Sony: προβολέας από το μέλλον, και στην Ευρώπη

Πανάκριβος μα άκρως εντυπωσιακός σε σχεδιασμό, για όσους διαθέτουν τους χώρους και το... χρήμα

Ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι την αληθινά "κινηματογραφική" αίσθηση της θέασης ταινιών στο σπίτι μόνο ένας προβολέας μπορεί να την προσφέρει. Πρακτικά, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο να εγκατασταθεί μία συσκευή αυτής της κατηγορίας σε έναν χώρο όσο π.χ. μία τηλεόραση. Η Sony έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στους επαγγελματικούς και οικιακούς προβολείς, γνωρίζει δε πώς να προσεγγίσει το κοινό που έχει απαιτήσεις και τους απαραίτητους πόρους για να αποκτήσει κάτι πρωτοποριακό (και εκ των πραγμάτων ακριβό). Σε αυτό το κοινό απευθύνεται ο προβολέας LSPX-W1S, ο πρώτος υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνας 4Κ) που δεν χρειάζεται παρά ελάχιστη απόσταση από την επιφάνεια προβολής για να προσφέρει μεγάλη εικόνα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση του στον εκάστοτε χώρο, προφανώς!

Ο προβολέας αυτός είναι από τους ελάχιστους του είδους του (ονομάζονται short throw ακριβώς λόγω της ιδιότυπης λειτουργίας τους) που αξιοποιεί ακτίνες laser για να προσφέρει την πολυπόθητη μεγάλη οικιακή εικόνα. Αυτή μπορεί να "ανοίξει" σε διαγώνιο έως και 147 ιντσών, ακριβώς επειδή ο LSPX-W1S προβάλλει πάνω σε τοίχο, όντας ο ίδιος τοποθετημένος στο πάτωμα ακριβώς μπροστά από τον τοίχο αυτό. Η εξωτερική του εμφάνιση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο προβολέας να θυμίζει έπιπλο high design και να ενσωματώνεται στον εκάστοτε χώρο διακριτικά και αθόρυβα (ακόμη και κατά τη λειτουργία του). Η όλη φιλοσοφία του LSPX-W1S στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αυτήν την σχεδιαστική υπεροχή (έχει άλλωστε αποσπάσει και Best of the Best Red Dot Award) και, με αυτό ως δεδομένο, δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι η Sony τον προωθεί σε πλαίσιο lifestyle και όχι τόσο τεχνολογικό.

Αυτό, ευτυχώς, δεν σημαίνει ότι ως προβολέας ο LSPX-W1S στερείται ο,τιδήποτε από τους άλλους καθιερωμένους οικιακούς προβολείς 4Κ της Sony: διαθέτει τέσσερις εισόδους HDMI (όλες ικανές να μεταφέρουν υλικό ανάλυσης 3840x2160 pixel σε ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο), μεταβλητή εστίαση, εκτενείς επιλογές ρύθμισης και υποστήριξη εικόνας 3D με ειδικά προαιρετικά γυαλιά. Το όλο σύστημα φέρει και εξόδους για ηχεία, έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει ήχο χωρίς να χρειάζεται η απαραίτητη σύνδεση με ξεχωριστό - τα ηχεία αυτά, όπως και τα προαιρετικά συνοδευτικά ντουλάπια που προσφέρει η Sony για αποθήκευση των πηγών που θα τροφοδοτήσουν τον προβολέα, έχουν σχεδιαστεί και αυτά με τη συλλογιστική του επίπλου, ώστε να ταιριάζουν άψογα με τον ίδιο τον LSPX-W1S.

Προτάσεις τόσο προηγμένες, φυσικά, πάντοτε κοστίζουν το... κάτι παραπάνω και, στην περίπτωση της συγκεκριμένης, πολύ παραπάνω: ο προβολέας UItra Short Throw 4Κ της Sony πωλείται στις ΗΠΑ για 50.000 δολάρια περίπου. Το ποσό αυτό αναμένουμε να "μεταφραστεί" στη Γηραιά Ήπειρο σε όχι λιγότερα από €45.000 - χρήματα με τα οποία είναι εξαιρετικά εύκολο να σκεφτεί κανείς πως αγοράζει τον καλύτερο "κανονικό" προβολέα 4K της Sony, ένα κορυφαίο πανί προβολής, συνοδευτικό ηχοσύστημα αξιώσεων, ειδική διαμόρφωση ενός χώρου του σπιτιού του ως home cinema και να... έχει και ρέστα για πολλά, πολλά φιλμ σε Blu-ray. Παραμένει, δε, σημαντικό το θέμα της επιφάνειας προβολής για τον LSPX-W1S, καθώς δεν προσφέρονται... όλα ακριβώς τα υλικά επικάλυψης ενός τοίχου για θέαση ταινιών.

Η όλη λογική πίσω από τον συγκεκριμένο προβολέα της Sony, ωστόσο, είναι ούτως ή άλλως διαφορετική: η ιαπωνική εταιρεία τον εντάσσει στο όραμα Life Space UX που προωθεί, βάσει του οποίου τεχνολογικές συσκευές "ενσωματώνονται" σε καθημερινά οικιακά περιβάλλοντα ώστε να τούς μετατρέψουν σε "βιωματικούς χώρους" όπως η ίδια το θέτει. Κοινώς, αντιδιαστολές τύπου "με αυτά τα χρήματα..." αφορούν περισσότερο το κοινό με τεχνικές γνώσεις και όχι τόσο το κοινό που θα ενδιαφερόταν να προσθέσει έναν "κρυφό", εντυπωσιακό προβολέα στο ευμεγέθες σαλόνι του. Για τους καταναλωτές αυτούς ο LSPX-W1S θα είναι διαθέσιμος στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα (υποθέτουμε μόνο κατόπιν παραγγελίας) μέσα στο καλοκαίρι. Όσοι έχοντες...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ