UHD Alliance: συνεργασία για την εικόνα 4Κ

Κινηματογραφικές, κατασκευαστές και πάροχοι υπηρεσιών σε συνέργεια - θα επιτύχει τους στόχους της;

To 2014 ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία η χρονιά κατά την οποία καθιερώθηκαν οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας ως προϊοντική κατηγορία - το 2015, αν κρίνουμε από τα όσα επιδείχθηκαν στην πρόσφατη έκθεση CES, θα είναι η χρονιά που θα αναδειχθούν στο de facto μέσο προβολής για το σαλόνι, με τις τηλεοράσεις "απλής" υψηλής ευκρίνειας να περνούν σιγά-σιγά στο περιθώριο (οι προβολείς είναι... άλλο κεφάλαιο γενικώς). Η μείωση στις τιμές πώλησης των τηλεοράσεων εικόνας 4Κ και τα αισθητά περισσότερα διαθέσιμα μοντέλα ήταν παράγοντες που σαφώς βοήθησαν. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξάπλωση της υπερυψηλής ευκρίνειας, ωστόσο, παραμένει το περιορισμένο "αληθινό" περιεχόμενο ανάλυσης 4Κ - και, κατά γνώμη μας καθυστερημένα, ένας αριθμός από τις μεγαλύτερες εταιρείες που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον αποδέχεται το γεγονός. Και θέλει να το αλλάξει. Το όνομα της πρωτοβουλίας αυτής: UHD Alliance.

Πρόκειται για μία συμμαχία που ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης CES οι Sony, Samsung, Panasonic, Sharp, Disney, Fox, Warner Brothers, Netflix, DirecTV, Dolby και Technicolor. Οι εταιρείες αυτές - σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ελπίζουμε να προστεθούν στη λίστα αυτή πολύ περισσότερες στο μέλλον - θα συνεργαστούν ώστε με την τεχνογνωσία που έχουν συγκεντρώσει να καθιερώσουν κοινά αποδεκτές προδιαγραφές και μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής για το περιεχόμενο σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο και οικοσύστημα συσκευών, τεχνικών χαρακτηριστικών και υπηρεσιών για την εικόνα 4Κ, ώστε να καταστεί ευκολότερη για όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες η ανάμιξη και συνεισφορά στο όλο θέμα. Ο τελικός καταναλωτής, αναμφίβολα, μπορεί να προσβλέπει σε πολλαπλά ωφέλη εμπορικά, αν η UHD Alliance κατορθώσει να επιτύχει τα παραπάνω.

Ο στόχος μπορεί να ακούγεται από... ευκόλως εννοούμενος ως προφανής, αλλά δεν είναι: ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στις αρχές του 2015, συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές "εκδόσεις" τεχνικών χαρακτηριστικών και διαφορετικές "απόψεις" για το πώς θα έπρεπε να γίνεται η διαχείριση και διάθεση του περιεχομένου εικόνας 4Κ. Οι κινηματογραφικές, οι κατασκευαστές και οι πάροχοι Δικτυακών υπηρεσιών έχουν συμφέροντα άλλοτε κοινά κι άλλοτε αντικρουόμενα - συχνά... ταυτόχρονα - οπότε τα όσα πρεσβεύει πως επιδιώκει η UHD Alliance δεν είναι τόσο απλό να επιτευχθούν. Δεν είναι απλό, βέβαια, εννοώντας πάντοτε σε επίπεδο ουσιαστικό: είναι εύκολο κάποια στιγμή μέσα στο 2015 να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις υφής... marketing για συμφωνηθέντα ανάμεσα στις εταιρείες αυτές, ακόμη και βασικού επιπέδου. Το θέμα είναι να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους και αυτός να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις.

Απλό παράδειγμα: ποιό θα πρέπει να είναι το εμπορικό όνομα της υπερυψηλής ευκρίνειας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι για μελλοντικά προϊόντα να είναι σε θέση να προϋποθέτουν κάποια πράγματα γι' αυτά με ασφάλεια; Οι Samsung και Panasonic χρησιμοποιούν τον όρο "UHD" και έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην καλλιέργεια αυτού του brand name για τα προϊόντα τους - το ίδιο έχει όμως κάνει και η Sony και η Sharp, οι οποίες εμμένουν στον όρο "4Κ" για τα δικά τους προϊόντα. Οι δύο όροι χρησιμοποιούνται σήμερα ο ένας στη θέση του άλλου "κατά το δοκούν" από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι, τεχνικά, η ανάλυση Ultra HD ισούται με 3840x2160 pixels (αυτή που προσφέρουν τα πιο πολλά καταναλωτικά προϊόντα προβολής υπερυψηλής ευκρίνειας), ενώ η ανάλυση 4Κ με 4096x2160 pixels (η αρχική κινηματογραφική). Ποιό "στρατόπεδο" θ' αποδεχθεί να υιοθετήσει την προσέγγιση του άλλου, όταν αναπόφευκτα τεθεί το θέμα της ονομασίας;

Είναι τέτοιου είδους τα εμπόδια που "στέκονται ανάμεσα" σε μία ιδανικά αρμονική συνεργασία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Και δεν έχουμε ακόμη "αγγίξει" καν το τί σημαίνει για τις κινηματογραφικές να συμφωνήσουν με τους κατασκευαστές στην minimum χρωματική παλέτα των ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας, τί σημαίνει για τους παρόχους να συμφωνήσουν με τους κατασκευαστές στον minimum λόγο συμπίεσης των ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας ώστε να μεταδίδονται μέσω Ιnternet, τί σημαίνει για τις κινηματογραφικές να συμφωνήσουν με τους παρόχους για το minimum επίπεδο ποιότητας ήχου των ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας... θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Ας ελπίσουμε πως η UHD Alliance θα αποδειχθεί περισσότερο επιτυχής απ' όσο δείχνει σήμερα εφικτό, ώστε ένα ομοιογενές, κατανοητό οικοσύστημα συσκευών και υπηρεσιών να προκύψει τουλάχιστον μέσα στο 2016. Όπως πάντοτε... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ