Yamaha YSP-600

Λύση σε προβλήματα, μα συγκεκριμένα

Είδος: Σετ ηχείων
Τιμή: €649,00

Εταιρία: Yamaha
Διανομή: Κινοτεχνική

Το όλο "concept" του home cinema είναι αλήθεια ότι... "ζητά πολλά" από το μέσο κάτοικο ενός αστικού κέντρου στη χώρα μας - και δεν μιλά η στήλη μόνο για το χρηματικό αντίτιμο. Ένα "σωστό" setup οικιακού κινηματογράφου ζητά διαθέσιμο χώρο άφθονο, μελετημένες αποστάσεις και - το σημαντικότερο- διαρρύθμιση τέτοια, που να επιτρέπει την τοποθέτηση των έξι ή και παραπάνω ηχείων με τρόπο συγκεκριμένο. Αυτό αποδεικνύεται όχι απλώς πρόβλημα, αλλά πρακτικά εμπόδιο στα σημερινά, ως επί το πλείστον περιορισμένα σε χώρο, σπίτια των μεγάλων πόλεων. Εξ ου και η εφεύρεση λύσεων που, έστω κι αν δεν φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν μία "κανονική", σωστή εγκατάσταση 5+1 ηχείων, είναι σε θέση (κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες) να προσφέρουν κάτι παραπλήσιο. Λύσεις όπως το νέο YSP-600 της Yamaha.

Το προϊόν αυτό ανήκει στη γκάμα των "soundbar" της ιαπωνικής εταιρείας, προτάσεων που η ίδια παρουσίασε στην αγορά για πρώτη φορά, αποκτώντας αρκετούς "μιμητές" τα τελευταία χρόνια. Οι soundbars ακολουθούν μια προσέγγιση τελείως διαφορετική: εσωκλείουν σε ειδικά σχεδιασμένο περίβλημα έναν αριθμό μικρών σε μέγεθος ηχείων, τα οποία "συνεργατικά" συνθέτουν ένα ηχητικό πεδίο μέσα στο δωμάτιο όπου θα τοποθετηθούν. Το πεδίο αυτό δημιουργείται με την "αντανάκλαση" του ήχου στους γύρω τοίχους, ώστε αυτός να "κυκλώσει" τον θεατή όπως περίπου τα πολυκάναλα surround συστήματα. Φυσικά δεν παύει να είναι πάντοτε μία "εξομοίωση" surround, υπό την έννοια ότι το ηχητικό πεδίο μιας soundbar δεν θα μπορέσει ποτέ να δώσει την αίσθηση του "τρισδιάστατου" που αποκομίζει κανείς από τα ξεχωριστά τέσσερα ή πιο πολλά κανάλια των δορυφόρων ενός κανονικού setup.

Το παραπάνω ως μέθοδος μπορεί να ακούγεται μάλλον απλοϊκό, όμως - όπως αποδεικνύει στην πράξη και το YSP-600 - σε συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει άκρως ικανοποιητικά. Από πλευράς εμφάνισης, η συσκευή της Yamaha δεν διεκδικεί βραβεία, είναι όμως αρκούντως καλαίσθητη. Με σχήμα παραλληλεπίπεδο, ύψος μόλις 12 cm και βάθος 22, τοποθετείται εύκολα είτε κάτω από τα περισσότερα μοντέλα τηλεοράσεων flat είτε ακριβώς μπροστά τους. Το μήκος των 61 εκατοστών υποτίθεται - σύμφωνα με τη Yamaha - ότι καθιστά το YSP-600 περισσότερο "ταιριαστό" με οθόνες 26-30 ιντσών (αν και φυσικά περισσότερη σημασία έχει το μέγεθος του δωματίου που θα κληθεί να καλύψει η συσκευή ηχητικά, παρά το panel με το οποίο θα συνδυαστεί) και το μαύρο του χρώμα ταιριάζει με πολλές τηλεοράσεις με παρόμοιους τόνους στο πλαίσιό τους.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα αυτά καθ' αυτά, όμως; Όλα εξαρτώνται, υποθέτουμε, από το τί ακριβώς περιμένει ή απαιτεί κανείς από το YSP-600 όσον αφορά στην ακρόαση ταινιών, μουσικής και video games. Πολλά επίσης εξαρτώνται από το μέγεθος, το σχήμα και την επίπλωση του δωματίου όπου αυτό βρίσκεται, αφού καταφανώς και τα τρία επηρεάζουν την "διάχυση" του ήχου (το σύστημα Intellibeam που βοηθά τη συσκευή να "αυτορυθμιστεί είναι αρκετά ευφυές αλλά δεν μπορεί να κάνει και... θαύματα!). Τα δεκαέξι μικρά ηχεία των 2 Watt και τα 2 μεγαλύτερα των 15 Watt, πάντως, έως τη μεσαία κλίμακα έντασης προσφέρουν άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα (σε ανώτερες κλίμακες υπάρχει η αναμενόμενη παραμόρφωση). Με δεδομένο, άλλωστε, ότι το YSP-600 διασυνδέεται μέσω HDMI για να αντλήσει το περιεχόμενο που θα αποκωδικοποιήσει (υποστηρίζονται τα πρότυπα Dolby Digital και DTS), ο ήχος παραμένει "κρυστάλλινα" καθαρός. Πάντοτε, όπως προαναφέρθηκε, σε "λογικά" επίπεδα έντασης.

Για τους φίλους και τις φίλες της στήλης που γνωρίζουν "κάτι παραπάνω" σχετικά με τα συστήματα home cinema, το σημαντικότερο πρόβλημα του YSP-600 θα πρέπει να έχει γίνει ήδη κατανοητό: με τόσο μικρής διαμέτρου και ισχύος ηχεία, η συσκευή της Yamaha είναι πρακτικά αδύνατον να αποδώσει τις χαμηλές συχνότητες. Με άλλα λόγια, αν θέλει να έχει κανείς την "ψευδαίσθηση" του "κινηματογραφικού" ήχου σε ένα δωμάτιο που έχει τοποθετηθεί το YSP-600, θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθεί και ένα subwoofer, έστω και περιορισμένων διαστάσεων. Γεγονός που "οδηγεί" με... μαθηματική ακρίβεια στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του YSP-600: την τιμή πώλησής του, η οποία εκτιμώμενη στα 650 ευρώ είναι μάλλον "τσιμπιμένη", ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και ένα subwoofer π.χ. των 200 ή 250 ευρώ στο κόστος απόκτησής του. Συνδυαστικά, τα δύο αυτά στοιχεία περιορίζουν το επίδοξο κοινό του YSP-600 μόνο σε όσους και όσες θέλουν, εύκολα και χωρίς πολλή ταλαιπωρία με εγκαταστάσεις και καλώδια, να έχουν σε ένα μικρών διαστάσεων δωμάτιο, ήχο καλύτερο από αυτόν που μπορούν να αποδώσουν τα ενσωματωμένα ηχεία μιας flat τηλεόρασης. Αλλά... ως εκεί. Για μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλάζουν και τα δεδομένα. Όπως πάντοτε!

Βαθμολογία: ***

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ