Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11)

Οι «Απόφοιτοι 2017-2018 & 2018-2019» στην ΑΣΚΤ κι άλλες πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις για αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11)

Home

Το σπίτι και η συμβίωση επανέρχονται από διαφορετικές σκοπιές στην καλλιτεχνική πορεία των Κώστα Μπασάνου και Νίνας Παπακωνσταντίνου, δύο αναγνωρισμένων εικαστικών που δραστηριοποιούνται πάνω από είκοσι χρόνια. Την Νίνα Παπακωνσταντίνου την ενδιαφέρουν τα αποτυπώματα του χρόνου, τα παραμύθια, τα νανουρίσματα, τα μοιρολόγια κι οι ημερολογιακές καταγραφές –ό,τι δηλαδή μαρτυρά την μοιρασμένη ζωή– ενώ για τον Κώστα Μπασάνο, η έννοια του σπιτιού ορίζεται ως εμπειρία του κοινού χώρου, ως συγκατοίκηση και ως συνθήκη συνεχούς αλληλεπίδρασης, από όπου αναδύονται κοινοί τόποι, προβληματισμοί και αναφορές. Η κοινή τους έκθεση έρχεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα από 29 Οκτωβρίου.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 29/10-26/12 | Τρ., Πέμ.: 3-8 μ.μ., Τετ., Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Λυπιού

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11) - εικόνα 1

Η πρόσφατη απώλεια της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ έφερε ξανά στο νου το «Λυπιού» και την ετεροτοπία ποιητικού λόγου που έφτιαξε μέσα απ’ το προσωπικό της λεξιλόγιο, αναδεικνύοντας την οργή ή την οδύνη που καλλιέργησε αυτή την ανάγκη. Κατ’ αναλογία, σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί συνθέτουν φθόγγους και ήχους της δικής τους απελευθερωμένης γλώσσας στην νέα έκθεση στο Α-Dash από 31/10, έχοντας κάνει παρεμβάσεις μέσα και έξω απ’ το κτίριο της Ασκληπιού 74.

Α-Dash | 31/10-22/11 | Τετ.-Παρ.: 6-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Daydreaming

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11) - εικόνα 2

«Προσωπικά, ζωγραφίζω τις πλάνες μου, ασαφείς σκέψεις οπτικοποιούνται μέσα από σαφείς εικόνες παρμένες σκόρπια από το αχανές διαδίκτυο, το οποίο λειτουργεί σαν πρώτη ύλη, μπολιάζοντας παράλληλα τις ατομικές εμμονές», αναφέρει ο Θωμάς Μακινατζής, ο οποίος μετά από μερικές ομαδικές πραγματοποιεί την πρώτη ατομική του έκθεση στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, από 31 Οκτωβρίου. Αφήνοντας το μυαλό του ελεύθερο, ο εικαστικός ενσωματώνει διαδικτυακά στιγμιότυπα σε νέες αφηγήσεις μ’ ένα πανδαιμόνιο χειρονομιών κάθε λογής.

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | 31/10-27/11 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Μπία Ντάβου: Έργα σε Χαρτί από τη Δεκαετία του 1970

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11) - εικόνα 3
© Γιάννης Χατζηασλάνης

Τρία κομψότατα σχέδια της Μπίας Ντάβου, μέρος της μεγαλύτερης ενότητας «Διαγράμματα Ροής & Κυκλώματα» (1975-1978), στην οποία η εικαστικός χρησιμοποιεί την αισθητική των υπολογιστικών κυκλωμάτων για να μεταδώσει ποιητικά τη συνδεσιμότητα, παρουσιάζονται στο Radio Athenes (έως 31/10). Με αυτή τη μικρή παρουσίαση σηματοδοτείται η αρχή ενός κεφαλαίου με στόχο να προβληθεί η δουλειά της Μπίας Ντάβου διεθνώς.

Radio Athenes | Έως 31/10 | Είσοδος ελεύθερη


For staying is nowhere

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11) - εικόνα 4

Με σημείο εκκίνησης ένα στίχο της Πρώτης Ελεγείας του Ντουίνο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, η ομαδική έκθεση στο Haus N Athen εξερευνά τις πολλαπλές αναγνώσεις του μυστικισμού «με σκοπό να νομιμοποιήσει ποιότητες του αόρατου, του άφατου, του άχρονου», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Τα έργα των καλλιτεχνών –ανάμεσά τους η Μυρτώ Ξανθοπούλου κι ο φωτογράφος Σπύρος Στάβερης– εξερευνούν διαφορετικές τεχνικές «μύησης» στο άγνωστο κι αχαρτογράφητο. Έως 19 Νοεμβρίου.

Haus N Athen | Έως 19/11 | Σάβ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Απόφοιτοι 2017-2018 & 2018-2019

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πήγατε να δείτε το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής; (26/10-1/11) - εικόνα 5

Μια βόλτα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών όποτε ανακοινώνεται ομαδική έκθεση αποτελεί πάγια τακτική των φιλότεχνων για να γευτούν επί τροχάδην τη γενιά των εικαστικών που ξεκινάει τώρα την πορεία της στο στίβο της παραγωγής έργων. Στην τωρινή έκθεση βλέπουμε, σε επιμέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη, πάνω από εκατό έργα τέχνης, απ’ τα οποία ξεχωρίζουν ένα τηλέφωνο ανάγκης (χωρίς παραλήπτη), μια σειρά από χρησιμοποιημένα σαπούνια κι ένα φιλμ αφιερωμένο στο Ζακ. Έως 22/11.

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) | Έως 22/11 | Τρ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.