Sony UBD-X800, διαθέσιμο στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Το πρώτο καταναλωτικό Ultra HD Βlu-ray player των Ιαπώνων προ των πυλών... επιτέλους

Μετά από το είδος της απουσίας στο οποίο η Sony δεν μάς είχε συνηθίσει - αν μη τί άλλο οι Ιάπωνες βρίσκονταν πάντα "στην πρώτη γραμμή" όσον αφορά στην υποστήριξη νέων οικιακών φορμά για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές - έως το τέλος Μαρτίου θα διατίθεται και στην Ελλάδα το πρώτο Ultra HD Blu-ray player με την υπογραφή της. Το UBD-X800 δεν είναι το μοντέλο που η εταιρεία είχε ανακοινώσει στο πλαίσιο της IFA 2016 (αυτό απευθύνεται στους επαγγελματίες εγκατάστασης home cinema) αλλά το καταναλωτικό που ανακοινώθηκε στην πρόσφατη CES του Ιανουαρίου. Στην αμερικανική αγορά οι σχετικές προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει και το τοποθετούν στα $299, στην Ευρώπη ωστόσο αναμένεται να τοποθετηθεί πιο κοντά στα €399.

Το UBD-X800 προσφέρει, βεβαίως, όλα όσα περιμένει κανείς από ένα player του είδους να κάνει εν έτει 2017: αναπαράγει τις ταινίες των δίσκων UHD BD σε εγγενή υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ), αποδίδει την δυναμική χρωματική γκάμα της τεχνολογίας HDR (συμβατό όμως μόνο με το πρότυπο HDR-10 και όχι το Dolby Vision), αποκωδικοποιεί και τα νέα ηχητικά "αντικεικενοστρεφή" φορμά Dolby Atmos και DTS:X. Προσφέρει πρόσβαση σε Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου εικόνας 4Κ/HDR όπως η Netflix, αναπαράγει αρχεία εικόνας και ήχου του χρήστη από την θύρα USB του ή μέσω οικιακού τοπικού δικτύου, αποδίδει και υλικό ήχου υψηλής πιστότητας (hi-res) από ποικιλία πηγών. Στα συν τόσο η υποστήριξη απόδοσης ήχου μέσω Bluetooth (ώστε να παρακολουθεί κανείς ταινίες με ασύρματα ακουστικά), όσο και οι δύο έξοδοι HDMI (για συμβατότητα με παλαιότερους ενισχυτές) ή η ταχύτατη διασύνδεση Wi-Fi.

Το κόστος των €399 τοποθετεί πάντως σε... περίεργη θέση το UBD-X800 στην ελληνική αγορά. Aπό την μία πλευρά θ' ανήκει στα πλέον οικονομικά UHD BD player, καθώς σχεδόν όλες οι ανταγωνιστικές του προτάσεις - όπως τα δύο player της Panasonic και τα δύο της Oppo - κοστίζουν πάνω από €499 ή πολύ περισσότερα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το... Xbox One S της Microsoft, το οποίο δεν προσφέρει με το σχετικό του app την ποιότητα αναπαραγωγής ενός "καθαρόαιμου" αυτόνομου player, αλλά δεν παύει να είναι επαρκές για απλή θέαση των σχετικών δίσκων UHD BD, ζητώντας €299 (συνήθως με έναν τίτλο δώρο) και παραμένοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης με όχι ευκαταφρόνητη ποικιλία από games.

Υπάρχουν, άλλωστε, αντίστοιχες οικονομικές προτάσεις από τις Samsung και Philips στον ορίζοντα. Πληρέστερη εικόνα και άποψη για το UBD-X800, με άλλα λόγια, θα έχουμε μετά από εκτενή επαφή μαζί του και αξιολόγηση των λειτουργιών που προσφέρει. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ