Transformers AOE: το πρώτο με Dolby Atmos

Η νεότερη μορφή ήχου για home cinema στην έκδοση της ταινίας σε Blu-ray

Υπήρχε μία εποχή - αν... ολόκληρες τις δεκαετίες του '80 και του '90 μπορεί να τις αποκαλέσει κανείς απλώς "εποχή" - κατά την οποία οι τεχνολογικές εξελίξεις που λάμβαναν χώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες έκαναν πολύ, πάρα πολύ καιρό να μεταβούν στην αγορά των home cinema και το οικιακό περιβάλλον προβολής. Αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί: πολλές από τις εξελίξεις αυτές μελετώνται εξ αρχής ώστε να "συμβούν" στα σινεμά πρώτα, μεν, αλλά και στα σαλόνια μήνες, όχι χρόνια αργότερα. Απόδειξη του γεγονότος; Η τεχνολογία Atmos της Dolby, η οποία ξεκίνησε να δοκιμάζεται πειραματικά στα αμερικανικά σινεμά το 2013, έγινε ευρέως γνωστή με τον εξαιρετικό τρόπο που "δούλεψε" στο Gravity ή στο The Hobbit: The Desolation of Smaug... και είναι πλέον έτοιμη να μεταβεί στα home cinema (ολίγων και εκλεκτών αρχικά) σε μερικές ημέρες!

Για την τεχνολογία Dοlby Atmos έχουμε κάνει λόγο εκτενώς πρόσφατα - και παραπέμπουμε τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital στο σχετικό άρθρο προκειμένου να εκτιμήσουν για ποιούς λόγους αυτή ενδέχεται να είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες εξελίξεις που είχαμε στον κινηματογραφικό ήχο τα τελευταία χρόνια. Το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον που έχει προκύψει σχετίζεται με την πρώτη κυκλοφορία Blu-ray που απευθύνεται μεν στην καταναλωτική αγορά, αλλά περιλαμβάνει (και) Dolby Atmos ανάμεσα στις μορφές ήχου που προσφέρει. Πρόκειται για το νέο Transformers: Age of Extinction, για το οποίο ο σκηνοθέτης Michael Bay συνεργάστηκε με την Dolby προκειμένου να αποδωθεί μία μεγάλη γκάμα από ηχητικά εφέ μέσω Atmos, δηλαδή σαν αυτά να προέρχονται και από ψηλά (εκτός από τις άλλες "κλασικές" κατευθύνσεις) αλλά και σαν να "κινούνται μέσα το χώρο", περιβάλλοντας τον θεατή.

Το Blu-ray του Transformers: Age of Extinction κυκλοφορεί στις ΗΠΑ στις 30/9 και στην ευρωπαϊκή - και άρα ελληνική - αγορά στις 17/11. Είναι, δε, μόνο η πρώτη μιας σειράς κυκλοφοριών ταινιών Blu-ray που θα προσφέρουν ήχο Dolby Atmos: τα Guardians of the Galaxy, The Hobbit: The Desolation of Smaug και X-Men: Days of Future Past θα τον προσφέρουν επίσης, όπως και πολλές παραγωγές επιβεβαιωμένες να προβληθούν ως το τέλος του 2014 στα σινεμά με ήχο Dolby Atmos, όπως π.χ. το The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Οι ενστάσεις μας παραμένουν όσον αφορά την ευκολία με την οποία θα εγκαθιστούσε κανείς στο σαλόνι του τα extra ηχεία που απαιτεί μία υλοποίηση Dolby Atmos ώστε να αποδώσει σωστά τον ήχο αυτό, οι κατασκευαστές ενισχυτών πάντως - συμπεριλαμβανομένων των Pioneer, Denon, Marantz και Onkyo - έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους και είτε παρουσίασαν συσκευές με υποστήριξη στο νέο ηχητικό φορμά εξ αρχής, είτε υποσχέθηκαν δωρεάν αναβαθμίσεις λογισμικού για υπάρχοντες ενισχυτές. Είτε... και τα δύο. Απομένει η απόδειξη της σκοπιμότητάς τους η πρακτική, οπότε... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ