Νέα

Δωρεάν Παιδικό Πανεπιστήμιο για μαθητές Δημοτικού και Γυμνάσιου από την Περιφέρεια Αττικής

«Μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στηρίζουμε τις νέες γενιές, επενδύοντας στη γνώση και στην καινοτομία», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να ξεκινήσει για πρώτη φορά το Παιδικό Πανεπιστήμιο, μια δωρεάν εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, μαθήτριες των Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων καθώς και των τριών τάξεων Γυμνασίων που ανήκουν στην γεωγραφική έκταση της Αττικής δικαιούνται πρόσβαση, κατόπιν αίτησης, σε προγράμματα σπουδών. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια αλλά και ιδρύματα της πόλης, το Εθνικό Καποδιστριακό, το Γεωπονικό, το Οικονομικό και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όπως και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Παιδικό Πανεπιστήμιο προσφέρει εξοικείωση με εργαστήρια και διαλέξεις τα Σάββατα σε θέματα επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας στους χώρους όπου είναι οι κατεξοχήν γεννήτορες αυτών.

Πρόκειται για αποτέλεσμα συγχρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ. Ο πρώτος κύκλος θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένος (κατά την πρώτη αυτή περίοδο είναι τετρακόσιοι), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως 19 Ιανουαρίου εδώ.

Αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών του 1ου κύκλου:

1ο Πρόγραμμα (Π1): Για παιδιά που φοιτούν από την Γ΄ έως την ΣΤ΄ Δημοτικού.

Ρώτα έναν επιστήμονα: Ικανοποίησε την περιέργειά σου δίπλα σε έναν επιστήμονα, θέτοντας σε πράξη διάφορες επιστημονικές μεθόδους στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Astronomy to go: Τι υπάρχει στον ουρανό και στο ηλιακό σύστημα; Τι είναι ο ήλιος, τα αστέρια, οι πλανήτες; Γιατί κάνει ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα; Οι απαντήσεις στο μάθημα αστρονομίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Έντυπο – Σύνθεση – Κινούμενη Εικόνα: Μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού στο πάτωμα είναι ο καμβάς για αυτό το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου με πινέλα, τέμπερες και ρευστά χρώματα η δημιουργικότητα πιάνει κόκκινο.
Το οικολογικό μου αποτύπωμα: Καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα επιβαρύνει συνεχώς το περιβάλλον, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως οι μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά. Μάθε όλα τα zero waste μυστικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

2ο Πρόγραμμα (Π2): Για παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο.

Κυκλική οικονομία: Τι σημαίνει κυκλική οικονομία, αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη; Μια σύντομη μα πολλή χρήσιμη εισαγωγή για την επιτακτική ανάγκη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πως μπορεί συνολικά να επιτευχθεί η αλλαγή. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Σε ρόλο Πυρηνικού Επιστήμονα: Γίνε ένας μικρός πυρηνικός επιστήμονας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάθε διάφορες πληροφορίες για τον κυρίαρχο ρόλο της πυρηνικής φυσικής στη ζωή.
Τουρισμο-ερευνώ: Ενημερώσου πάνω σε ζητήματα και δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου και της επιστήμης του τουρισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όταν η έρευνα οδηγεί στον κόσμο της Νομικής: Γνώρισε κορυφαίους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα από το δυναμικό του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

iΠαιδικό Πανεπιστήμιο | Περισσότερες πληροφορίες εδώ