Inside Out

Κινηματογραφικό αριστούργημα, αγορά... επιβεβλημένη για όλους

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Υπάρχουν μερικές εταιρείες στο σύμπαν του Hollywood - "μερικές" σαν να λέμε "ελάχιστες" - που έχουν ως... μοναδικό τους λόγο ύπαρξης να "θέτουν τον πήχυ ψηλότερα". Τόσο για τις ίδιες όσο και για τον ανταγωνισμό τους. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, ειδικά αν καταφέρνουν να ξεπερνούν αυτόν τον πήχυ κατ' επανάληψη και για πολύ καιρό, έχουν ξεχωριστή θέση και ρόλο στο σύγχρονο σινεμά. Ανάμεσα σε αυτές οι εταιρείες, δε, η Pixar έχει "ειδικό βάρος" τόσο μεγάλο, που θα ήταν αδικία "απλώς" να την εντάξει κανείς εκεί: διεκδικεί μία... κατηγορία από μόνη της, κυριολεκτικά. Toy Story. The Incredibles. Ratatouille. Wall-E. Up. Και κάθε φορά που νομίζαμε ότι δημιουργικά και συναισθηματικά η Pixar είχε προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί να εισπράξει κανείς από το μοντέρνο 3D animation, εκείνη ξεπερνούσε τις προσδοκίες με κάτι καινούργιο. Το Inside Out (ελληνικός τίτλος "Τα Μυαλά που Κουβαλάς") κυκλοφορεί σε DVD/Blu-ray και είναι ακριβώς αυτό: το επόμενο ύψος στον ποιοτικό πήχυ που η Pixar έθεσε για τον εαυτό της... και ξεπέρασε για μία ακόμη φορά.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με το σενάριο και την πλοκή του Inside Out - η κριτική του συναδέλφου Χρήστου Μήτση για την προβολή της στα ελληνικά σινεμά το φθινόπωρο είναι αρκούντως κατατοπιστική - σημειώνουμε απλώς ότι πολύ μεγάλο τμήμα του φιλμ λαμβάνει χώρα όχι "στον έξω κόσμο", αλλά στον ψυχικό κόσμο ενός μικρού κοριτσιού. Εκεί η Pixar έχει κάνει ουσιαστικά αυτό που... έκανε πάντοτε, υποδειγματική οπτικοποίηση δηλαδή, αλλά στα επικρατέστερα ανθρώπινα συναισθήματα και τις επιλογές όπου αυτά οδηγούν. Είναι μία απλή σχετικά ιδέα, που όμως οι Αμερικανοί έχουν κατορθώσει να ανυψώσουν σε επίπεδο απίθανο χάρις (α) στην ευρηματικότητα με την οποία την εφαρμόζουν σε καθημερινές καταστάσεις, χάρις (β) στο σαρκαστικό, ειρωνικό, εξίσου απολαυστικό χιούμορ , αλλά και χάρις (γ) στους καλογραμμένους διαλόγους και την μαεστρική σκηνοθεσία. Είναι ένας αληθινός σινε-θρίαμβος της Pixar, με ό,τι αυτό σημαίνει.


Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το πρωτογενές υλικό του Inside Out προσφερόταν εξ αρχής για εντυπωσιακό τεχνικό τομέα - και, με την εμπειρία δεκαετιών πια "στους ώμους" της Pixar, δεν περίμενε κανείς τίποτε λιγότερο. Το επιτελείο της, ωστόσο, κατορθώνει και πάλι να καταπλήξει: η εικόνα είναι εκθαμβωτικά πειστική, σχεδόν... 3D χωρίς γυαλιά στο "βάθος" των χώρων και τον "όγκο" των αντικειμένων, προσεγμένη στην κίνηση των χαρακτήρων (που έχουν σχεδιαστεί έξοχα), με φωτεινά, καλοδιαλεγμένα χρώματα να επικρατούν παντού και υπέροχη φωτοσκίαση όπου η ατμόσφαιρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Όλα βεβαίως αποδίδονται με... χειρουργική λεπτομέρεια και ακρίβεια, δίχως το παραμικρό ίχνος κόκκου (αφού το φιλμ είναι εξ αρχής αμιγώς ψηφιακής προέλευσης) και με μία αυτοπεποίθηση, άνεση και ανεπιτήδευτη καλλιτεχνική "όρεξη" που μόνο η Pixar αποτυπώνει έτσι σε ταινία 3D animation πλήρους διάρκειας. Τόσο σε τηλεόραση, όσο και σε προβολέα (μιλώντας πάντοτε για την έκδοση σε Blu-ray) το Inside Out είναι χάρμα οφθαλμών.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ