Έκθεση σαν στο… σπίτι σου

Πού νιώθεις πραγματικά σπίτι σου; Στην εποχή των ψηφιακών δικτύων το ερώτημα σηκώνει συζήτηση και οι καλλιτέχνες της έκθεσης «Home/s» ανεμίζουν με πολλές εναλλακτικές τη βεντάλια των «απαντήσεων» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Έκθεση σαν στο… σπίτι σου

Πού νιώθεις πραγματικά σπίτι σου; Στην εποχή των ψηφιακών δικτύων το ερώτημα σηκώνει συζήτηση και οι καλλιτέχνες της έκθεσης «Home/s» ανεμίζουν με πολλές εναλλακτικές τη βεντάλια των «απαντήσεων» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Έκθεση σαν στο… σπίτι σου - εικόνα 1

Ενα μουσικό κουτί που αποκρυπτογραφεί το… ρυθμό των φωτισμένων παραθύρων σε κάποιο δρόμο, εικόνες μιας παράδοξης μετακόμισης ενός πιάνου στη συνοριακή ζώνη μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, μια πρόσκληση για ηλεκτρονική περιήγηση σε βανδαλισμένα μνημεία της Αθήνας. Η ποικιλία στα μέσα και στις προσεγγίσεις δεν λείπει από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Home/s» (από 11/10). Άλλωστε, το ερώτημα που θέτει («Τι σημαίνει η αίσθηση του ανήκειν σήμερα;») μόνο… φυγόκεντρα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μια περίοδο ύφεσης και κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, κατά την οποία η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. «Αφορμή της θεματικής στάθηκε η ιδέα του Βίλεμ Φλούσερ, για τον οποίο η έννοια του σπιτιού είναι θεμελιώδης αλλά και αντιφατική. το σπίτι παρέχει μεν ένα καθησυχαστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα μας εμποδίζει να τον δούμε πραγματικά», μας ανέφεραν οι επιμελήτριες Δάφνη Δραγώνα και Κατερίνα Γκουτζιούλη. «Στις μέρες μας, ωστόσο, η αίσθηση του ανήκειν δεν σχετίζεται μόνο με το σπίτι ή την πατρίδα αλλά και με τα πολλαπλά δίκτυα στα οποία συμμετέχουμε ή με το αστικό περιβάλλον το οποίο επαναδιεκδικούμε». Η έκθεση θα «τρέξει» στο δεύτερο όροφο του μουσείου αλλά και διαδικτυακά στο www.goethe.de/artup με 17 πρόσφατα έργα, ψηφιακά βίντεο, φωτογραφίες κι εγκαταστάσεις. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ArtUP!, που ενορχηστρώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε και διερευνά τις σκηνές της media art σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία. «Βασικά θέματα που διαφαίνονται στα έργα είναι η γλώσσα, οι κοινότητες, ο δημόσιος χώρος αλλά και η τεχνολογία, τα κοινωνικά δίκτυα και οι αλγόριθμοι». Μάλιστα, ο σπιτικός αναλογικός ραδιοφωνικός σταθμός του Μάκη Φάρου, η συμμετοχική εγκατάσταση «A living working room» των Τζένης Μαρκέτου και Μάρθας Γιαννακοπούλου και το έργο «Internet noise as a structure» της νέας ομάδας NullPointerConstant παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το «παρών» όμως θα δώσουν και οι Personal Cinema, οι Medea Electronique, η ανερχόμενη Έρικα Σκούρτη, ο Τούρκος Χακάν Τομπάλ (με μια φωτογραφική ιχνηλασία αποτυπώσεων συμβολικής βίας στο τουρκικό Κουρδιστάν), ο Εργκίν Καβίσογλου, η Βουλγάρα Μποριάνα Βεντσισλάβοβα και η «δική μας» Βερολινέζα Λίνα Θεοδώρου (με βίντεο αναφορικά με ζητήματα μετανάστευσης). Η επιδίωξη, πάντως, να εμπλακεί το κοινό ενεργά στη συζήτηση εκφράζεται και μέσα από δύο εργαστήρια. Η Τζένη Μαρκέτου και η Μάρθα Γιαννακοπούλου απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε καλλιτέχνες, θεωρητικούς, πολεοδόμους και ακτιβιστές για να διερευνήσουν το ζήτημα της βίας και της βεβήλωσης των μνημείων (12/10), ενώ οι Αρζού Οζκάλ και Κλαούντια Κόστα Πέντερσον περιμένουν όσες δραστηριοποιείστε στο χώρο των νέων μέσων για να δημιουργήσετε μια σχετική διαδικτυακή έκδοση (9-10/11).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.