεμέλιο υλικό είναι οι πλαστικές σακούλες, από τις οποίες ο εικαστικός μεταμορφώνει σε χάρτης της Γης, της Ελλάδας, της Σαντορίνης.

Alibi Gallery | 3/6-5/9 | Τρ.-Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Hollowed Water

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 3

Διεθνώς αναγνωρισμένος για τον πειραματισμό του μεταξύ φόρμας και ήχου, ο Αθανάσιος Αργιανάς το 2020 παρουσίασε την ατομική έκθεση «Hollowed Water» στο το Camden Art Center του Λονδίνου, η οποία προσγειώνεται στην Αθήνα και στο χώρο τέχνης Arch: διαρθρωμένη σε τέσσερα επίπεδα, η έκθεση ξεκινά με γλυπτά που θυμίζουν μέλη του ανθρωπίνου σώματος, συνεχίζει με μια αιωρούμενη κατασκευή και είκοσι μέτρα από λωρίδες να απλώνονται στο χώρο, περνώντας από ένα γατίσιο τραγούδι για να καταλήξει σε μια οπτικοακουστική εγκατάσταση. Εγκαίνια στις 3 Ιουνίου.

Arch (Γκούρα 5, Πλάκα, 2103227301) | 3/6-31/8 | Τρ.-Σάβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Ruins

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 4

Με μια συλλογή του Ιταλού σχεδιαστή Roberto Sironi συνεχίζει το πρόγραμμά της η γκαλερί Carwan στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Πρόκειται για μια σειρά, στην οποία χρησιμοποιούνται αρχιτεκτονικά θραύσματα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, με τέτοιο τρόπο που αποκτούν νέα νοήματα και προεκτάσεις. Το πρότζεκτ αναπτύχθηκε απ’ το 2017 κι ήταν αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας. Εγκαίνια 3 Ιουνίου.

Carwan Gallery (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 2104114536) | 3/6-17/7 | Τετ.-Σάβ.: 2-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


I got up

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 5

Ένα (συμμετοχικό) τελετουργικό ξυπνήματος, σε επιμέλεια του διεθνώς αναγνωρισμένου Pierre Bal-Blanc, διοργανώνεται στο χώρο Hot Wheels Athens: πατώντας πάνω στην φόρμουλα και τέσσερα έργα-καρτποστάλ του εννοιολογικού καλλιτέχνη On Kawara, ο επιμελητής πρόκειται να κοιμηθεί ένα βράδυ στη γκαλερί και την επόμενη ημέρα το πρωί, στις 5 Ιουνίου, θα ξυπνήσει ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στην πρώτη καρτποστάλ (10.49 π.μ.), ενώ οι υπόλοιπες τρεις καρτποστάλ θα δοθούν εκείνη τη μέρα σε επισκέπτες και προσωπικό της γκαλερί, προκειμένου να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία τα επόμενα Σάββατα.

Hot Wheels Athens | Από 5/6 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.