YouTube: νέα εμφάνιση για τις τηλεοράσεις

H Google ανασχεδιάζει το περιβάλλον χρήσης της υπηρεσίας της - ποιές είναι οι αλλαγές;

To γεγονός ότι η δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video στον πλανήτη, το YouTube, είναι προσβάσιμη σχεδόν από... οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με ρεύμα ή μπαταρίες - είτε μέσω Web είτε μέσω app - είναι κάτι που έχουμε λίγο έως πολύ όλοι θεωρήσει ως δεδομένο. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το περιεχόμενό του στην οθόνη ενός laptop, ενός smartphone ή ενός tablet είναι ο ενδεδειγμένος και για τις τηλεοράσεις, όπου και πολύ μεγαλύτερης διαγωνίου είναι οι οθόνες, και υψηλότερη μπορεί να είναι η ανάλυση (ακόμη). Συν τοις άλλοις, ο χειρισμός με τα τυπικά τηλεκοντρόλ επιβάλλει άλλο τρόπο κατάδειξης στις συσκευές αυτές. Η Google το αναγνωρίζει, γι' αυτό και ανακοίνωσε μεγάλο ανασχεδιασμό του YouTube, ειδικά για τις σύγχρονες τηλεοράσεις υψηλής και υπερυψηλής ευκρίνειας.

Ο νέος σχεδιασμός έχει πολλαπλούς σκοπούς. Από τη μία πλευρά, καθιστά πολύ πιο εύκολη τόσο την αναζήτηση clips βάσει λέξεων-κλειδιών, αλλά και την θέαση των clips που η υπηρεσία μπορεί να προτείνει βάσει ιστορικού του χρήστη ή βάσει του τί είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην εκάστοτε χρονική περίοδο. Από την άλλη, καθιστά περισσότερο "τηλεοπτική" την παρακολούθηση των καναλιών (channels) στα οποία ο χρήστης έχει εγγραφεί ως συνδρομητής και των playlists που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και διατηρεί. Το YouTube συνεχίζει να κάνει προτάσεις και για νέα channels, αντλώντας παράλληλα από τις playlists των επαφών του χρήστη στις άλλες υπηρεσίες της Google, τί θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει. Όλα παρουσιάζονται με τρόπο στον οποίο κυριαρχεί σχεδόν αποκλειστικά πια η εικόνα (έχει παραμείνει μόνο το... απολύτως απαραίτητο κείμενο), ενώ εικαστικά το όλο γραφικό περιβάλλον έχει ευθυγραμμιστεί με το σχεδιαστικό ύφος του επερχόμενου Android L - με τον τρόπο αυτό η ομοιογένεια με τα αντίστοιχα apps και υπηρεσίες σε smartphones και tablets θα είναι, από το χειμώνα και μετά, ολοφάνερη.

Το σχεδιαστικά ανανεωμένο YouTube είναι ήδη διαθέσιμο σε μορφή app για το Xbox One και η Google υπόσχεται πως τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να εμφανίζεται και σε πολλών άλλων ειδών συσκευές που χρησιμοποιούν την τηλεοπτική οθόνη ως μέσο προβολής του περιεχομένου τους. Αν και ένας κοινός τρόπος χειρισμού σε πολλές διαφορετικές μορφές μιας υπηρεσίας τόσο δημοφιλούς είναι θεμιτός, επιφυλασσόμαστε για τις πρακτικές μας εντυπώσεις από τον νέο του YouTube όταν είμαστε σε θέση να τον κρίνουμε από 3-4 διαφορετικές συσκευές τουλάχιστον. Οι εφαρμογές του YouTube για διάφορες SmartTV που έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς, για παράδειγμα, είμαστε της γνώμης πως τελικά δεν καταφέρνουν να... μην ταλαιπωρήσουν τον θεατή και να μην του στερήσουν επιλογές και λειτουργίες που έχει συνηθίσει να έχει σε έναν Web browser. Ενδεχομένως η Google να έχει μελετήσει το πρόβλημα βαθύτερα από τους κατασκευαστές και η προσέγγισή της να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Όταν σχηματίσουμε γνώμη για το θέμα, θα την δημοσιεύσουμε λεπτομερώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ