Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/9)

Ατμοσφαιρική βραδιά με το σπουδαίο Goran Bregović, πολυαισθητηριακές εμπειρίες στο Φεστιβάλ Βιβλίου και αρχιτεκτονικοί περίπατοι στα «μνημεία» του κέντρου έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/9)

Μπορεί να έχει μπει ο Σεπτέμβρης αλλά η διάθεση για υπαίθριες προβολές δεν σταματά – όσο ο καιρός το επιτρέπει. Ο Νιάρχος συνεχίζει με το «Park Your Cinema», τόσο για τους μικρούς μας φίλους με το animation «Τραγούδα!» (2016) πλημμυρισμένο από σύγχρονα κι αγαπημένα τραγούδια (8/9, 9 μ.μ.), όσο και για τους λάτρεις του παλιού σινεμά με το «Ο Τρίτος Άνθρωπος» (1949, σκην. Κάρολ Ριντ), ένα ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ που ακολουθά έναν αμερικανό συγγραφέα στη μεταπολεμική Βιέννη (14/9, 9 μ.μ.).

Ο αξέχαστος σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης «επιστρέφει» στο σπίτι του το Gagarin 205, με μια ρετροσπεκτίβα προς τιμήν του την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Ο αγαπημένος συναυλιακός χώρος της Λιοσίων θα φιλοξενήσει μια σειρά προβολών που θα διαρκέσει όλο το απόγευμα, οι οποίες θα διανύουν την φιλμογραφία του Τριανταφυλλίδη, από τη μικρού μήκους «Τα Σκυλιά Γλείφουν την Καρδιά μου» (1993) έως την τελευταία του ταινία μυθοπλασίας «Οι Αισθηματίες» και το ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας Το Μελλον».

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/9) - εικόνα 1

Ανατρέχοντας στα 22 χρόνια δισκογραφίας, ο Χρήστος Θηβαίος συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές του στον Κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής και παρουσιάζει ένα γεμάτο συναίσθημα ποτ πουρί. Με τον Μάξιμο Δράκο στο πιάνο και τον Καλλίστρατο Δρακόπουλο στα τύμπανα, ο αγαπημένος τραγουδιστής και μουσικός γνώστης Θηβαίος ερμηνεύει δικές του αλλά και εκλεκτών συναδέλφων του συνθέσεις, αυτό το Σάββατο (8/9), στις 8.30 μ.μ.

Την ίδια ημέρα, στο χώρο του ΚΠΙΣΝ, ο ατμοσφαιρικός Goran Bregović που άφησε το αποτύπωμά του σε μεγάλα κινηματογραφικά εγχειρήματα ετοιμάζει μία βραδιά με τις σημαντικότερες συνθέσεις του. Μαζί με την μπάντα του, The Wedding and Funeral Band, περιμένουν τους ακροατές στο Ξέφωτο (9 μ.μ.) για να ξαναζωντανέψουν μεταξύ άλλων τις μουσικές από τις τρεις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα (Ο Καιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream, Underground) με επιρροές τσιγγάνικης και παραδοσιακής πολυφωνικής μουσικής από τα Βαλκάνια που ξεχώρισαν τις συνθέσεις του.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/9) - εικόνα 2

Προχωρώντας βήμα βήμα το πλούσιο πρόγραμμα, το Φεστιβάλ Κολωνού, ένας θεσμός της Αθήνας που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) έως 22 Σεπτεμβρίου, περνάει αυτήν την εβδομάδα στο «Η νεράιδα του φεγγαριού» –μία παιδική μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, βασισμένη σε μύθο της Ιαπωνίας. Μία τρυφερή νεράιδα τιμωρείται για την φιλευσπλαχνία της και ξαναγεννιέται ως άνθρωπος, γνωρίζοντας εκ νέου τις χαρές και τις πίκρες της ζωής. Μικροί και μεγάλοι ραντεβού στο Θέατρο Κολωνού, το Σάββατο 8/9, στις 8.30 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/9) - εικόνα 3
© Bookia.gr

Συνεχίζεται για ακόμη μία εβδομάδα το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ο βιβλιοφιλικός θεσμός που ενώνει με συνέπεια εκδότες, συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό. Με κεντρικό αφιέρωμα για όλο το πρόγραμμα τη Μελοποιημένη Ποίηση, αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζει από τις πρωτότυπες διοργανώσεις του Σ.ΕΚ.Β. το «Νίκος Καββαδίας από το Εθνικό Θέατρο», ένα ταξίδι στη μελοποίηση ποιημάτων του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο (8/9, 8 μ.μ., σκηνή «Διονύσιος Σολωμός»), καθώς και το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με μουσική, προβολή από το αρχείο της ΕΡΤ όπως και σχετική ομιλία(9/9, 8 μ.μ., σκηνή «Διονύσιος Σολωμός»). Φυσικά, εκτός αυτών, μπορείτε να βρείτε το πόστο σας σε κάποια από τις αμέτρητες βιβλιοπαρουσιάσεις των ημερών ή σε κάποιο πάγκο εκδοτικού οίκου από τους πάμπολλους που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, επίσης, ένα πολύτιμο γαϊτανάκι με «Ανοικτές Συλλογές» δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν τον πολιτιστικό θησαυρό κορυφαίων θυλάκων την πόλης. Μέχρι τις 17 του μηνός, σειρά έχει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στη Νέα Εποχή: Από τη συλλογή θεατρικών προγραμμάτων του 20ου αιώνα στο Αρχείο του Μιχάλη Κακογιάννη». Υλικό από τις ταινίες και τα θεατρικά έργα που ο ίδιος σκηνοθέτησε παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό σε ψηφιακή μορφή παρουσιάζεται σε εγκατεστημένα tablets στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του ιδρύματος και μεταφέρει εικονικά μικρούς και μεγάλους στο θεατρικό κόσμο του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας την εξέλιξη του θεάτρου και της εικαστικής τέχνης στη χώρα. Ωράριο: 6-9 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/9) - εικόνα 4

Ακόμα μία ευκαιρία για αρχαιολογική εξερεύνηση προσφέρει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, πειραματικές ανασυνθέσεις ενδυμασιών εμπνευσμένες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα που ακολουθούν λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού –σχεδιασμένες από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Diana Wardl–, περιμένουν μικρούς και μεγάλους στους χώρους του μουσείου, με παράλληλες δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας να κάνουν κοντινό στην αισθητική του αρχαίου κόσμου. Τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή (10, 12, 14/9) αναμένουμε παρουσίαση για ενήλικες (5 μ.μ.). Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου.

Πόσο καλά γνωρίζετε το ιστορικό κέντρο της πόλης μας και τα μνημεία του; Στην τέταρτη συνάντησή τους, αυτό το Σάββατο (8/9) οι Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) δίνουν ραντεβού στην Πλάκα (Αγγ. Γέροντα 6, 9.45 π.μ.) και ξεκινούν μία διαδρομή με την ιστορικό Λίλα Πατσιάδου. Στόχος, η γνωριμία με σημαντικά κτίρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Απαραίτητη για τη συμμετοχή ή προσυνεννόηση στο 2103256924.

Έτοιμοι για λίγη γυμναστική στην πόλη μαζί με τα παιδιά σας; Το «Καφέ Σχολειό-Himalayan Yoga Meditation of Hellas» υποδέχεται τη νέα σεζόν με δύο υπαίθριες δωρεάν συναντήσεις γιόγκα για γονείς και τους μικρούς μας φίλους, την Δευτέρα 10/9 (11π.μ.-12 μ.) και την Τρίτη 11/9 (6-7 μ.μ.). Με το στρωματάκι σας και μία κουβέρτα φλις ανά χείρας ακολουθείστε τη Σοφία Φώτεινα, υπεύθυνη του Καφέ Σχολειό, και γνωρίστε τις κυριότερες ασκήσεις ισορροπίας και αποσυμφόρησης στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Goran Bregović

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μαζί με την Wedding & Funeral Band, ο δημοφιλής στη χώρα μας συνθέτης μας ταξιδεύει στις μουσικές και στα αξεπέραστα soundtracks του. Αυτό το καλοκαίρι, ο διάσημος συνθέτης Goran Bregovic με την εκρηκτική και ζωντανή του παρουσία επί σκηνής, τους ξεσηκωτικούς βαλκανικούς ρυθμούς και με όλες τις τεράστιες επιτυχίες του έρχεται για δύο μοναδικές βραδιές. Η απήχηση του στην Ελλάδα υπήρξε εξαρχής τεράστια και εκφράστηκε τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις του. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Goran Bregović αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο συνθέτης, μουσικός, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός με μεγάλη επιρροή, που σημάδεψε τη μουσική σκηνή των Βαλκανίων στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

Χρήστος Θηβαίος

  • Ελληνική

Είκοσι δύο χρόνια δισκογραφίας με συγκεντρωμένες τις καλύτερες στιγμές του σε ένα πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα, μελωδία και σπουδαίες επιτυχίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".