Σκορσέζε: Ι love Blu-ray!

Ο μεγάλος σκηνοθέτης εκθειάζει τους δίσκους υψηλής ευκρίνειας

Λογικό και σύνηθες, βέβαια, οι θιασώτες του οικιακού κινηματογράφου που αγαπούν την τεχνολογική του πλευρά να ενθουσιάζονται με τις αρετές και τις δυνατότητες των δίσκων Blu-ray: σε αυτή τη μορφή αποθήκευσης και αναπαραγωγής οι ταινίες υψηλής ευκρίνειας είναι απλώς ασυναγώνιστες από πλευράς ποιότητας εικόνας και ήχου. Όταν όμως ένας κορυφαίος σκηνοθέτης - που θεωρητικά δεν ενδιαφέρεται και τόσο για... λόγους συμπίεσης της εικόνας ή φορμά ήχου μη απωλεστικά - δηλώνει ενθουσιασμένος με το τί προσφέρει στην τέχνη του το πρότυπο της Sony και των συνεργάτιδών της εταιρειών, το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από μερικές ημέρες, όταν ο διάσημος Martin Scorsese σχολίασε την κυκλοφορία μιας ιστορικής ταινίες σε ανανεωμένη μορφή, ψηφιακά επεξεργασμένη και βελτιωμένη, σε Blu-ray.

Ο Scorsese, που έχει σκηνοθετήσει εξαιρετικές ταινίες για δεκαετίες - από τον "Ταξιτζή" και το "Ακρωτήρι του Φόβου" μέχρι τα "Καλά Παιδιά" και το "Καζίνο" - απέδωσε απλόχερα επαίνους στην εταιρεία Criterion και την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει σε Blu-ray το ιστορικό φιλμ "Τα Κόκκινα Παπούτσια", του επί χρόνια συνεργάτη του Michael Powell. Η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε το 1948 και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, χρειάστηκε περίπλοκες και πολυέξοδες διαδικασίες επεξεργασίας (restoration) προκειμένου να "μεταβεί" στην υψηλή ευκρίνεια και τις 1080 γραμμές ανάλυσης. Ο Scorsese όμως δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σκληρή δουλειά που έχει επενδυθεί στη μεταφορά αυτή και πόσο σημαντική είναι για το τελικό αποτέλεσμα. "Αυτή η ταινία είναι μουσική σε εικόνες", είπε. "O τρόπος με τον οποίο έχει αποκατασταθεί το αρχικό υλικό είναι υπέροχος - είναι σαν να την βλέπει κανείς για πρώτη φορά. Μετά από αυτήν την προβολή, μπορώ να πω ότι έχουμε πλησιάσει περισσότερο από ποτέ στο να έχουμε αυτήν την ξεχωριστή ταινία στη μορφή ακριβώς που την είχε φανταστεί ο δημιουργός της".

Ο διάσημος σκηνοθέτης, επίσης, δείχνει να αντιλαμβάνεται περισσότερο από άλλους συναδέλφους του πόση σημασία έχει για μία κινηματογραφική ταινία η ύπαρξή της σε δίσκο υψηλής ευκρίνειας: "το Blu-ray έχει την ιδιότητα να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής μιας ταινίας κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν", παρατήρησε. "Ένα φιλμ σε Blu-ray μπορεί να διατηρήσει το χαρτακτήρα και την καλλιτεχνική του αξία αναλλοίωτα για πάρα, πάρα πολύ καιρό". Αν βέβαια η ποιότητα της ψηφιοποίησης είναι υψηλή και το πρωτογενές υλικό προσφέρεται για κάτι τέτοιο, θα συμπληρώναμε εμείς - έστω κι αν οι περισσότερες νέες παραγωγές λαμβάνουν πια στα υπόψιν το γεγονός ότι θα καταλήξει και σε μορφή δίσκου, οπότε μόνο οι παλαιότερες ταινίες "καταλόγου" παρουσιάζουν ενίοτε προβληματική εικόνα ή/και ήχο. Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τον Scorsese, πάντως, βλέποντας άριστες δουλειές αποκατάστασης ταινιών, όπως π.χ. την περίφημη Casablanca. Πάντα τέτοια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ