Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9)

Το «Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά» στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary και άλλες επτά εκθέσεις που δεν χάνουμε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9)

Mathilde Rosier: Thinking Like Another Earthy Life Form

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε την εγωκεντρική αντίληψη πως η νοημοσύνη είναι μονάχα ανθρώπινο κτήμα; Μήπως πρέπει να αφήσουμε περισσότερο ελεύθερες τις αισθήσεις μας για να ενσωματωθούμε με το περιβάλλον γύρω μας, να εναρμονιστούμε με ένα πιο ανατολίτικο modus vivendi – πέρα από τον δυτικό ανθρωποκεντρισμό. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Γαλλίδα Mathilde Rosier έρχεται στη γκαλερί The Breeder με μία πρωτότυπη αποτύπωση στο ανθρώπινο σώμα: άφυλες μορφές σαν βλαστοί, απρόσωπες, που αποπνέουν ενέργεια και ώθηση για ζωή. Εγκαίνια την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.).

i The Breeder | 18 Σεπτεμβρίου -13 Οκτωβρίου | Τρ.- Παρ.: 12-8μμ, Σάβ.: 12-6μμ | Είσοδος ελεύθερη.


Geometry as Caprice

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 1

Αρθρώνοντας εικαστικό λόγο ανάμεσα στις «εφαρμοσμένες» και τις «καλές» τέχνες, ο Απόστολος Ντελάκος –ένας εικαστικός με μακρόχρονη εκθεσιακή ιστορία στη χώρα αλλά και με μερικές συμμετοχές σε διεθνή project– μπαίνει για λίγο στον κόσμο της Αρ Ντεκό. Στη νέα ατομική του έκθεση, που εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου (7 μ.μ.) στη γκαλερί a.antonopoulou.art, πέρα από μία μεγάλη συλλογή με εικόνες από Αρ Ντέκο γλυπτά, ο Απόστολος Ντελάκος μπαίνει στο γεωμετρικό φορμά του κονστρουκτιβισμού και δημιουργεί μια σειρά φαινομενικά διακοσμητικών πορσελάνινων γλυπτών Αρ Ντεκό. Οδηγό κονσεπτικά σε όλα έχει τα ζώα.

i a.antonopoulou.art | 18 Σεπτεμβρίου -19 Οκτωβρίου | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ.| Είσοδος ελεύθερη.


Into The Dark

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 2

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το φως να αποκαλύπτει λεπτομέρειες σε ένα φωτογραφικό κάδρο, όμως η Έφη Χαλιoρή πάει πέρα από αυτό. Μετά από μία περιπλάνηση σε ενάμιση χρόνο μέσα σε δάση και άλση κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτογράφος κοίταξε το σκοτάδι που δημιουργείται από μία πηγή φωτός, καθώς και τα ερωτήματα που αυτό υπονοεί. Στη νέα της έκθεση στην CAN gallery, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 του μηνός (8 μ.μ.), το έντονο φως πάνω σε δέντρα, κλαδιά και βράχια κάνει ένα έντονο κοντράστ με το μυστηριακό πλέον φόντο και αποδεικνύει πως η συναισθηματική φόρτιση έχει το χώρο της σε μία φωτογραφία.

i CAN gallery | 19 Σεπτεμβρίου -13 Οκτωβρίου | Τρ.-Παρ.: 12μ. - 3μ.μ. & 5 - 8μ.μ., Σάβ.: 12μ. - 4μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Άλφα εις την Ν, α ν , Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 3

Εμπνευσμένη από το ομότιτλο θεατρικό έργο της συγγραφέως Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη, η νέα ομαδική έκθεση της Dépôt Αrt gallery στο Κολωνάκι αρθρώνει λόγο μέσα σε μία κοινωνία που λιμοκτονεί πνευματικά και ηθικά, συμπυκνώνοντας οράματα, αξίες και ιδέες σε έργα. Καμβάδες και γλυπτά εννέα καλλιτεχνών, που με διαφορετικές τεχνοτροπίες προβάλλουν μία άλλη πραγματικότητα, συνδέουν την επιστήμη με την τέχνη και μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα ενός τίτλου εμπνευσμένου από την θετική και αρνητική ενέργεια που μεταφέρουν τα φορτία στη φυσική. Εγκαίνια την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

i Dépôt Αrt gallery | 19 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου | Τρ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Vartan Avakian: Residual Histories

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 4

Ανοίγοντας διάλογο με την πρόσφατη ατομική του έκθεση «All That Is Seen and Unseen» στο Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο, ο Λιβανέζος Vartan Avakian έρχεται στην Kalfayan Galleries από την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 8 μ.μ.) και εξετάζει τα τυπωμένα βιβλία ως γλυπτικά αντικείμενα που διαφυλάσσουν πληροφορίες. Με τον τρόπο του, στοιχειοθετεί μία σειρά πρωτοκόλλων εργασίας, διαδικασιών, και τελετουργιών ώστε να αποσπάσει και να αποκαλύψει τα πολυάριθμα κρυφά επίπεδα αυτών των καταγραφών.

i Kalfayan Galleries | 20 Σεπτεμβρίου - 20 Οκτωβρίου | Δευτ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ..-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Black light rising, Αθήνα, τώρα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 5

YΑΑ, όπως λέμε Young Athenian Artists. Νέοι καλλιτέχνες της πόλης μας, που επιμένουν στον τόπο τους παρά τις οικονομικές δυσπραγίες και τα όποια κοινωνικά ζητήματα, συναντιούνται σε ένα ανεξάρτητο εκθεσιακό χώρο με μία pop-up έκθεση (ή μάλλον ένα αιρετικό pop-up creative hub όπως αναφέρουν οι ίδιοι), που φέρνει την underground δημιουργία στην επιφάνεια. Δεκατέσσερις στο σύνολο, ηλικίας 22 έως 40, αυστηρά αξιοκρατικά επιλεγμένοι από την επίσης νεοσύστατη ομάδα CDS Projects (Charlie Don’t Surf Projects), σπάνε την mainstream νόρμα και μιλούν για τη δική τους, πραγματική Αθήνα. Στα πλαίσια της έκθεσης αναμένονται παράλληλες εκδηλώσεις όπως dj sets, μουσικά σχήματα, οργανωμένοι περίπατοι και ανοιχτές συζητήσεις. Εγκαίνια την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου.

i Μιαούλη 8, Μοναστηράκι (3ος όροφος) | 20 Σεπτεμβρίου -18 Οκτωβρίου | Δευτ.-Παρ.: 12 μ.-3 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 6

Τι είναι ο Γιαννούλης Χαλεπάς για τη σημερινή εικαστική γενιά; Είναι ένα ανυπέρβλητο πρότυπο; Ένας αξεπέραστος δημιουργός που δεν μπορεί κάποιος νέος να συγκριθεί μαζί του ή ένας εικαστικός προπάτορας που έχει αφήσει ανεξίτηλα την υπογραφή του στο εξέλιξη της εικαστικής σκηνής ως σήμερα; Με αφορμή την κήρυξη του 2018 ως έτους Χαλεπά, λόγω της συμπλήρωσης 80 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, οι kaplanon galleries παρουσιάζουν, στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary, την ομαδική έκθεση με τίτλο «Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά» – ένα σύνολο καμβάδων από εικοσιπέντε (και πλέον) νέους εικαστικούς που βρίσκουν στην ουσία έναν Προμηθέα της τέχνης, έναν απελευθερωτή που, με το ρηξικέλευθο για την εποχή έργο του, κατέκτησε για λογαριασμό τους ελευθερίες που σήμερα θεωρούνται κεκτημένα δικαιώματα. Συνεχίζεται έως 13 Οκτωβρίου.

i ena Contemporary | Έως 13 Οκτωβρίου | Τρ.-Παρ.: 11.30 π.μ.-8.30 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Liliane Lijn: Cosmic Dramas

Εγκαίνια Εβδομάδας | Από τον επαναστατικό μοντερνισμό του Χαλεπά στο σήμερα (17-23/9) - εικόνα 7

Ύστερα από την ατομική έκθεση του Αμερικάνου ζωγράφου Leidy Churchman που εγκαινίασε την εικαστική πορεία της Rodeo Gallery, μία νέα εγκατάσταση μας περιμένει στην πέτρινη αποθήκη του 1900 στον Πειραιά για να μας βάλει στο δια-κοσμικό δράμα του φύλου. Η ιδιοκτήτρια του χώρου, Σύλβια Κούβαλη, αφού φιλοξένησε την νεοϋορκέζα Liliane Lijn στην ομώνυμη γκαλερί της στο Λονδίνο, τη φέρνει και στην Αθήνα, με δύο δυνατά γλυπτικά έργα να συνδιαλλέγονται: από τη μία, μια θεά με τη μορφή πτηνού, με κόκκινα και πράσινα LED φτερά, και από την άλλη, μια θεά που τραγουδά ένα θυμωμένο, τολμηρό και θρασύ τραγούδι. Τα δύο έργα επικοινωνούν το ένα με το άλλο σε ένα συμβολικό επίπεδο, με αναφορές σε θηλυκά αρχέτυπα και μυθολογικά όντα, δημιουργώντας επεκτάσεις σε ζητήματα ταυτότητας, όσο παλμοί από λέιζερ τα συνδέουν και οπτικά. Συνεχίζεται έως 7 Δεκεμβρίου.

i Rodeo Gallery | Έως 12 Δεκεμβρίου | Τρ.-Σάβ.: 12 μ.-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.

Ο Βαλέριος Καλούτσης προσεγγίζει το πρόβλημα της "Επικοινωνίας" στην a.antonopoulou.art

Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση του καλλιτέχνη που διοργανώνει η γκαλερί.

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.