Με ΦΕΚ απομακρύνεται η Άννα Καφέτση από το ΕΜΣΤ

Στην απομάκρυνση της Άννας Καφέτση από τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με ΦΕΚ προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την άρνηση της επί 14 χρόνια διευθύντριας του ιδρύματος να υποβάλλει παραίτηση.

Με ΦΕΚ απομακρύνεται η Άννα Καφέτση από το ΕΜΣΤ

Στην απομάκρυνση της Άννας Καφέτση από τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με ΦΕΚ προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την άρνησή της επί 14 χρόνια διευθύντριας του ιδρύματος να υποβάλλει παραίτηση. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που κυκλοφόρησε σήμερα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης του περασμένου Απριλίου με την οποία ανανεώθηκε η θητεία της κυρίας Καφέτση στη διεύθυνση του ΕΜΣΤ. Υπογραμμίζοντας ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη» η λειτουργία του μουσείου στη μόνιμή του στέγη, η απόφαση επισημαίνει τη «διάσταση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που αφορά «μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο ΦΙΞ και την μετεγκατάσταση εκεί του Μουσείου, διάσταση η οποία έχει διατυπωθεί σε άρθρα έγκυρων εφημερίδων». Χαρακτηριστικό είναι ότι η έλλειψη συνεργασίας αποδίδεται «και στη συμπεριφορά της διευθύντριας του Μουσείου, η οποία, μεταξύ άλλων, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. όπως σαφώς προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία». Όπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή προωθείται με το σκεπτικό ότι «προκειμένου το έργο να αποδοθεί ολοκληρωμένο στον αναγκαίο και καθορισμένο χρόνο από το ΤΠΔ, βάσει του οποίου το έργο εντάχθηκε στο ανωτέρο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (σ.σ. Π.Ε.Π. Αττικής – ΕΣΠΑ 2007-2013), είναι απολύτως απαραίτητη η αποτελεσματική συνεργασία των οργάνων διοίκησης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η έλλειψη της οποίας καθιστά εν τοις πράγμασι αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου». Στο ίδιο ΦΕΚ, με αριθμό φύλλου 726 αναφέρεται ότι η κυρία Καφέτση «επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό της στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία παραμένει κενή», δηλαδή στον κλάδο ΠΕ Ιστορικών Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, ενώ ο υπουργός αποδέχεται και την παραίτηση των προέδρου, αντιπροέδρου και μελών του ΔΣ του ΕΜΣΤ. Ποιος/α αναλαμβάνει τη θέση της κυρίας Καφέτση; Το… ΦΕΚ θα δείξει, αφού μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένουμε το όνομα του/της νέου/ας διευθυντή/διευθύντριας μέσα από αντίστοιχη διαδικασία.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.