Netflix: αυξήσεις στις χρεώσεις εικόνας 4Κ

Εξαιτίας (και) της κατάλυσης της Δικτυακής Ουδετερότητας στις ΗΠΑ

Από τη μία πλευρά ήταν... μάλλον αναμενόμενο - και, από την άλλη, ελπίζαμε να μην συμβεί τόσο σύντομα. Καθώς οι λιγοστοί πάροχοι περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας έχουν τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη δικαιολογία να χρεώσουν σε υψηλότερες τιμές το υλικό εικόνας 4Κ, η Netflix ξεκίνησε να κάνει ακριβώς αυτό πριν από λίγες ημέρες. Η δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών ανέβασε το μηνιαίο κόστος συνδρομής της για όσους επιθυμούν πρόσβαση στο πρόγραμμά της εικόνας 4Κ, από τα $7.99 στα $11.99. Η Netflix δίνει μία "περίοδο χάριτος" σχεδόν δύο ετών στους συνδρομητές της εκείνους που είχαν πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα πριν από τις 12 Αυγούστου - θα συνεχίσουν να καταβάλλουν $7.99 έως τον Αύγουστο του 2016 - όμως όλοι οι νέοι συνδρομητές και όσοι απέκτησαν συνδρομή μετά τις 12 Αυγούστου υπάγονται στο νέο τιμολόγιο των $11.99 μηνιαίως. Η νέα τιμή, τουλάχιστον, επιτρέπει την πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της Netflix, 4K και μη, από τέσσερις διαφορετικές συσκευές.

Η διάσημη Δικτυακή υπηρεσία θα μπορούσε, φυσικά, να χρεώσει αυθαίρετα περισσότερα χρήματα για το υλικό εικόνας 4Κ... και μόνο βάσει της σπανιότητάς του - ακόμη και η ίδια μόνο τέσσερις τηλεοπτικές σειρές και τρεις ταινίες, συν κάποια demo, προσφέρει σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Όμως πιθανότερο είναι η αύξηση των τιμολογίων της να συνδέεται (και) με τις διαβόητες συμφωνίες που αναγκάστηκε να κάνει η Netflix με κορυφαίες εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Internet στις ΗΠΑ, όπως τις Comcast και Verizon, ώστε αυτές να μην περιορίζουν τεχνητά τις ταχύτητες σύνδεσης των συνδρομητών τους στους servers της Netflix, μειώνοντας πάρα πολύ την ποιότητα εικόνας και ήχου των φιλμ.

Η νέα πολιτική της διάσημης υπηρεσίας διανομής ταινιών είναι, στην ουσία, η πρακτική εφαρμογή αυτού που φοβόμασταν πως θα συμβεί με την κατάλυση στις ΗΠΑ της λεγόμενης "Δικτυακής Ουδετερότητας" (Net Νeutrality): της αρχής, δηλαδή, πως όλα τα δεδομένα που "ταξιδεύουν" στις "λεωφόρους και τους δρόμους" του Internet μέχρι τα σπίτια των καταναλωτών, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο εμπορικά και οι πάροχοι να μην είναι σε θέση να τα χρεώνουν "προνομιακά" και άρα "extra". Η Netflix καταβάλει πλέον σημαντικά ποσά στους παρόχους για να μην επιβραδύνονται τα δεδομένα των ταινιών της - και το κόστος αυτό η εταιρεία το μετακύλισε αναπόφευκτα στο καταναλωτικό κοινό. Ειδικά οι τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες εικόνας 4Κ έχουν υψηλές απαιτήσεις σε εύρος διαμεταφοράς δεδομένων (για να λάβει κανείς το υλικό αυτό χωρίς απώλειες ποιότητας χρειάζεται Δικτυακή σύνδεση ταχυτήτων άνω των 16-18 Mbps), οπότε ήταν οι πρώτες που "μπήκαν στην εξίσωση" της εξισορρόπησης εξόδων για τη Netflix.

Το πρόβλημα, φυσικά, σε όλα αυτά δεν είναι τόσο η αύξηση της μηνιαίας συνδρομής στην Netflix για το υλικό εικόνας 4K κατά $4, αλλά το ανησυχητικό "προηγούμενο" που δημιουργείται για το μέλλον. Το κοινό προφανώς θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα αυτήν την αύξηση (οι άνθρωποι που καταβάλλουν άνω των $2000 για μία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας δεν πτοούνται από $50 το χρόνο παραπάνω), όμως η Αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και το λόμπι που έχει "στηθεί" στην Ουάσιγκτον ενάντια στη Δικτυακή Ουδετερότητα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν την εξέλιξη αυτή ως επιχείρημα για την θεσμοθέτηση, πλέον, της κατάλυσης αυτής της άλλοτε αδιαμφισβήτητης αρχής. Η Netflix στο συγκεκριμένο δεν είχε άλλη επιλογή - είχε άλλωστε αυξήσει το Μάιο κατά $1 μηνιαίως τη συνδρομή στο "απλό" περιεχόμενο HD για τους ίδιους λόγους και μετά από διαμαρτυρίες των συνδρομητών της - αλλά με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο μπορούν να "πειθαναγκαστούν" και άλλες εταιρείες από τους παρόχους πρόσβασης. Έτσι, είναι πιθανό να καταλήξουμε απλώς να πληρώνουμε περισσότερα για να μην λαμβάνουμε κακής οπτικοακουστικής ποιότητας ταινίες και σειρές. Θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση σε αυτό σύντομα; Στην αμερικανική αγορά πάντα, θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ