Sony: OLED... γύρω από μολύβι

Οθόνη που τυλίγεται, κάποια στιγμή στο μέλλον

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital αναμφίβολα έχουν παρακολουθήσει ταινίες με μελλοντολογικό περιεχόμενο - κι ένα πράγμα που κάνει σε αυτές... ξανά και ξανά την εμφάνισή τους, είναι οι οθόνες (υψηλής ανάλυσης μάλιστα) πάνω σε ο,τιδήποτε, από τους τοίχους και τα παρπρίζ των αυτοκινήτων μέχρι τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Με την παρούσα τεχνολογία δεν υπάρχει τρόπος π.χ. να έχουμε μία έγχρωμη οθόνη που προβάλλει πληροφορίες μέσα π.χ. σε ένα... περικάρπιο ή ενσωματωμένη σε έναν λεπτό χαρτοφύλακα. Η Sony έχει ένα από τα πιο ισχυρά τμήματα ερευνών στον κόσμο, όμως, καμία έκπληξη λοιπόν που πριν από μερικές ημέρες παρουσίασε ακριβώς μία τέτοια πειραματική οθόνη, η οποία τυλίγεται με την ευκολία... αλουμινόχαρτου σχεδόν, καθώς προβάλλει εικόνα!

Η εξαιρετικά ευλύγιστη αυτή οθόνη είναι τεχνολογίας OLED - ναι, αυτής που και εμείς και όλη η αγορά θεωρούμε ακόμη μακριά από το επίπεδο λογικά τιμολογημένων καταναλωτικών προϊόντων - και κατασκευασμένη από νέο, ειδικό οργανικό υλικό που επιτρέπει τη λειτουργία της ακόμη και ενώ τυλίγεται ή ξετυλίγεται. Είναι απίθανα λεπτή (μόλις 80 μικρόμετρα), παρ' όλα αυτά καταφέρνει να "στριμώξει" αρκετά pixel στην διαγώνιο μόλις 4.1 ιντσών της, χάρις στην πυκνότητα των 121 ppi που την χαρακτηρίζει. Οι επιστήμονες της Sony υποστηρίζουν ότι το υλικό της είναι ήδη αρκετά ανθεκτικό ώστε η οθόνη να μπορεί να τυλιχτεί και να ξετυλιχτεί πάνω από χίλιες φορές πριν αρχίσει να φθείρεται - και ότι η αντοχή της αυτή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Η νέα... τυλίξιμη OLED εννοείται πως βρίσκεται ακόμη μακριά από την παραγωγή, ειδικά αν μιλά κανείς για μεγάλες διαγωνίους, όπως αυτές των οθονών π.χ. laptop ή μικρών τηλεοράσεων. Όμως μία ενδεχόμενη έλευσή της στην αγορά πριν π.χ. το 2015 θα μπορούσε να φέρει αληθινή επανάσταση στο σχεδιασμό ελαφρών, κομψών gadgets ή ακόμη και φορητών συστημάτων home cinema. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει - και φυσικά έχοντας πλέον συνηθίσει στην υψηλή ευκρίνεια και με την είσοδο της 3D απεικόνισης έχουμε σημαντικές απαιτήσεις από μία οθόνη πια - όμως η τεχνολογία αυτό το χαρακτηριστικό έχει: άπαξ και βρει ένα μονοπάτι, δεν αργεί να το διευρύνει και να το ακολουθήσει. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ