ΗΠΑ: Blockbuster τέλος. Ε, και;

Τέλος εποχής για τη μεγαλύτερη αλυσίδα video club παγκοσμίως, έκπληξη καμία

Ο... επιθανάτιος ρόγχος οποιασδήποτε παράδοσης ακούγεται δυνατότερα αν αυτή ήταν πολύχρονη - και αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη χθες, καθώς η μεγαλύτερη (και πρακτικά τελευταία πια) αλυσίδα ενοικίασης ταινιών στις ΗΠΑ, αυτή των περίφημων Blockbuster, "κατέβασε ρολά" και επισήμως. Λέμε "και επισήμως" γιατί η κάτοχος εταιρεία τους, η Dish, σταθερά ανέστειλε την τελευταία τριετία τη λειτουργία όλο και πιο πολλών υποκαταστημάτων της αλυσίδας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί σε οριακή έστω κερδοφορία. Τα τελευταία 300 Blockbuster που παραμένουν διάσπαρτα στις πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν όλα κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ η υπηρεσία αποστολής ταινιών στο σπίτι με ταχυδρομείο που διατηρούσε η αλυσίδα δεν θα είνα διαθέσιμη από το Δεκέμβριο.

Τα Blockbuster είναι το τελευταίο πιθανώς "μεγάλο θύμα" της ριζικής αλλαγής στο τοπίο της οικιακής θέασης ταινιών παγκοσμίως. Με τη ραγδαία άνοδο Δικτυακών υπηρεσιών ενοικίασης όπως η Netflix και Δικτυακών καταστημάτων πώλησης όπως το iTunes, οι ταινίες στις ώριμες αγορές όπως η αμερικανική "καταναλώνονται" πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μορφή αρχείων, όχι οπτικών δίσκων. Οι θεατές στις ΗΠΑ αν θέλουν μία ταινία σε μορφή Blu-ray ή DVD τείνουν να την αγοράζουν πλέον, όχι να ενοικιάζουν. Σε αγορές όπως η ελληνική, φυσικά, όπου οι οικονομικές συνθήκες και η Δικτυακή υποδομή διαφέρουν σημαντικά, ίσως δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο - όμως δεν απέχουμε και πολύ από αυτό, καθώς τα ολιγάριθμα video club που ενοικιάζουν ταινίες στη χώρα μας λειτουργούν με πολύ περιορισμένα περιθώρια κέρδους και ουδείς γνωρίζει για πόσο ακόμη θα είναι σε θέση να υφίστανται.

Το μόνο βέβαιο σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι η οικιακή ψυχαγωγία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει βρει ακόμη τα σημεία αρμονικής συνύπαρξης με την κινηματογραφική βιομηχανία - εξ ου και φαινόμενα όπως αυτά της αναστολή λειτουργίας των Blockbuster (που στην καλύτερη περίοδό τους αριθμούσαν πάνω από 9.000 καταστήματα). Αυτά εξυπηρετούσαν μία ανάγκη που δεν καλύπτεται ικανοποιητικά μόνο με τις Δικτυακές υπηρεσίες, αν κρίνει κανείς από το υψηλό ποσοστό παράνομης λήψης ταινιών από το Internet. Με αυτά και με κείνα παραμένει όχι απλώς... ομιχλώδες το τοπίο στη μελλοντική διάθεση ταινιών για την οικιακή αγορά, αλλά πρακτικά μη προσδιορισμένο. Δικτυακό θα είναι σίγουρα. Θα είναι και ελκυστικό για το καταναλωτικό κοινό - γιατί αυτή τη στιγμή τιμολογιακά και από άποψης ποιότητας εικόνας/ήχου, δεν είναι - ώστε να επεκταθεί νόμιμα; Ή θα διατηρείται εμπορικά "στην επιφάνεια" μόλις και μετά βίας, ενώ... "κάτω από την επιφάνεια" θα έχει την παράνομη αλλά ευρέως αποδεκτή μορφή που έχει σήμερα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ