Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6)

Το «Brit Pond» της Στέλλας Καπεζάνου στην Evripides Art Gallery και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6)

Χωρίς αρματούρα

Εξερευνώντας την αυτόνομη στήριξη εύθραυστων αλλά και σκληρών οικοδομικών υλικών χωρίς κάποιο βοήθημα, όπως γύψου, αλουμινίου ή λάστιχου, ο Κώστας Τζημούλης φέρνει φωτογραφίες από γλυπτικά εικάσματα με θέμα τις «Δουλειές στο σπίτι». Σε συνομιλία με την έκθεση «Μήλα» της Σοφίας Σιμάκη στην Εμ. Μπενάκη 146β, ο δημιουργός έρχεται στην Ασκληπιού 99, έναν ανεξάρτητο καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας που υπάρχει από τον Νοέμβριο, από αυτήν την Τετάρτη, 30 Μαίου (8 μ.μ.).

i Ασκληπιού 99, Νεάπολη, Εξάρχεια, 30/5-20/6, Τρ.-Κυρ.: 6-8 μμ., Είσοδος ελεύθερη.


Brit Pond

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 1

Πολύχρωμοι καμβάδες για έναν φανταστικό κόσμο, με θερινούς παραθεριστές, σύμβολα και στερεότυπα μιας εφήμερης και επίπλαστης ευημερίας – γνωστής σε όλους μας. Μετά τις τιμητικές διακρίσεις και εκθέσεις στο Λονδίνο, η Στέλλα Καπεζάνου φέρνει την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής εντός συνόρων, στην Evripides Art Gallery. Ξεκινώντας από την Πέμπτη 31 του μηνός και εγκαίνια στις 8 μ.μ., το «Brit Pond» μιλά με ειρωνεία και αυτοσαρκασμό για την ίδια μας την κοινωνία, με αυτοτελή φαντεζί σχέδια που δύσκολα δεν θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

i Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι, 2103615249, 31/5-30/6, Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π..-5 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Vanessa Safavi

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 2

Επιτοίχεια γλυπτά και φωτογραφικά έργα κυρίως από σιλικόνη, με σημαινόμενο το γυναικείο σώμα. Η νέα σειρά της διεθνώς αναγνωρισμένης εικαστικού Vanessa Safavi, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί The Breeder φέροντας αναφορές από το λιτό στήσιμο της αρχαίας προκεραμικής περιόδου, σύμβολα pop κουλτούρας και μετα-φεμινιστικούς συμβολισμούς. Με εγκαίνια την Πέμπτη 31 του μηνός (8 μ.μ.), η ιρανικής καταγωγής καλλιτέχνιδα συνδυάζει πολύχρωμους πλαστικούς κουβάδες με μπάλες σιλικόνης σε σχήμα στήθους.

i Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 2103317527, 31/5-31/6, Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


DYS[u]topia - future hype statement

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 3

Με την τεχνολογία να αναλαμβάνει τα ηνία μέχρι και στην κάθε μικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς μας, η επικρατέστερη δυστοπική προβολή μιλά για τον Homo Deus. Η υπερβολή, η απουσία του αυθεντικού αι η υπερνεωτερικότητα είναι κομβικά σημεία σε αυτή την νέα εποχή. Εννιά καλλιτέχνες, έξι από την Αυστρία και τρεις από την Ελλάδα, συναντιούνται στο T.A.F / the art foundation, από αυτήν την Πέμπτη (31/5, 8.30 μ.μ.) για να κάνουν μερικά σχόλια πάνω στην μετα-ψηφιακή αισθητική και να υψώσουν ερωτήματα γύρω από τον τόπο-μη τόπο μεταξύ προσομοίωσης και κατανόησης.

i Νορμανού 5, 2103238757, 31/5-15/6, Δευτ.-Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Σημειώσεις

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 4

Η Νάγια Μαγαλιού δημιουργεί συχνά με κέντρο τις λέξεις, μιλώντας για κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ο γραπτός λόγος, αποτυπωμένος είτε με στένσιλς ή με λινογραφίες, με αυτόνομη ή συνδυασμένη παρουσία, οδηγεί τον θεατή σε νέα μηνύματα και σημαίνοντα πέρα από το σώμα του υπόλοιπου έργου, κάτι που έρχεται και στη νέα της ατομική έκθεση στην γκαλερί Alibi, από τις 31 Μαΐου (8 μ.μ). Αυτή τη φορά με πυρήνα αναζήτησης την έννοια της «κλοπής», η εικαστικός περνά σε ένα σχόλιο ανάμεσα στην τέχνη και τη χρηματική της αποτίμηση, με αναφορές από σχολή της Φρανκφούρτης, φιλοσοφικά ερωτήματα και ζητήματα εικαστικής συνέχειας και αλληλεπίδρασης. «Τι είναι ένα αντικείμενο;», «τι είναι ένα έργο;», «τι καθιστά κάτι έργο τέχνης;». Αμφίσημα ερωτήματα που ζητούν την εμπλοκή του θεατή για να συμπληρωθούν.

i Σαρρή 12, 31/5-28/6, Τρ.: 12 μ.-5 μ.μ., Τετ.-Σάβ.: 4-8.30 μ.μ., Κυρ: 12 μ.-5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μνήμες Τρισδιάστατες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 5

Αντλώντας υλικό από τη μικρογλυπτική δραστηριότητα του ίδιου τα τελευταία δεκατρία χρόνια, ο Ανδρέας Ψαράκος επιστρέφει στο τελάρο και δίνει ραντεβού στην Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, από τις 31 του μηνός (6 μ.μ.). Έντονα χρώματα σε ύφος pop art, ποδήλατα, ομπρέλες, φιγούρες και καλοκαιρινά αξεσουάρ αποπνέουν ένα αίσθημα αβίαστης αθωότητας και θερινής ενέργειας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Ανδρέας Ψαράκος θα προσφέρει στα παιδιά που θα παραβρεθούν μικρά γλυπτά ποδήλατα αζωγράφιστα για να βάλουν τις δικές τους πινελιές και να αποκτήσουν ένα πρωτότυπο ενθύμιο.

i Λεωφ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη, Μαρούσι, 2106833048, 31/5-9/6, Δευτ,-Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Σάβ,: 10 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Back to Athens 6

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 6

Το ετήσιο ραντεβού-διεθνές φεστιβάλ της Cheap Art έρχεται φέτος στο Εμπορικό Τρίγωνο, δίνοντας ραντεβού σε ιστορικά κτίρια (Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Βύσσης & Αγάθωνος καθώς και Αιόλου & Αθηναίδος, My Odyssey Βασιλικής 1, Πραξιτέλους 33, αλλά και το Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Βασιλικής & Αιόλου) και δρόμους της περιοχής. Για δέκα ημέρες, εβδομήντα πέντε καλλιτέχνες, εννιά κεντρικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, περφόρμανς, ομιλίες, προβολές και party δίνουν νέα οπτική στη σημαντικότερη γειτονιά της πόλης, ξεκινώντας από την 1η ημέρα του Ιουνίου. Σε συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection, εικαστικοί από Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Αμερική, Βέλγιο, Κύπρο, Γεωργία και Ιρλανδία μιλούν για τον εγκαταλελειμμένο χώρο, την τυχαιότητα, τα ουτοπικά οράματα και πόσα ακόμα, με κάθε είδος μέσου και έκφρασης.

i Εμπορικό Τρίγωνο, 1-10/6, Είσοδος ελεύθερη, Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου

Εγκαίνια Εβδομάδας | Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά ή φαντεζί Αμερικανικό Όνειρο; (28/5-3/6) - εικόνα 7

Ολοκληρώνοντας την εκθεσιακή τριλογία που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου, η νέα περιοδική έκθεση έρχεται για να εξερευνήσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα της αρχαίας τέχνης. Τι σημαίνει «ωραίο» για κάθε ένα από τα ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα της Αρχαία Ελλάδας; Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα περνούν από την «Αιώνια αισθητική» με αντικείμενα καθημερινότητας, από «Το ωραίο και το επιθυμητό» με στοιχεία αρχαίων μύθων, στο «Προβάλλοντας το σώμα» με την εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος, κι από εκεί στην «Ατέρμονη αναζήτηση» και τον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου. Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα.

i Τοσίτσα 1, Αθήνα (είσοδος από οδό Πατησίων 44), 2132144890, συνεχίζεται για ένα έτος, Δευτ.: 1-8 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 8 pπ.μ.-8 μ.μ. (θερινό ωράριο έως 31/10), Γενική είσοδος: 10 €, Περισσότερες πληροφορίες για μειωμένα εισιτήρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.