Μνήμες κλασικισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφού έκλεισε το ταξίδι της στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη, η έκθεση «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» ανοίγει στις 28/8 τις πόρτες της για το κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας επικεντρώνοντας τη ματιά της στη διαχρονική πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική συμπόρευση Ελλάδας και Ιταλίας.

Μνήμες κλασικισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφού έκλεισε το ταξίδι της στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη, η έκθεση «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» ανοίγει στις 28/8 τις πόρτες της για το κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας επικεντρώνοντας τη ματιά της στη διαχρονική πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική συμπόρευση Ελλάδας και Ιταλίας. Τα 23 έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 χιλιάδων ετών, με στόχο να δώσουν «άλλοτε καθαρά και άλλοτε υπαινικτικά, το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας των δύο χωρών, στίγμα που καθόρισε, διαμόρφωσε και χαρακτηρίζει αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό». Ανάμεσά τους εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης και αισθητικής προς την κλασική τελειότητα, καθώς και εκθέματα που μαρτυρούν την άνθηση του εμπορίου αρχαιοτήτων και της συλλογής έργων τέχνης μέσα στους αιώνες – μια υπαινικτική αναφορά στις προσπάθειες και των δύο χωρών για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Κομβική θέση στην έκθεση κατέχει το «Σύνταγμα των Τυραννοκτόνων», ως το απόλυτο σύμβολο του αγώνα κατά της τυραννίας, ενώ αποτελεί και το πρώτο μνημείο πολιτικού χαρακτήρα που στήνεται σε δημόσιο χώρο στην Ευρώπη. Η εκθεσιακή διαδρομή όμως περιλαμβάνει και κειμήλια του χριστιανισμού (π.χ. την εικόνα της Γλυκοφιλούσας Παναγίας, το πανομοιότυπο του Ευαγγελίου του Rossano, του παλαιότερου εικονογραφημένου ευαγγελίου) αλλά και τις αναζητήσεις μεγάλων εικαστικών, όπως οι Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο και Mattia Preti, καθώς και νεότερων (Giani, Cadorin, Μόραλης, Παρθένης) οι οποίοι αφομοίωσαν στο προσωπικό τους ύφος στοιχεία της κλασικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου. Τα έργα προέρχεται από πλήθος σημαντικών ελληνικών και ιταλικών μουσείων και την αφορμή για το αφιέρωμα (το οποίο θα διαρκέσει έως 31/10) έδωσε η διαδοχική ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2014.

Περισσότερες πληροφορίες

Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας

  • Εικαστικά

Μέσα από αρχαία γλυπτά, χριστιανικά κειμήλια, πίνακες των Ελ Γκρέκο, Μ. Πρέτι, Κ. Παρθένη κ.ά. αναδεικνύεται η κοινή πολιτιστική πορεία των δύο χωρών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.