Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

Μια νέα τάση αυτοθεραπείας κι έκφρασης προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

Μια νέα τάση φυσιολατρικής αυτοθεραπείας προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τις ασκήσεις που θα παρουσιάσει τηλεοπτικά στο βρετανικό κανάλι Sky Arts –πρόκειται για την πρώτη εικαστικό στην ιστορία που θα αναλάβει μόνη της πέντε ώρες τηλεοπτικού χρόνου–, προτρέποντας τον κόσμο να βγει μια βόλτα στο πάρκο και να αγκαλιάσει αυθόρμητα όποιο δέντρο επιθυμεί, ώστε να εκφράσει τα παράπονά του, να πει τις σκέψεις του ελεύθερα.

«Τα δέντρα είναι σαν τους ανθρώπους», αναφέρει η ίδια στο βίντεο που δημοσίευσε το The Art Newspaper. «Έχουν νοημοσύνη, έχουν συναισθήματα, επικοινωνούν μεταξύ τους και, επίσης, είναι ιδανικοί σιωπηλοί ακροατές – μπορείς να πεις τα παράπονά σου σε αυτά». Η Αμπράμοβιτς ξεκίνησε αυτή την πρακτική («Complain to a Tree») πριν από αρκετό καιρό, όταν ήταν στον Αμαζόνιο συμβιώνοντας με ιθαγενείς πληθυσμούς, ενώ πλέον αποτελεί την τελευταία της προσθήκη στην περίφημη «Μέθοδο Αμπράμοβιτς», μια σειρά ασκήσεων που δουλεύει τα τελευταία χρόνια για να βιώσει κάθε ενδιαφερόμενος την μαγεία της περφόρμανς.

Στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς υπόσχεται ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό απόγευμα που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει τους θεατές, εισάγοντάς τους στην τέχνη που αφιέρωσε τη ζωή της, στους ανθρώπους και τα ρεύματα που την ενέπνευσαν –από το Νταντά μέχρι τον Μπάουι– καθώς και στο βίωμα της περφόρμανς, μια και το φινάλε περιλαμβάνει περφόρμανς από την ίδια στο πάρκο.

«Είναι σημαντικό να διαλέξετε προσεκτικά το δέντρο που σας αρέσει», λέει στις οδηγίες της, «διαλέξτε το με βάση τη μυρωδιά του , το φλοιό του, τα φύλλα του. Μην το αγκαλιάσετε αμέσως. Απλά αισθανθείτε την ενέργεια του δέντρου. Και έπειτα πείτε τα παράπονα μέσα απ’ την καρδιά σας». Ακούγεται αρκετά παράδοξη η μέθοδος αλλά αυτό είναι το νόημα: να βγούμε απ’ το safe zone μας και να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να απελευθερώσουμε ενέργεια της πιεστικής χρονιάς που διανύουμε, όπως τονίζει η ίδια. «Το να μιλάς στα δέντρα είναι επίσης ένας τρόπος για να απελευθερώσεις τη δική τους ενέργεια προς τα εσένα. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.