Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6)

Το «Brit Pond» της Στέλλας Καπεζάνου στην Evripides Art Gallery και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6)

Χωρίς αρματούρα

Εξερευνώντας την αυτόνομη στήριξη εύθραυστων αλλά και σκληρών οικοδομικών υλικών χωρίς κάποιο βοήθημα, όπως γύψου, αλουμινίου ή λάστιχου, ο Κώστας Τζημούλης φέρνει φωτογραφίες από γλυπτικά εικάσματα με θέμα τις «Δουλειές στο σπίτι». Σε συνομιλία με την έκθεση «Μήλα» της Σοφίας Σιμάκη στην Εμ. Μπενάκη 146β, ο δημιουργός έρχεται στην Ασκληπιού 99, έναν ανεξάρτητο καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας που υπάρχει από τον Νοέμβριο, από αυτήν την Τετάρτη, 30 Μαίου (8 μ.μ.).

i Ασκληπιού 99, Νεάπολη, Εξάρχεια, 30/5-20/6, Τρ.-Κυρ.: 6-8 μμ., Είσοδος ελεύθερη.


Brit Pond

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 1

Πολύχρωμοι καμβάδες για έναν φανταστικό κόσμο, με θερινούς παραθεριστές, σύμβολα και στερεότυπα μιας εφήμερης και επίπλαστης ευημερίας – γνωστής σε όλους μας. Μετά τις τιμητικές διακρίσεις και εκθέσεις στο Λονδίνο, η Στέλλα Καπεζάνου φέρνει την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής εντός συνόρων, στην Evripides Art Gallery. Ξεκινώντας από την Πέμπτη 31 του μηνός και εγκαίνια στις 8 μ.μ., το «Brit Pond» μιλά με ειρωνεία και αυτοσαρκασμό για την ίδια μας την κοινωνία, με αυτοτελή φαντεζί σχέδια που δύσκολα δεν θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

i Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι, 2103615249, 31/5-30/6, Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π..-5 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Vanessa Safavi

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 2

Επιτοίχεια γλυπτά και φωτογραφικά έργα κυρίως από σιλικόνη, με σημαινόμενο το γυναικείο σώμα. Η νέα σειρά της διεθνώς αναγνωρισμένης εικαστικού Vanessa Safavi, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί The Breeder φέροντας αναφορές από το λιτό στήσιμο της αρχαίας προκεραμικής περιόδου, σύμβολα pop κουλτούρας και μετα-φεμινιστικούς συμβολισμούς. Με εγκαίνια την Πέμπτη 31 του μηνός (8 μ.μ.), η ιρανικής καταγωγής καλλιτέχνιδα συνδυάζει πολύχρωμους πλαστικούς κουβάδες με μπάλες σιλικόνης σε σχήμα στήθους.

i Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 2103317527, 31/5-31/6, Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


DYS[u]topia - future hype statement

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 3

Με την τεχνολογία να αναλαμβάνει τα ηνία μέχρι και στην κάθε μικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς μας, η επικρατέστερη δυστοπική προβολή μιλά για τον Homo Deus. Η υπερβολή, η απουσία του αυθεντικού αι η υπερνεωτερικότητα είναι κομβικά σημεία σε αυτή την νέα εποχή. Εννιά καλλιτέχνες, έξι από την Αυστρία και τρεις από την Ελλάδα, συναντιούνται στο T.A.F / the art foundation, από αυτήν την Πέμπτη (31/5, 8.30 μ.μ.) για να κάνουν μερικά σχόλια πάνω στην μετα-ψηφιακή αισθητική και να υψώσουν ερωτήματα γύρω από τον τόπο-μη τόπο μεταξύ προσομοίωσης και κατανόησης.

i Νορμανού 5, 2103238757, 31/5-15/6, Δευτ.-Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Σημειώσεις

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 4

Η Νάγια Μαγαλιού δημιουργεί συχνά με κέντρο τις λέξεις, μιλώντας για κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ο γραπτός λόγος, αποτυπωμένος είτε με στένσιλς ή με λινογραφίες, με αυτόνομη ή συνδυασμένη παρουσία, οδηγεί τον θεατή σε νέα μηνύματα και σημαίνοντα πέρα από το σώμα του υπόλοιπου έργου, κάτι που έρχεται και στη νέα της ατομική έκθεση στην γκαλερί Alibi, από τις 31 Μαΐου (8 μ.μ). Αυτή τη φορά με πυρήνα αναζήτησης την έννοια της «κλοπής», η εικαστικός περνά σε ένα σχόλιο ανάμεσα στην τέχνη και τη χρηματική της αποτίμηση, με αναφορές από σχολή της Φρανκφούρτης, φιλοσοφικά ερωτήματα και ζητήματα εικαστικής συνέχειας και αλληλεπίδρασης. «Τι είναι ένα αντικείμενο;», «τι είναι ένα έργο;», «τι καθιστά κάτι έργο τέχνης;». Αμφίσημα ερωτήματα που ζητούν την εμπλοκή του θεατή για να συμπληρωθούν.

i Σαρρή 12, 31/5-28/6, Τρ.: 12 μ.-5 μ.μ., Τετ.-Σάβ.: 4-8.30 μ.μ., Κυρ: 12 μ.-5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μνήμες Τρισδιάστατες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 5

Αντλώντας υλικό από τη μικρογλυπτική δραστηριότητα του ίδιου τα τελευταία δεκατρία χρόνια, ο Ανδρέας Ψαράκος επιστρέφει στο τελάρο και δίνει ραντεβού στην Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, από τις 31 του μηνός (6 μ.μ.). Έντονα χρώματα σε ύφος pop art, ποδήλατα, ομπρέλες, φιγούρες και καλοκαιρινά αξεσουάρ αποπνέουν ένα αίσθημα αβίαστης αθωότητας και θερινής ενέργειας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Ανδρέας Ψαράκος θα προσφέρει στα παιδιά που θα παραβρεθούν μικρά γλυπτά ποδήλατα αζωγράφιστα για να βάλουν τις δικές τους πινελιές και να αποκτήσουν ένα πρωτότυπο ενθύμιο.

i Λεωφ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη, Μαρούσι, 2106833048, 31/5-9/6, Δευτ,-Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Σάβ,: 10 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Back to Athens 6

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 6

Το ετήσιο ραντεβού-διεθνές φεστιβάλ της Cheap Art έρχεται φέτος στο Εμπορικό Τρίγωνο, δίνοντας ραντεβού σε ιστορικά κτίρια (Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Βύσσης & Αγάθωνος καθώς και Αιόλου & Αθηναίδος, My Odyssey Βασιλικής 1, Πραξιτέλους 33, αλλά και το Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Βασιλικής & Αιόλου) και δρόμους της περιοχής. Για δέκα ημέρες, εβδομήντα πέντε καλλιτέχνες, εννιά κεντρικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, περφόρμανς, ομιλίες, προβολές και party δίνουν νέα οπτική στη σημαντικότερη γειτονιά της πόλης, ξεκινώντας από την 1η ημέρα του Ιουνίου. Σε συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection, εικαστικοί από Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Αμερική, Βέλγιο, Κύπρο, Γεωργία και Ιρλανδία μιλούν για τον εγκαταλελειμμένο χώρο, την τυχαιότητα, τα ουτοπικά οράματα και πόσα ακόμα, με κάθε είδος μέσου και έκφρασης.

i Εμπορικό Τρίγωνο, 1-10/6, Είσοδος ελεύθερη, Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 7

Ολοκληρώνοντας την εκθεσιακή τριλογία που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου, η νέα περιοδική έκθεση έρχεται για να εξερευνήσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα της αρχαίας τέχνης. Τι σημαίνει «ωραίο» για κάθε ένα από τα ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα της Αρχαία Ελλάδας; Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα περνούν από την «Αιώνια αισθητική» με αντικείμενα καθημερινότητας, από «Το ωραίο και το επιθυμητό» με στοιχεία αρχαίων μύθων, στο «Προβάλλοντας το σώμα» με την εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος, κι από εκεί στην «Ατέρμονη αναζήτηση» και τον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου. Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα.

i Τοσίτσα 1, Αθήνα (είσοδος από οδό Πατησίων 44), 2132144890, συνεχίζεται για ένα έτος, Δευτ.: 1-8 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 8 pπ.μ.-8 μ.μ. (θερινό ωράριο έως 31/10), Γενική είσοδος: 10 €, Περισσότερες πληροφορίες για μειωμένα εισιτήρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.