Υψηλή ευκρίνεια...; Last year!

H Toshiba έτοιμη να αφήσει πίσω της το 1080p; Κιόλας; Ω, ναι.

Το πώς ακριβώς σκέφτονται τα τελευταία χρόνια οι κατασκευάστριες εταιρείες καταναλωτικών ηλεκτρονικών, ομολογούμε ότι δεν έχουμε ακόμη καταλάβει. Από τη μία υπάρχει η προϊοντική εξέλιξη που όντως δεν πρέπει ποτέ να σταματά, καθώς - όταν όλα έχουν ειπωθεί - είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αγορές τεχνολογίας. Από την άλλη, με το μέσο όρο μετάβασης όλων των Δυτικών αγορών (όχι μόνο των ΗΠΑ δηλαδή) στην υψηλή ευκρίνεια να βρίσκεται ακόμη κάτω από το 35%, είμαστε σίγουρα έτοιμοι για το επόμενο βήμα; Η Toshiba, για τους δικούς της λόγους, σαφώς πιστεύει πως ναι - ειδάλλως δεν θα σχεδίαζε όχι μόνο να παρουσιάσει, αλλά και να πωλεί την πρώτη τηλεόραση ανάλυσης 2160 γραμμών, διπλάσιων από τις 1080 της υψηλής ευκρίνειας, σε 4 ή 5 μήνες από σήμερα!

Η νέα σειρά τηλεοράσεων LED LCD της ιαπωνικής εταιρείας θα φέρει την επωνυμία Cell Regza και, αν αυτό ήδη κινεί... υπoψίες στους κατόχους PlayStation3, έχουν δίκιο: αυτά τα panel θα έχουν στη διάθεσή τους την επεξεργαστική ισχύ του ίδιου chip στο οποίο στηρίζεται το οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony. Η Cell Regza των 55 ιντσών θα αξιοποιεί τη δύναμη του επεξεργαστή αυτού για να προβάλλει και να εγγράψει ψηφιακά έως και 8 κανάλια υψηλής ευκρίνειας ταυτόχρονα (!), των οποίων το πρόγραμμα θα αποθηκεύεται στον άπλετο χώρο των 3TB που θα φιλοξενεί το συνοδευτικό περιφερειακό της. Η οθόνη αυτή θα "σαρώνει" την εικόνα με ρυθμό 240 Hz, θα χαρακτηρίζεται από δυναμική αντίθεση 5. εκ. προς ένα και θα πωλείται το Δεκέμβριο αντί 10.000 ευρώ περίπου.

Ως εδώ, είμαστε σε εξελιγμένα, αλλά... normal επίπεδα. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, η Toshiba αποκάλυψε τα σχέδιά της και για το κορυφαίο μοντέλο της σειράς. Άγνωστης διαγωνίου μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη τηλεόραση θα έχει ανάλυση τριπλάσια από αυτή που σήμερα θεωρούμε "υψηλή ευκρίνεια" (2160p και όχι 1080p), προσφέροντας παράλληλα όλα τα παραπάνω. Επειδή φυσικά ταινίες σε αυτήν την ανάλυση δεν υπάρχουν - γιατί δεν υπάρχει και το μέσο αποθήκευσης που θα τις χωρέσει! - ο επεξεργαστής Cell θα αναβαθμίζει από τις 1080 γραμμές στις 2160 τα Blu-ray που θα είναι σε θέση να αναπαράγει η τηλεόραση με το drive που θα ενσωματώνει. Εννοείται ότι τιμή δεν έχει ανακοινωθεί για το μοντέλο αυτό (θα είναι σίγουρα πάρα πολύ υψηλή για μια μεγάλη σειρά από λόγους), η Toshiba όμως σκοπεύει να το κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 στην Ιαπωνία. Υψηλή ευκρίνεια...; Last year!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ