Sony: ενεργοποίηση του Dolby Vision σε τηλεοράσεις της

Διαθέσιμη η αναβάθμιση και στην Ευρώπη, αναμένουμε αντίστοιχες για UHD BD players

Συνεχίζοντας το... σήριαλ της υποστήριξης του πρότυπου απόδοσης χρώματος Dolby Vision από τις καλύτερες τηλεοράσεις της - αλλά κρατώντας την υπόσχεση που μάς έδωσε και στην σχετική συνέντευξη - η Sony έκανε διαθέσιμη την αναβάθμιση λογισμικού που προσθέτει σε συγκεκριμένα μοντέλα Bravia την δυνατότητα απόδοσης ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας με τον βέλτιστο αυτό τρόπο χρωματικής απεικόνισης. Ο ιαπωνικός κολοσσός είχε καθυστερήσει την διάθεση αυτής της αναβάθμισης για την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ (όπου είχε προσφερθεί στις αρχές του χρόνου), ακριβώς επειδή είχε διαπιστωθεί πως το προφίλ χρήσης Dolby Vision όπως έχει υλοποιηθεί από την Sony απαιτεί από την οποιαδήποτε συσκευή συνδεθεί με τις τηλεοράσεις αυτές μέσω HDMI ν' αναλάβει μεγαλύτερο ποσοστό της αποκωδικοποίησης και χρωματικής επεξεργασίας απ' όσο απαιτούν π.χ. οι τηλεοράσεις OLED της LG, που επίσης απεικονίζουν επιτυχώς υλικό Dolby Vision.

Η συνέπεια αυτής της επιλογής ήταν η ασυμβατότητα με όσα - πολύ λίγα - player μπορούν να προσφέρουν χρωματική απεικόνιση τεχνολογίας HDR σύμφωνα με το πρότυπο Dolby Vision. Αυτό φυσικά... δεν έχει αλλάξει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για όλες αυτές τις συσκευές, όμως ένας αντιπροσωπευτικός τους εκπρόσωπος, το Apple TV 4K, δέχθηκε πριν από λίγες ημέρες δική του αναβάθμιση λογισμικού (την 11.3 του TVOS) που το καθιστά συμβατό με το προφίλ απόδοσης Dolby Vision της Sony. Έτσι οι κάτοχοι και των δύο συσκευών μπορούν να απολαύσουν πολλές ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας με απόδοση χρώματος Dolby Vision μέσω της υπηρεσίας iTunes της Apple - παράλληλα οι ίδιες οι τηλεοράσεις της Sony αποδίδουν πια χωρίς πρόβλημα και το υλικό διαμορφωμένο κατά Dolby Vision που προσφέρει η Netflix, μέσω των ενσωματωμένων τους apps για Android TV.

Όλοι οι θιασώτες της καλύτερης δυνατής ποιότητας απεικόνισης, βέβαια, περιμένουν να διαπιστώσουν τί θα γίνει με τα δύο κορυφαία UHD BD player της Oppo, για τα οποία η εταιρεία είχε υποσχεθεί πως θα αναπτύξει σχετική αναβάθμιση λογισμικού ώστε να τα καταστήσει συμβατά με το "ειδικό" προφίλ Dolby Vision της Sony... πριν ωστόσο ανακοινώσει πως εγκαταλείπει οριστικά την αγορά των οπτικοακουστικών. Η Sony έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικές εβδομάδες το πρώτο της UHD BD player για το οποίο έχει υποσχεθεί αναβάθμιση Dolby Vision μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το ίδιο έχει κάνει και η LG με το ένα εκ των δύο νέων της μοντέλων UHD BD player.

Σε κάθε περίπτωση τα μοντέλα τηλεοράσεων που αφορά η συγκεκριμένη αναβάθμιση της Sony για απεικόνιση υλικού τεχνολογίας HDR βάσει του προτύπου Dolby Vision αφορά στις Bravia ZD9, Bravia XE94, Bravia XE93 και Bravia A1 (όλες εκείνες δηλαδή που ενσωματώνουν τον επεξεργαστή X1 Extreme). Οι κάτοχοι των τηλεοράσεων μπορούν είτε να λάβουν και να εγκαταστήσουν οι ίδιοι την αναβάθμιση λογισμικού από αυτήν την σελίδα είτε να περιμένουν να την λάβει αυτόματα η συσκευή τους κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ