Sochi 2014: Οι Ολυμπιακοί σε... 8Κ!

Οι Ιάπωνες ήδη στην υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια - είναι να απορεί κανείς;

Η αγορά μόλις τους τελευταίους μήνες έχει πραγματικά αρχίσει να αφομοιώνει την ιδέα των τηλεοράσεων και προβολέων υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνας 4Κ) και να την διακρίνει ως γνήσιο "βήμα μπροστά" σε σχέση με την καθιερωμένη υψηλή ευκρίνεια... όμως οι Ιάπωνες βρίσκονται ήδη στο επόμενο στάδιο και από αυτό. Στο Sochi της Ρωσίας, όπου διεξάγονται αυτές τις ημέρες οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, έχει μεταβεί και μία μικρή ομάδα τεχνικών και οπερατέρ από το κρατικό ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NHK. Αποστολή τους: να συλλάβουν υλικό εντυπωσιακό, επεξεργάσιμο και μελλοντικά αξιοποιήσιμο σε υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια ή εικόνα 8Κ!

Πράγματι, στον εξοπλισμό του συγκεκριμένου συνεργείου περιλαμβάνονται δύο κάμερες Ikegami 8K, συνοδευόμενες από φακούς Fujinon 5x και Canon 10x, οι οποίες συλλαμβάνουν υλικό απευθείας σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Χρησιμοποιείται επίσης μία κάμερα εικόνας 4Κ, προφανώς υψηλών, επαγγελματικών προδιαγραφών, μοναδική "αποστολή" της οποίας είναι να συλλαμβάνει υλικό με ρυθμό 300 καρέ το δευτερόλεπτο (!), ώστε συγκεκριμένα πλάνα να μπορούν να προβληθούν σε slow motion με απόλυτα ομαλό τρόπο και μηδενική απώλεια λεπτομέρειας.

Σύμφωνα με έναν από τους δύο οπερατέρ των καμερών εικόνας 8Κ, το συνεργείο έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στο καλλιτεχνικό πατινάζ για τα θέματά του όχι μόνο επειδή το άθλημα είναι δημοφιλέστατο στην Ιαπωνία, αλλά και επειδή προσφέρεται για την ανάδειξη πλάνων άκρως εντυπωσιακών. "Στις ρουτίνες των αθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ έχουμε την ευκαιρία να συλλάβουμε όχι μόνο πλάνα σε ευρύ κάδρο όπου η δράση αποδίδεται σε όλο της το μεγαλείο, αλλά και πλάνα "κοντινά" με τις εκφράσεις των προσώπων τους και λεπτομέρειες στην κίνησή τους. Δεν είναι εύκολο, γιατί η όλη εικόνα κινείται ταχύτερα απ' ότι π.χ. σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο".

Οι Ιάπωνες, υπενθυμίζουμε, πειραματίζονται εδώ και κάποιο καιρό ήδη με την εικόνα 8Κ και το παρόν σχέδιο - που το κανάλι NHK και συνεργάτιδες με αυτό εταιρείες έχουν καταστρώσει - προβλέπει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020 να καλυφθούν απευθείας και αποκλειστικά (!) σε υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια. Ή... κοιτάς μπροστά, ή δεν κοιτάς, υποθέτουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ