O "Ζορμπάς" σε Blu-ray

Κακογιάννης σε υψηλή ευκρίνεια, για πρώτη φορά τον Ιούνιο

Μπορεί η χώρα μας να μην περνά και την... καλύτερη φάση της ιστορίας της ακριβώς, όμως η πολιτιστική κληρονομιά και η συμβολή της στις τέχνες συνεχίζει να προσφέρει αναλαμπές διαφορετικές με το παρόν κλίμα και - ίσως - ελπιδοφόρες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα; Η κυκλοφορία σε δίσκο Blu-ray, για πρώτη φορά σε υψηλή ευκρίνεια δηλαδή, της διάσημης ταινίας "Zorba the Greek", κινηματογραφικής διασκευής του βιβλίου "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για ένα φιλμ αληθινά ιστορικής αξίας, το οποίο προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ και κέρδισε τρία από αυτά στην απονομή του 1965. Το "Zorba the Greek" διακρίθηκε και τιμήθηκε την ίδια χρονιά και τα επόμενα χρόνια και σε άλλες διοργανώσεις αλλά - το σημαντικότερο για μας πιθανώς - έπαιξε το ρόλο του πολιτισμικού "πρεσβευτή" της Ελλάδας για δεκαετίες.

Αυτήν την ταινία η 20th Century Fox θα κυκλοφορήσει σε Blu-ray στις αρχές Ιουνίου, με τεχνικά χαρακτηριστικά που ναι μεν περιορίζονται από την αρχική μορφή της ταινίας - ασπρόμαυρη και μονοφωνική - αλλά δεν παύουν να προσφέρουν ανάλυση εικόνας 1080 γραμμών και ποιότητα ήχου DTS-HD. Έτσι τόσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές, όσο κι οι νεότεροι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην καλύτερη μορφή που εμφανίστηκαν ποτέ τον περίφημο Anthony Quinn στο ρόλο του Ζορμπά, τον Alan Bates στο ρόλο του Βασίλη, αλλά και την Lila Kedrova στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς (κέρδισε γι' αυτόν Όσκαρ Β΄ Γυναικείου) και την Ειρήνη Παππά στο ρόλο της χήρας. Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα... συναρπάσουν το κοινό των σύγχρονων Hollywood blockbusters, πιθανώς, παραμένουν όμως ένας ύμνος στη ζωή που ανυπομονούμε να ξαναπαρακολουθήσουμε στις τηλεοράσεις του σαλονιού μας.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία του συγκεκριμένου Blu-ray στην... αγορά που το ενέπνευσε, με άλλα λόγια τη δική μας, δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση. Θα μας εξέπλησσε ωστόσο αν δεν έκανε την εμφάνισή του και εδώ, αν όχι τον Ιούνιο, κάποια στιγμή αργότερα. Μόλις έχουμε πληροφόρηση για συγκεκριμένη ημερομηνία, εννοείται πως ενημερώνουμε σχετικά. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ