Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5)

Μία «Φαλακρή Τραγουδίστρια» βρίσκει στέγη στη Φρυνίχου ενώ η Γκουέρνικα ξαναδιαβάζεται και οι ελληνόφωνες μουσικές της Μπότας στήνουν ένα μεγάλο γλέντι στο Μέγαρο για καλό σκοπό.

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5)

#1 Μια μαγική βραδιά για καλό σκοπό

Ο τίτλος είναι «Στα βήματα της ψυχής» και σε αυτόν το δρόμο μάς οδηγεί με τη μουσική του το συγκρότημα Encardia – όπως κάνει, εξάλλου, σε όλη τη μακρόχρονη πορεία του. Είναι μια σπέσιαλ μουσικοχορευτική παράσταση που μας απογειώνει και παράλληλα αφήνει την «Πόρτα Ανοιχτή» για την ενίσχυση της ομώνυμης εταιρείας προστασίας σπαστικών. Στις 13/5, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής, πέντε μουσικοί και οκτώ χορευτές –μαζί με μέλη της θεατρικής ομάδας της εταιρείας– μας γεμίζουν με τα χρώματα, τα πάθη, τους έρωτες και τις χαρές της ζωής, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στις μουσικές, στους χορούς και στα τραγούδια των ελληνόφωνων του ιταλικού Νότου. Πρόκειται για έναν κόσμο πραγματικού πολιτισμού, που το συγκρότημα Encardia χειρίζεται δημιουργικά και με σύγχρονο βλέμμα εδώ και χρόνια, συνδέοντάς μας με όλες τις πτυχές της παράδοσης και τις πραγματικές αισθητικές ανάγκες μας. Φτιάχνοντας πάντα μουσική μαγεία.

#2 Το Πεδίο πατάει χρονόμετρο

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 1

Για δεύτερη χρονιά, σε συνδιοργάνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Αττικής, το ΟΠΑ Run δίνει ραντεβού στο Πεδίον του Άρεως. Με σημείο εκκίνησης το άγαλμα του Κωνσταντίνου Α΄, την Κυριακή 12/5 ένας περίπατος δύο χιλιομέτρων στις 9.30 π.μ. κι ένας αγώνας δρόμου πέντε χιλιομέτρων στις 10.30 π.μ. καταλαμβάνουν τις διαδρομές του πάρκου. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην κοινότητα ΚΕΘΕΑ Διάβαση. Δελτία συμμετοχής στο www.aueb.gr/oparun.

#3 Ξαναβλέποντας ένα έργο-κραυγή

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 2

Το γνωστότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο, η «Γκουέρνικα», ογδόντα και πλέον χρόνια μετά το έτος που σχεδιάστηκε, έχει υπερβεί την αρχική της ταυτότητα ως πίνακα-κραυγή για τον ισπανικό εμφύλιο κι έχει δώσει τροφή σε αμέτρητες ερμηνείες. Ο Κυριάκος Κατζουράκης, δουλεύοντας για μια πενταετία πάνω στις σχέσεις του πικασικού κυβισμού και των καλλιτεχνών της Ρώσικης Πρωτοπορίας, επιστράτευσε κάθε εικαστικό μέσο από τη φαρέτρα του και κατέληξε στην ενότητα «Αναφορά στην Γκουέρνικα», που περιλαμβάνει πενήντα ζωγραφικά έργα-παραλλαγές του μυθικού πίνακα και την ταινία «USSAK». Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η δουλειά του μας περιμένει στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ.

#4 Τι γίνεται με την Υεμένη;

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 3

Μέχρι το κλείσιμο της φωτογραφικής έκθεσης «Υεμένη. Πρόσωπα: Η Ευδαίμων Αραβία πριν από τον εμφύλιο» του Λάμπρου Λιάβα στον πολυχώρο Trii Art στο Κουκάκι (Δράκου 9, 2109210333) τρέχουν ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις. Αυτήν την εβδομάδα παρακολουθούμε τη μουσική αφήγηση «Ένα παραμύθι από την έρημο» στις 13/5 (ούτι, νέι, κρουστά) και την εθνομουσικολογική διάλεξη του δημιουργού της έκθεσης στις 15/5.

#5 Ο ωραία παράλογος κόσμος του Ιονέσκο

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 4

Η «Φαλακρή τραγουδίστρια», το πρώτο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, είναι ίσως η πιο σουρεαλιστική στιγμή της γκροτέσκας σάτιράς του. Και είναι ιδανική ευκαιρία να τη δούμε από τη δραστήρια νέα πειραματίστρια Σοφία Μαραθάκη στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» της Φρυνίχου. Με την ομάδα θεάτρου Ατονάλ επιχειρούν να ανακαλύψουν εκ νέου το παράλογο σύμπαν του έργου, αντιμετωπίζοντάς το ως «οικοδόμημα καταστροφής» που σιγά σιγά καταρρέει και αφήνει να διαφανούν η πλήξη, η μοναξιά και η γελοιότητα που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο (από 13/5).

#6 Οι βελόνες χτυπάνε στο Δέλτα Φαλήρου

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 5

Η καθιερωμένη ανοιξιάτικη γιορτή της δερματοστιξίας, το Athens Tattoo Convention, επιστρέφει για 13η χρονιά και συγκεντρώνει όλους τους φαν μιας κουλτούρας που διαρκώς μεγαλώνει, έχοντας ξεπεράσει τα στεγανά παλιότερων προκαταλήψεων. Για τρεις ημέρες, από τις 10 έως τις 12/5, το Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Γήπεδο Τάε Κβον Ντο) φιλοξενεί εκατοντάδες μεγάλα αστέρια της διεθνούς σκηνής (όπως ο Αμερικανός Carlos Rojas ή ο Ιάπωνας Mitomo Horihiro), ενώ πέρα από τα πολυαναμενόμενα διαγωνιστικά τμήματα που θα αναδείξουν τον καλύτερο ανά κατηγορία παράλληλα δρώμενα περιμένουν το κοινό: art εκθέσεις, μπάντες που ροκάρουν στη σκηνή, skate θεάματα κ.ά.

#7 «Ασχημογλυκούλια» στην οθόνη

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 6

Τα λούτρινα κουκλάκια «Ασχημογλυκούλια» (UglyDolls) λανσαρίστηκαν από τη Hasbro το 2001 και αμέσως κατέκτησαν όλο τον κόσμο. Επόμενος στόχος τους η μεγάλη οθόνη, μέσω ενός διασκεδαστικού όσο και αντισυμβατικού animation διά χειρός Κέλι Άσμπουρι («Σρεκ 2», «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα»). Σε αυτό θα γνωρίσουμε την Ασχημούπολη, την πατρίδα των Ασχημογλυκουλιών, όπου ζουν όλες οι ατελείς και παρατημένες κούκλες. Η καθημερινότητα της διασκέδασης και της αποδοχής που επικρατεί θα διαταραχτεί όταν η περίεργη Μόξι ανακαλύψει στην άλλη πλευρά του βουνού την Τελειούπολη. Πρέπει όμως να είσαι τέλειος για να είσαι μοναδικός και αξιαγάπητος;

#8 Ένα επετειακό πάρτι για το ADAF

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 7

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει φέτος το Athens Digital Art Festival, το σημείο αναφοράς για την εικαστική σκηνή της πόλης που εκφράζεται με ψηφιακά μέσα, και οργανώνει ένα εορταστικό πρελούδιο στο φετινό του ραντεβού (που, όπως έχει ανακοινωθεί, πρόκειται να ενεργοποιήσει το «Ακροπόλ Παλάς»). Συγκεκριμένα, στις 10-11/5 το πρώην πολυκατάστημα Fokas στην οδό Σταδίου 41 γεμίζει με έργα που έχουν παρουσιαστεί μέσα στα χρόνια στο φεστιβάλ, διαδραστικές εγκαταστάσεις για το κοινό, happenings και, φυσικά, πολλή μουσική. H είσοδος είναι ελεύθερη.

#9 Φυσάει κόντρα στην Πειραιώς

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 8

Οι Active Member έρχονται στην «Piraeus 117 Academy» (10/5) με φουλ μπάντα κι έτσι όπως δεν τους έχουμε ξανακούσει ποτέ: με το πάθος και τη δημιουργική δύναμη μιας φάσης που μπορεί να θυμίζει και πρόβα, με ανταλλαγές μουσικών σκέψεων και δράσεων πάνω στις οποίες χτίζεται ένας λόγος επείγων κι επίμονος, ένας λόγος που μπορεί να ερμηνεύει με ενάργεια την κοινωνική μας θέση και στάση... Ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia έχουν βρει τους μουσικούς τους κώδικες και με αυτούς –μέσα από απειράριθμες ηχογραφήσεις– δίνουν το δημιουργικό τους στίγμα. Μελωδικό και δυναμικό, ανατρεπτικό κι εποικοδομητικό, συναρπαστικό και γήινο σε κάθε περίπτωση.

#10 Tο «Ark» μας προσκαλεί σε κρητική γιορτή

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 9

Κρητικός αέρας στα πανιά του 2ου Symposio at Ark, που υποδέχεται το βράδυ της Πέμπτης 9/5 τον «Ονήσιμο», ένα εστιατόριο-θύλακας της πραγματικής κρητικής κουζίνας. Ντολμαδάκια με ανθόγαλο, χοχλιοί με κολοκυθάκι και πατάτα και ασφαλώς γαμοπίλαφο πρωταγωνιστούν σε αυτήν την κρητική γιορτή που θα στηθεί στην ατμοσφαιρική σάλα του εστιατορίου της Γλυφάδας. Στο τέλος μας περιμένουν πιταράκια με μέλι, μυζήθρα και σουσάμι αλλά και τα διάσημα γλυκά του κουταλιού του «Ονήσιμου» με στραγγιστό γιαούρτι.

#11 Το Πέραμα σηκώνει αυλαία

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (9-15/5) - εικόνα 10

Ένα νέο πολιτιστικό project ηλεκτρίζει τη ζώνη του Περάματος, ποντάροντας στη συμμετοχικότητα κατοίκων κι επισκεπτών. Μερικούς μήνες προτού ξεκινήσει επίσημα τις δράσεις του το «Μοιραζόμαστε το Πέραμα» συστήνεται στο κοινό με «Μια βραδιά στο Σινέ Πέραμα» (10/5): δέκα χρόνια από τότε που κατέβασε ρολά, ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος (Λεωφ. Δημοκρατίας 164) ανοίγει με μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, που περιλαμβάνει προβολές ταινιών και γνωριμία με τους συντελεστές του εγχειρήματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.