Toy Story 4

Τα θρυλικά παιχνίδια επιστρέφουν... περισσότερο εντυπωσιακά από ποτέ

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €21,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να... ειπωθούν πολλά για την σειρά κινουμένων σχεδίων 3D που στην ουσία δημιούργησε ολόκληρη την κατηγορία της και ανέπτυξε μία ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τα φιλμ αυτά: τα Toy Story θα είναι πάντοτε αναπόσπαστο τμήμα της πορείας του σύγχρονου σινεμά. Αυτό που ίσως... χρειάζεται, είναι να υπογραμμίσουμε την ταυτόχρονη έκπληξη και χαρά που περίμενε πολλούς από μας όταν διαπιστώσαμε πως η θαυμαυστή αυτή πορεία των αγαπημένων παιχνιδιών δεν είχε ολοκληρωθεί στο Toy Story 3, αλλά είχε λίγη απόσταση ακόμη να διανύσει - με το... αζημίωτο για την Disney, φυσικά, καθώς το Toy Story 4 το υποδέχθηκε το κοινό με ενθουσιασμό, βοηθώντας το να ξεπεράσει το 1 δις δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως. Αυτή η ταινία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε μορφή DVD/Blu-ray, μεταγλωττισμένη, και στην ελληνική αγορά. Είναι υποχρεωτική προσθήκη στην συλλογή κάθε φίλου του 3D animation ή... διεκπεραιωτικά εισπρακτική;

Το Toy Story 4 σεναριακά ξεκινά οκτώ χρόνια μετά από το σημείο όπου είχε ολοκληρωθεί ο προκάτοχός του: ο Woody, ο Buzz και όλη η παρέα των παιχνιδιών έχει χαριστεί σε ένα κοριτσάκι ονόματι Bonnie, αφού ο αρχικός τους κάτοχος, ο Andy, έχει πια μεγαλώσει και φύγει από την οικογενειακή στέγη. Το μεσοδιάστημα περνά περίπου όπως είχε περάσει και με το γνώριμό μας αγόρι, όμως τώρα είναι πια ώρα και για το κοριτσάκι να ξεκινήσει την πρώτη τάξη του σχολείου - και ο Woody βρίσκεται για δεύτερη φορά στην δυσάρεστη θέση του παιχνιδιού που... "φλερτάρει" με την εγκατάλειψη. Μία καινούργια περιπέτεια όμως θα προκύψει από την είσοδο στην παρέα ενός νέου μέλους και την επανασύνδεση με ένα που είχε φύγει παλιότερα - και μέσα από την περιπέτεια αυτή ο Andy θα συμφιλιωθεί με τις φοβίες του και θα οδηγήσει την παρέα ξανά στην ασφάλεια, κάνοντας και αυτός μία καθοριστική, συνειδητή δική του επιλογή.


Ορισμένοι ανάμεσά μας είχαν θεωρήσει πως από την κάπως... "βολική" ολοκλήρωση του Toy Story 3 "κάτι έλειπε" - και οι σεναριογράφοι πανέξυπνα αναδεικνύουν στον διάδοχό του ακριβώς τί ήταν αυτό: η αίσθηση πως κάθε χαρακτήρας κατέληξε εκεί που πραγματικά ήθελε ν' ανήκει. Ο Andy ήταν ολοφάνερα εκείνος που είχε διανύσει την μεγαλύτερη διαδρομή ως "παιχνίδι που μόνος λόγος ύπαρξής του είναι να φέρνει χαρά στον κάτοχό του" και είχε διαδοχικά "βρει το νόημα της ζωής", το είχε "χάσει", "βρει" και "ξαναχάσει" αρκετές φορές ώστε να μην έχει πια ψευδαισθήσεις. Το Toy Story 4 πραγματεύεται μέσα από τον Andy τόσο αλληγορικά όσο και πρακτικά τις υπαρξιακές μεταπτώσεις και μεταβάσεις που βιώνουν και πολλοί άνθρωποι "εκεί έξω", στην πραγματική ζωή - έστω κι αν στον αληθινό κόσμο φυσικά δεν... προκύπτει πάντοτε η επιλογή-λύση που το σενάριο του νέου Toy Story εναποθέτει, εν τέλει, στα χέρια του διάσημου cowboy της Pixar.

Ευτυχώς το κάπως... "βαρύ" αυτό αντικείμενο "συζήτησης" με το κοινό - που εν έτει 2019 μόνο μικρής ηλικίας δεν είναι απαραίτητα, όλοι με τα Toy Story μεγαλώσαμε - η Disney έχει φροντίσει να "απαλύνει" με απίθανες καταστάσεις, μερικές απρόσμενες ανατροπές, πολλές σεκάνς συναρπαστικής δράσης και όσο χιούμορ χρειάζεται ώστε να απολαύσει κανείς το φιλμ με τον γνώριμο, αγαπημένο τρόπο που το κάνει πάντοτε. Όντας σε τεχνικό επίπεδο πάντα πρωτοπόρος και αισθητά καλύτερη από φιλμ σε φιλμ, η Pixar εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του σύγχρονου 3D animation όχι μόνο για να αποδώσει έναν εικονικό κόσμο ομορφότερα από ποτέ, αλλά και για να υιοθετήσει σκηνοθετικές τεχνικές και μεθόδους που οι παραδοσιακές ταινίες... αδυνατούν. Κυριολεκτικά!


Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία "χορταστική" σε όλα τα επίπεδα: τόσο στο αμιγώς κινηματογραφικό, όσο και στο συναισθηματικό και το οπτικοακουστικό. Αν αυτή είναι η τελευταία ταινία Toy Story - από τον τρόπο με τον οποίο τελειώνει θα μπορούσε, αλλά δεν νομίζουμε να... αντιμετωπίσει καμία δυσκολία ακριβώς η Disney να επινοήσει σεναριακούς λόγους επιστροφής στην σειρά - τότε είναι από όλες τις απόψεις σχεδόν ιδανική: μία ιστορικής σημασίας δημιουργία που ολοκληρώνεται στο ζενίθ της. Την αμαρτία μας, ωστόσο, θα την ομολογήσουμε: όσο κι αν θέλουμε (και προτιμούμε) να ασχοληθεί με καινούργια, διαφορετικά πράγματα η Pixar, είναι πολύ δύσκολος ως ιδέα ο παντοτινός αποχωρισμός με τον Woody, τον Buzz, την Bo και όλα τα παιχνίδια των Toy Story. Αν έλθει ένα πέμπτο και είναι αυτής της ποιότητας, δεν θα γκρινιάξουμε κιόλας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ