Το Athens Science Festival γιορτάζει την «εποχή των ηρώων»

Διακεκριμένοι επιστήμονες, γνώστες της τεχνολογίας και της επιστήμης και celebrities συναντιούνται στην ψηφιακή, διαδραστική έκδοση του επιστημονικού φεστιβάλ.

Το Athens Science Festival γιορτάζει την «εποχή των ηρώων»

Τα λαμπρά μυαλά της επιστημονικής κοινότητας έρχεται να τιμήσει φέτος το Athens Science Festival σε μια ψηφιακή διοργάνωση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καθιερωμένα ετήσια ραντεβού του σε φυσικούς χώρους. Στην έβδομη του έκδοση, το σημαντικό επιστημονικό φεστιβάλ μας εισάγει στην «εποχή των ηρώων»: εκείνους που ήρθαν φέτος στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας και έκαναν πιο απτή την ευρύτερη προσφορά τους σε τεχνολογία, υγεία και τις υπόλοιπες επιστήμες, φορώντας εργαστηριακές ρόμπες αντί για κάπες και αλλάζοντας τον κόσμο μία εξίσωση τη φορά.

Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, εργαστήρια, ντοκιμαντέρ, πειράματα, ομιλίες και σόου θα γεμίσουν τις οθόνες, με ένα χορταστικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Με τη δυνατότητα διάδρασης ανάμεσα σε συμμετέχοντες και ομιλητές, η επιστημονική εμπειρία και γνώση «ζωντανεύει» ακόμα και στην εποχή της αποστασιοποίησης, εισάγοντας το κοινό στις σημαντικότερες εξελίξεις του μέλλοντος.

Ποιος φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη;

Σημαντικό μέρος του φεστιβάλ αποτελούν τα ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία με την ανάπτυξη της κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας. Η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος και συγγραφέας του «Artificial You: AI and the Future of the Mind», θα μιλήσει για τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της θεματικής, ειδικότερα στο κομμάτι της συνείδησης που αποκτούν τα τεχνητά μέσα, ενώ ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και αναγνωρισμένος συγγραφέας Arthur Miller θα αγγίξει το ερώτημα για την συναισθηματική αντίληψη των ρομπότ.

Από την άλλη πλευρά, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, θα εξηγήσει γιατί αποτυγχάνει η τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας έμφαση στις λύσεις που προέρχονται από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες. Από τις συζητήσεις δε θα λείψουν και ζητήματα τέχνης, όπως η παρουσίαση μίας καινοτόμας συναυλίας που συνδυάζει τζαζ αυτοσχεδιασμό και τεχνητή νοημοσύνη, από τον καθηγητή και ερευνητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Δημήτρη Βασιλάκη και την ομάδα του.

Μάθε τέχνη…

Πώς φτιάχνονται τα ειδικά εφέ για τις ταινίες; Ο Steve Wolf, επιστήμονας, τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής, μας εισάγει στο μαγικό κόσμο του Hollywood και τη χρήση του STEM στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές. Όσο για τις γραφικές τέχνες, εκπροσωπούνται μέσα από την ιατρική εικονογράφο Alissa Eckert που βρίσκεται πίσω από την αναπαράσταση του SARS-CoV-2 και θα αναπτύξει το ζήτημα του art illustration στις επιστήμες.

Τέλος, οι αναδυόμενες τάσεις στο τρίπτυχο τέχνες-επιστήμες-τεχνολογία που απέκτησαν χώρο στην πολιτιστική ζωή λόγω της πανδημίας, έρχονται επίσης στο τραπέζι μέσα από την ομιλία της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθύνουσας Συμβούλου στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, Diana Ayton-Shenker.

Προς ένα καλύτερο μέλλον

Ανάμεσα στους ομιλητές εντοπίζουμε τον βραβευμένο με Νόμπελ Χημείας (2003) Peter Agre, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος, βάζοντας στο μικροσκόπιο την ιατρική, θα παρουσιάσει με αισιόδοξη ματιά το μέλλον της επιστήμης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Σε μία εποχή που προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς τη ζωή και τη διατροφή μας πιο «πράσινη», ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark Post, μας γνωρίζει σε μια εναλλακτική μέθοδο παραγωγής βόειου κρέατος. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το δρόμο προς την αειφορία (Iain Stewart) και την πράσινη πλευρά της χημείας (Sir Martyn Poliakoff).

Από κάπου τους ξέρεις

Φυσικά, η διοργάνωση περιλαμβάνει και μια σειρά ελληνικών συμμετοχών, από επιστήμονες που διακρίνονται παγκοσμίως για τη συνεισφορά τους, μέχρι προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό και δημόσιο χώρο που βοηθούν στην εκλαΐκευση και των δυσκολότερων επιστημονικών ζητημάτων. Ο Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλης), καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του MIT θα «σπάσει τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας», παρουσιάζοντας νέες δυνατότητες στη διάγνωση και αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών, ενώ οι Μαρίλη Νίκα, AI Product Manager στην Google, και Ράνια Σβορώνου, Design Director στην IBM θα αποκαλύψουν τις απαιτήσεις στο σχεδιασμό ψηφιακών προϊόντων που να είναι φιλικά στο χρήστη.

Το αγαπημένο celebrity science θα πραγματοποιηθεί και αυτήν τη χρονιά με δύο επεισόδια: αφενός οι YouTubers LegitGamingGr, Μικρή Ολλανδέζα, Smart Chemistry και Καθημερινή Φυσική αναλαμβάνουν να μας μάθουν πληροφορίες για το σύμπαν, τα άτομα και πολλά άλλα, και αφετέρου ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας και ο φαρμακοποιός και YouTuber Θεμιστοκλής Τσίτσος, θα συναντήσουν τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο σε μία διαφωτιστική συνομιλία για τις αλήθειες και τους μύθους των φαρμάκων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Σάββατο 27 έως Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 | Εισιτήρια: 10-2μ.μ. και 4-8μ.μ. €10, 8.30-10.30μ.μ, €5, ημερήσιο €15, τριήμερο €25 | Προπώληση: Viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.