Υψηλή ευκρίνεια με... γέφυρες

Στo εξωτερικό, βλέπουν την ανάγκη. Εμείς;

Παρακολουθώντας κανείς τις επικεφαλίδες ειδήσεων από τα μεγάλα portal και τα εξειδικευμένα blogs του εξωτερικού, δεν μπορεί παρά να θλίβεται από την καθημερινή σχεδόν διαπίστωση του πόσο απέχει η αντίληψη ωριμότερων αγορών από την ελληνική. Η μετάβαση στην υψηλή ευκρίνεια έπρεπε να γίνει απ' όλους: και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, και από τις ΗΠΑ, και από μας. Σε διάφορα χρονικά σημεία στο μέλλον θα ολοκληρωθεί παντού. Έχει μία σημασία, όμως, το πόσο ομαλά θα γίνει η μετάβαση αυτή και, σίγουρα, πόσο σύντομα θα γίνει - γιατί όσο συντομότερα γίνει, τόσο καλύτερα για όλη την αγορά: κατασκευαστές, εμπόρους, καταναλωτές. Ε, στις ΗΠΑ και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν αντιληφθεί από καιρό. Εμείς - στερούμενοι όχι μόνο υποδομών αλλά εν τέλει και διάθεσης - δεν δείχνουμε να έχουμε κάνει κάτι τέτοιο.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι κινηματογραφικές έχουν καταλάβει ότι οι άνθρωποι που έχουν συλλογές με DVD δεν πρόκειται έτσι απλά να τις "αναβαθμίσουν" σε Blu-ray από... μόνοι τους. Επίσης έχουν συνειδητοποιήσει ότι το γεγονός πως άνω του 50% των Αμερικανών έχουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, δεν σημαίνει πως όλοι αυτοί... το έχουν καταλάβει απαραίτητα ή ότι έχουν φροντίσει να αγοράσουν player υψηλής ευκρίνειας (δηλαδή Blu-ray πλέον). Γι' αυτό και η Warner, αφενός, προτίθεται να ανταλλάξει τα DVD των παραγωγών της που έχουν ήδη οι χρήστες, με τις αντίστοιχες παραγωγές σε Blu-ray, με μικρό σχετικά κόστος (8 δολάρια ανά ταινία ή το 1/3 περίπου της εμπορικής τους τιμής). Γι' αυτό και η Universal. αφετέρου, θα ξεκινήσει σε σε λίγο καιρό να πωλεί τα "υβριδικά" DVD/Blu-ray: δισκάκια που από τη μία πλευρά έχουν την ταινία σε συμβατική ευκρίνεια και από την άλλη σε υψηλή.

Και, βέβαια, ένας μεγάλος αριθμός από Blu-ray player που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και ολίγων ευρωπαϊκών χωρών υποστηρίζουν μία ή περισσότερες Δικτυακές υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών υψηλής (έστω και κατ' όνομα) ευκρίνειας. Ναι, η οπτικοακουστική ποιότητα των ταινιών που προσφέρουν μέσω Internet υπηρεσίες όπως οι Netflix, Blockbuster και Vudu δεν έχει σχέση με αυτή που εισπράττει κανείς από ένα καλό Blu-ray. Προσφέρουν όμως μια εναλλακτική σε όσους αγοράζουν Blu-ray επιλεκτικά, σε όσους δεν είναι συχνοί θαμώνες των video club (άλλο μεγάλο θέμα αυτό στην Ελλάδα) ή σε όσους θέλουν απλώς να δουν μια καινούργια ταινιούλα "επιτόπου", χωρίς πολλά-πολλά. Εδώ, τα αντίστοιχα Blu-ray player υποστηρίζουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους μόνο το... YouTube, καθώς ούτε "σωστές" Δικτυακές ταχύτητες έχουμε για μετάδοση ταινιών HD χωρίς κανένα πρόβλημα, ούτε τη θέληση δείχνουμε ως αγορά να πληρώσουμε για την ψυχαγωγία μας, αν μπορούμε να μην το κάνουμε (ο νοών νοείτω). Έτσι, όμως, για την Ελλάδα η μετάβαση στην υψηλή ευκρίνεια θα χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό - και το μεσοδιάστημα θα περνά ανεκμετάλλευτο εμπορικά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Θα αλλάξει κάτι σε εύλογο χρονικό πλαίσιο; Δεν το βλέπουμε πολύ πιθανό. Πιθανότερο είναι να καταλήξουμε στο τέλος να έχουμε όλοι τηλεοράσεις HD και να μην υπάρχει αρκετό περιεχόμενο σε υψηλή ευκρίνεια για να τις αξιοποιούμε πραγματικά. Αλλά αφού η γνωστή πεθαίνει τελευταία...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ