Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/1)

Προβολή για τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες, θεατρικά αναλόγια νέων δημιουργών στο Εθνικό και διαδρομές με βιβλίο ανά χείρας έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/1)

Οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας που εξυπηρετούν τις Κυκλάδες ήταν το θέμα που διέγειρε την Καλλιόπη Λεγάκη για το νέο της ντοκιμαντέρ «Όταν Φυσάει Νοτιάς», το οποίο πρόκειται να προβληθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου (5 μ.μ.) στην Ταινιοθήκη. Ακολουθώντας την επίμονη προσπάθειά τους στα νησιά, η ταινία διεισδύει στις τοπικές κοινωνίες, όπου το στίγμα του τρελού είναι ακόμη ανεξίτηλο. Ακολουθεί συζήτηση με τους Στέλλα Παντελίδου (ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική υπεύθυνη κινητών μονάδων ΕΠΑΨΥ), Δημήτρης Γαλάνης (κοινωνικός λειτουργός ΕΠΑΨΥ) και Μαργαρίτα Τριανταφύλλου (εξυπηρετούμενη κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ΕΠΑΨΥ).

Μέχρι την Κυριακή 19 Ιανουαρίου συνεχίζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου η παρουσίασε έργων από όσους συμμετείχαν στο 3ο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου τον περσινό Ιούνιο. Στηρίζοντας τους νέους καλλιτέχνες, αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 φέρνει στο σανίδι τους δημιουργούς του αύριο με έργα σε μορφή αναλόγιου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/1) - εικόνα 1

Είναι τόσοι πολλοί οι πάγκοι κάθε χρονιά, με βιβλία όλων των ειδών σε πολύ χαμηλές τιμές, που είναι αδύνατο να μην αγοράσεις τουλάχιστον ένα βιβλίο για να σε συντροφεύσει στην αρχή της νέας χρονιάς. Συνεχίζεται το 24ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κοτζιά έως 9/2, συστρατεύοντας διακόσιους εκδότες με σύνθημα «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου». Πάνω από 500.000 βιβλία, από μόλις 1 ευρώ, όπως ιστορικά, λογοτεχνικά, ποιήματα, δοκίμια πολιτικής ή κοινωνιολογίας αλλά και πολλά ακόμη, περιμένουν τους βιβλιόφιλους καθημερινά.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/1) - εικόνα 2

Το αστέρι του αστυνομικού, ο Βρετανοκύπριος Άλεξ Μιχαηλίδης, ο οποίος από το πρώτο του βιβλίο («Σιωπηλή ασθενής», εκδ. Διόπτρα) σάρωσε τις γνώμες των κριτικών, παραμένοντας για έντεκα εβδομάδες στο top-of-the-list των New York Times, έρχεται στην Ελλάδα. Η στάση του στην πρωτεύουσα προγραμματίζεται για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το απόγευμα, στα Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1, 2108181333), όπου θα συνομιλήσει εφ όλης της ύλης με το δημοσιογράφο Αλέξανδρο Διακοσάββα.

Συνεχίζονται οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου όλον τον Ιανουάριο και αυτό το Σάββατο (18/1) ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος μας οδηγεί σε μια διαδρομή με οδηγό το τελευταίο του μυθιστόρημα «Άλμα» (εκδ. Νεφέλη). Ο περίπατος με τον συγγραφέα συνδυάζει την αφήγηση του βιβλίου, τα πρόσωπα του έργου και τη συζήτηση για τη διαδικασία γραφής του μυθιστορήματος. Αφετηρία είναι η στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής» στην έξοδο του Πάρκου Ελευθερίας και η διαδρομή θα κρατήσει περίπου εξήντα λεπτά με ώρα συνάντησης 12 το μεσημέρι. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/1) - εικόνα 3

Ανοικτή είναι η φόρμα υποβολής αιτήσεων (έως 19/1) για το Παιδικό Πανεπιστήμιο, την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την εκπαίδευση μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, μαθήτριες των Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων καθώς και των τριών τάξεων Γυμνασίων που ανήκουν στην γεωγραφική έκταση της Αττικής δικαιούνται πρόσβαση, κατόπιν αίτησης, σε προγράμματα σπουδών διάρκεια τεσσάρων μηνών. Η αρχή γίνεται τον Φεβρουάριο και οι θεματικές ποικίλουν γύρω από την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία.

Πώς είναι το ένδυμα του 2020; Το Atopos στο Μεταξουργείο φιλοξενεί ένα εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες θα δώσουν την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, διπλώνοντας, σκίζοντας και επανενώνοντας χάρτινα μοτίβα στο διαδραστικά, εν εξελίξει «Dress 2020» της εικαστικού Παρέ. Παιχνίδι και σκέψη πάνω στην ένδυση συναντιούνται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου (12 μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.