Netflix: δικά της τα δύο επόμενα Knives Out

Οι Αμερικανοί αναζητούν το πρώτο μεγάλο franchise ταινιών τους - πρώτες λεπτομέρειες

Δεν είναι... μυστικό ακριβώς το γεγονός ότι η Netflix μπαίνει σε νέα φάση της πορείας της τώρα που η συνδρομητική της υπηρεσία ψυχαγωγίας δεν έχει πια το μονοπώλιο: και μόνο η είσοδος του Disney Plus στην αγορά αυτή και η μέχρι τώρα εντυπωσιακή του πορεία θα ήταν αρκετές από μόνες τους για να αλλάξουν τα δεδομένα, όμως με τα HBO Max, Apple TV Plus, Paramount Plus και Peacock να αναζητούν επίσης μία θέση, ο ανταγωνισμός είναι εντονότερος κάθε τρίμηνο που περνά. Αυτό που λείπει, δε, από την Netflix περισσότερο αν συγκριθεί με τα παραδοσιακά studios του Hollywood που τώρα μεταβαίνουν στο συνδρομητικό μοντέλο, είναι όχι μόνο η εκτενής βιβλιοθήκη επιτυχιών αλλά - πολύ περισσότερο - εκείνες οι εμβληματικές ταινίες και σειρές των οποίων κάθε νέο "κεφάλαιο" ανυπομονούν να δουν όλοι οι θεατές σε τακτική βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι να απορεί κανείς που η Netflix προτίθεται να καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά για ν' αποκτήσει υλικό ικανό να στηρίξει ένα franchise ταινιών ή σειρών μακροπρόθεσμα... και όλα δείχνουν πως μόλις έκανε ακριβώς αυτό με το θρίλερ μυστηρίου Knives Out: οι Αμερικανοί αγόρασαν τα δικαιώματα διαχείρισης δύο ακόμη φιλμ που ακολουθούν το αρχικό επιτυχημένο του 2019 προς 450 εκατομμύρια δολάρια. Η σχετική συμφωνία προβλέπει την επιστροφή του Rian Johnson ως σκηνοθέτη και του Daniel Craig στον ρόλο του ντετέκτιβ Benoit Blanc. Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν οι δύο ταινίες θα προβληθούν και στα σινεμά ή αν θα λειτουργήσουν ως αποκλειστικές της Netflix, αλλά και τα δύο ενδεχόμενα είναι προφανώς θετικά για την εταιρεία (που πάντα αναζητά παραγωγές ικανές να διεκδικήσουν Oscar).

Ο ρόλος του Craig στο Knives Out χαρακτηριζόταν έντονα από στοιχεία που έχουμε συναντήσει στον Hercule Poirot και τον Sherlock Holmes: είναι ο συμπαθής, εσωστρεφής και λιγομίλητος αλλά ολοφάνερα οξυδερκής ντετέκτιβ που προσέχει κάθε μικρή λεπτομέρεια, ψυχολογεί χαρακτήρες και επεξεργάζεται τα δεδομένα ενός εγκλήματος με τρόπο δομημένο και αναλυτικό προκειμένου να επιλύσει την υπόθεση και να βρει τον ένοχο. Ο χαρακτήρας αυτός ταιριάζει πάρα πολύ στο φλεγματικό στυλ του Daniel Craig και, το σημαντικότερο, είναι ένας χαρακτήρας πάνω στον οποίο η Netflix μπορεί να βασίσει μία σειρά ολόκληρη ταινιών και όχι μόνο δύο ακόμη, απλώς κρατώντας σταθερό τον Benoit Blanc ως πρωταγωνιστικό και αλλάζοντας τα υπόλοιπα - σενάριο, περιβάλλον, τους υπόλοιπους χαρακτήρες κλπ. - με τρόπο κάθε φορά διαφορετικό.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο αγαπημένα είναι τα βιβλία της Agatha Christie ή του Arthur Conan Doyle και πόσο μεγάλο είναι το κοινό που ενδιαφέρεται για τα καλοστημένα, καλοδοσμένα θρίλερ μυστηρίου. Αν η Netflix φροντίσει να τα κάνει όλα σωστά, θα μπορούσε όντως να δημιουργήσει σειρά ταινιών βασισμένη σε αυτό το υλικό με το "ειδικό βάρος" franchise που εξελίσσεται. Ως... bonus, τύπου, μπορεί να εκλάβει κανείς το γεγονός ότι αυτές οι παραγωγές δεν απαιτούν παράλογα υψηλά budget για να υλοποιηθούν - δεν χρειάζονται π.χ. περίπλοκα ειδικά εφέ, λεπτομερή επεξεργασία μετά τα γυρίσματα κλπ. - ούτε είναι απαραίτητο να γυρίζονται σε εξωτικές τοποθεσίες ή πανάκριβα σετ. Οφείλουν όμως να προσφέρουν πραγματικά καλογραμμένα σενάρια και δυνατούς πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες - και η Netflix όλα δείχνουν ότι στο πρόσωπο του Daniel Craig έχει βρει (και σίγουρα πληρώσει αδρά...) τουλάχιστον το μισό αυτής της εξίσωσης. Απομένει να δούμε τί θα γίνει με το άλλο μισό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ