Sony VPL-VW40

Ποιοτικός, προσιτός, ποθητός!

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €2499,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Όλοι σχεδόν οι αναλυτές της αγοράς συμφωνούν στο γεγονός ότι - σε αυτή τη χρονική περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού τουλάχιστον - η "σκληρή μάχη" στους προβολείς 1080p θα δοθεί στη ζώνη τιμών από 3000 έως 5000 ευρώ. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι περισσότερο προσιτές συσκευές δεν συγκεντρώνουν την προσοχή ενός σημαντικού αριθμού καταναλωτών, αν μη τί άλλο επειδή οι "εισαγωγικοί" προβολείς έχουν σημειώσει την τελευταία διετία μεγάλα "άλματα μπροστά" όσον αφορά την ποιότητα εικόνας που μπορούν να προσφέρουν. Εξαιρετικά τέτοια δείγματα είχαμε πέρυσι από την BenQ, την Optoma, την Panasonic και την Epson - και τώρα η Sony έρχεται να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο από το τμήμα αυτό της αγοράς με τον ολοκαίνουργιο VPL-VW40, αντικαταστάτη του πολύ ενδιαφέροντα και εμπορικά επιτυχημένου VW50.

Από πλευράς design, ο VW40 ακολουθεί τις ίδιες περίπου σχεδιαστικές γραμμές με τα μεγαλύτερα... "αδέλφια" του, τους VW50/60, αν και το λευκό χρώμα τού στερεί τη "σοβαρότητα" των VW100/200. Στον όγκο και το βάρος (και τα δύο... καθόλου ευκαταφρόνητα) επίσης παρουσιάζει ομοιότητες. Μια εμφανής (αλλά μικρής τελικά σημασίας) διαφορά με τους άλλους VPL εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο VW40 φέρει όλες τις συνδέσεις του στην δεξιά πλευρά, αντί για την οπίσθια. Αυτές πάντως δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες μεγαλύτερων ή ανταγωνιστικών μοντέλων: παρούσες είναι και οι 2 υποδοχές HDMI, αλλά και μία component και μία VGA, για σύνδεση με παλαιότερες πηγές και PC.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του VW40 βρίσκονται κοντά σε αυτές του προκατόχου του, του VW50 (ο οποίος κόστιζε και περισσότερα από 1000 ευρώ παραπάνω, βέβαια), γεγονός που αν μη τί άλλο αρκεί για να επιβεβαιώσει τον υψηλό συντελεστή κόστους/αξίας που τον χαρακτηρίζει. Η ανάλυση των 1080 γραμμών θεωρείται πλέον δεδομένη, όπως δεδομένη θεωρείται και η υψηλή δυναμική αντίθεση (ονομαστική στα 15.000:1 στην περίπτωση αυτή). Στο στοιχείο στο οποίο ο νέος προβολέας της Sony απέχει δυστυχώς πάρα πολύ "από το χαρτί στο κάδρο" είναι αυτό της φωτεινότητας: τα "θεωρητικά" 900 ANSI Lumen πρακτικά δεν ξεπερνούν τα 450 σε διαγώνιο 100 ιντσών, γεγονός που συνεπάγεται ανάγκη για αυστηρή συσκότιση στο χώρο προβολής αφενός, μικρότερη γκάμα στους γκρίζους τόνους και απώλεια λεπτομέρειας αφετέρου. Το μαύρο που αποδίδει ο VW40, επίσης, δεν είναι τόσο βαθύ και "βελούδινο" όσο το αντίστοιχο των "μεγαλύτερων αδελφών" του, με (θεωρητικές) συνέπειες στο βάθος πεδίου και την "ανάγλυφη" υφή των χαρακτήρων και των αντικειμένων στο προσκήνιο.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι πρώτες ώρες θέασης με έναν VW40 δεν προδίδουν αυτά τα μειονεκτήματα. Μετά από τις αναγκαίες ρυθμίσεις, η πρόταση της Sony αποδίδει εικόνα που έχουμε στο παρελθόν συνδέσει με πολύ ακριβότερους προβολείς. Η οξύτητα και ο προσδιορισμός στα περιγράμματα είναι σχεδόν υποδειγματικά, η αναπαράσταση των "δύσκολων" τόνων (όπως του δέρματος και του ουρανού) πολύ καλή, η συνολική εντύπωση του κάδρου "κινηματογραφική". Αμφιβάλλουμε για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να διακρίνει κανείς αισθητή διαφορά στην ποιότητα εικόνας ανάμεσα σε έναν VW40 και έναν VW60 (κόστους 1500 ευρώ παραπάνω), αν δεν τους είχε τοποθετημένους και τους δύο δίπλα-δίπλα, σε πανομοιότυπη επιφάνεια προβολής. Το γεγονός, από μόνο του, "λέει πολλά".

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ο νέος "εισαγωγικός" TrueHD της Sony συνιστά πάρα, μα πάρα πολύ καλή πρόταση για όσους και όσες αναζητούν μία συσκευή που δεν "υποφέρει" σε κανέναν ζωτικής σημασίας τομέα και προσφέρει ποιοτικότατη εικόνα (για τα χρήματα που ζητά, ήτοι 2200-2300 ευρώ περίπου). Το μόνο του πιθανό πρόβλημα εντοπίζεται στον... ανταγωνισμό: υπάρχουν μοντέλα προβολέων που προσφέρουν μεγαλύτερη φωτεινότητα, βαθύτερο μαύρο, αλλά και παρόμοια εικόνα με 500-800 ευρώ λιγότερα. Επειδή, ωστόσο, ομολογουμένως κανένας προβολέας δεν προσφέρει... όλα τα παραπάνω μαζί, ο VPL-VW40 παραμένει μία λύση τόσο ισορροπημένη, όσο και δελεαστική. Για τους "πρωτάρηδες" της εικόνας hi-def σε μεγάλες διαγωνίους, σίγουρα στην... short list των υποψηφίων συσκευών!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ