Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud)

Στην έκθεση «A book, a film, and a soundtrack» ένα βιβλίο, μια ταινία και ένα σάουντρακ έρχονται να διαταράξουν το καθένα τους περιορισμούς των άλλων και να συνθέσουν μια αφήγηση.

Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud)

Στην έκθεση "A book, a film, and a soundtrack" ένα βιβλίο, μια ταινία και ένα σάουντρακ έρχονται να διαταράξουν το καθένα τους περιορισμούς των άλλων και να συνθέσουν μια αφήγηση.

Η Ελένη Μπαγάκη μας μιλά για την ατομική της έκθεση "A book, a film, and a soundtrack" που παρουσιάζεται ως τις 29 Οκτωβρίου στο Radio Athènes, όπου ένα βιβλίο, μια ταινία και ένα σάουντρακ έρχονται να διαταράξουν το καθένα τους περιορισμούς των άλλων και να συνθέσουν μια αφήγηση.

Πως προέκυψε η ιδέα για το A book, a film and a soundtrack;
Η ιδέα προέκυψε από μια αποτυχημένη ερωτική σχέση και ένα ταξίδι στον Όλυμπο.

Είναι λοιπόν αυτοβιογραφικό το έργο; Με ποιόν τρόπο η πραγματικότητα συναντά τη μυθοπλασία;
Το έργο έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά δεν παρουσιάζεται σαν προσωπικό ημερολόγιο. Το βίωμα συνήθως είναι συναισθηματικά φορτισμένο και αποτελεί την αφορμή για δημιουργία. Η μυθοπλασία βοηθάει την αφήγηση.

Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud) - εικόνα 1
Eleni Bagaki, The Film, 2017, στιγμιότυπο, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και του Radio Athènes, φωτο: Ευτυχία Βλάχου

Πως βλέπεις τη σχέση ανάμεσα στα 3 στοιχεία του έργου, την ταινία, το βιβλίο και το soundtrack;
Το κάθε στοιχείο αμφισβητεί τα όρια του άλλου συμπληρώνοντάς το. Παράλληλα με ενδιαφέρει το καθένα χωριστά να μπορεί να σταθεί μόνο του.

Γιατί το soundrack εκτός από το soundcloud βγαίνει σε κασέτα;
Για το soundtrack συνεργάστηκα με τον Bagaski ο οποίος έγραψε την μουσική. Ήθελα να υπάρχει το soundtrack σε μορφή αντικειμένου έτσι ώστε να μπορεί να το πάρει μαζί του ο επισκέπτης φεύγοντας από την έκθεση, όπως και το βιβλίο. Εάν δεν ήταν κασέτα θα μπορούσε να είναι βινύλιο ή CD. Μας άρεσε η ιδέα της κασέτας σαν αντικείμενο περισσότερο.

Ποιά θα έλεγες ότι είναι η κεντρική ιδέα του έργου σου γενικότερα; Τι σε ενδιαφέρει ως εικαστικό;
Στην πρακτική μου σκέφτομαι το σώμα όχι μόνο ως εικόνα ή αντικείμενο, αλλά και ως κείμενο, ήχο και ιστορία. Τα έργα αφορούν την επιθυμία και τις σύγχρονες σχέσεις και αναδύονται ως ποιήματα, φιλμ, γλυπτά και ούτω καθεξής. Υπάρχει μια συνεχής μετατόπιση στη μορφή που λαμβάνουν, σαν να είναι όχι μόνο σημαντικό τι είναι, αλλά και τι θα μπορούσαν να είναι. Τα έργα υπάρχουν σε κατάσταση συνεχούς μετάβασης και μετασχηματισμού, αναζητώντας νόημα.

Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει;
Μου αρέσει πολύ ο Louis C.K.

Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud) - εικόνα 2
Eleni Bagaki, No Script, 2017, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και του Radio Athènes, φωτο: Ευτυχία Βλάχου

Πως είναι να είσαι καλλιτέχνις στην Αθήνα σήμερα;
Εξαρτάται από την μέρα.

BIO
Η Ελένη Μπαγάκη (γενν. 1979, Κρήτη) ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Central Saint Martins, Λονδίνο. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Economy Class, Signal, Μάλμε (2016–2017), Now you see me, oh now you don't, New Studio, Λονδίνο (2015–2016); Crack, Crack, Pop, Pop...Oh What a Relief It Is!, Radio Athènes, Αθήνα (2015). Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Vilniaus kontekstai, προσκεκλημένη του Valentinas Klimašauskas, Λιθουανία (2017); Millennial Feminisms, L’Inconnue gallery, Μόντρεαλ (2017); The Equilibrists, οργάνωση του New Museum, Νέα Υόρκη και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Αθήνα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (2016).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.