Sony Bravia 85ZH8

Απολύτως κορυφαία εικόνα σε (σχεδόν) κάθε σενάριο χρήσης

Ενδεδειγμένη "τηλεόραση για video games" δεν είναι η ZH8, είναι όμως η top της κατηγορίας της σε όλα τα υπόλοιπα. Για την ακρίβεια είναι ένα από τα καλύτερα μοντέλα που έχει προσφέρει ποτέ η Sony όσον αφορά στην απόδοση λεπτομέρειας, χρώματος, κίνησης και κάθε άλλης παραμέτρου βάσει της οποίας κρίνουμε την τηλεοπτική εικόνα. Το κατορθώνει αυτό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς όπου υπερέχει και περιορίζοντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις αδυναμίες που επιβάλλει η τεχνολογία προβολής στην οποία στηρίζεται. Είναι, από ορισμένες απόψεις, η τηλεόραση... αντί-OLED: εκεί όπου εκείνες οι τηλεοράσεις υπερέχουν, η ZH8 είναι απλώς πολύ καλή - εκεί όπου εκείνες αντιμετωπίζουν προβλήματα, η ZH8 θριαμβεύει.

Ως σημαντικότερα όπλα της για να το πετύχει, η Bravia ZH8 αξιοποιεί πιο πολύ τα υψηλά επίπεδα φωτεινότητας που αγγίζει, τις ζώνες υποφωτισμού της οθόνης και την κορυφαία επεξεργασία εικόνας για την οποία η Sony είναι διάσημη, παρά την ανάλυση 8Κ. Ναι, αυτή βοηθά στην ανάδειξη πρόσθετων λεπτομερειών όταν το αρχικό υλικό προβολής είναι ποιοτικό, μα δεν είναι η ανάλυση αυτή που καθιστά την ZH8 τόσο καλή. Είναι, πρώτα απ' όλα, οι 320 ζώνες υποφωτισμού στο μοντέλο των 85 ιντσών: αυτές δεν είναι οι πιο πολλές που υπάρχουν υλοποιημένες σε αυτήν την διαγώνιο, είναι όμως αυτές των οποίων η διαχείριση γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο. Ο κορυφαίος αλγόριθμος ελέγχου της Sony ξέρει ακριβώς πού να "σβήσει" τις ζώνες αυτές και πού να διοχετεύσει περισσότερο φως έτσι ώστε το σύνολο του κάδρου να εμφανίζεται εντυπωσιακά, αλλά και με φυσικότητα, χωρίς υπερβολές που αλλοιώνουν το οπτικό αποτέλεσμα.


Η τηλεόραση αυτή της Sony μπορεί να αποδώσει φωτεινότητα της τάξης των 2500 nits στην κατάσταση λειτουργίας Vivid - γύρω στα 2100 όταν γίνει βαθμονόμηση για ακριβή κινηματογραφικά χρώματα - τα οποία είναι υπεραρκετά όχι μόνο για να προσφέρουν εικόνα πρωτόγνωρα λαμπερή, αλλά να εκφράσουν πιστά όλες τα στοιχεία (σκοτεινά και φωτεινά) σε δύσκολο και απαιτητικό υλικό HDR, είτε από δίσκους UHD BD είτε από υπηρεσίες όπως η Netflix. Μόνο η πανάκριβη, ενεργοβόρα και σχεδόν... παράλογα φωτεινή Bravia ZG9 (που αγγίζει τα 4000 nits φωτεινότητας) μπορεί να αποδώσει περισσότερο εκθαμβωτική, κυριολεκτικά, εικόνα, όμως η ZH8 προσφέρει τελικά περισσότερο ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ούτε αυτή μπορεί να αποδώσει το τέλειο μαύρο των τηλεοράσεων OLED, φυσικά, όμως ο αλγόριθμος ελέγχου της Sony είναι αρκετά ευφυής ώστε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να περιορίζει στο ελάχιστο τα σχετικά προβλήματα - clouding, haloing ή blooming - ώστε να μην ενοχλούν.

To σύστημα πολλαπλασιασμού γραμμών της ZH8 για αναβάθμιση της ανάλυσης περιεχομένου βασίζεται στον ισχυρότερο μέχρι στιγμής επεξεργαστή της Sony, τον X1 Ultimate, ο οποίος στην συγκεκριμένη τηλεόραση έχει προσαρμοστεί ειδικά για λειτουργία σε ανάλυση 8Κ. Το σύστημα αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και, για να είμαστε ειλικρινείς, κατά βάση οφείλει να είναι αν συνυπολογίσει κανείς την πρακτική ανυπαρξία περιεχομένου αληθινής ανάλυσης 8Κ αυτήν την στιγμή. Το πόσο καλά απεικονίζει η ZH8 υλικό διαμορφωμένο σε ανάλυση 720p, 1080p ή 4K εξαρτάται κατά πολύ από την αρχική ποιότητά του, ναι, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν τηλεόραση που θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα. Εννοείται πως οι καταναλωτές που σκοπεύουν να παρακολουθούν απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ZH8 δεν θα πρέπει να περιμένουν... θαύματα, καθώς η συσκευή στην ουσία δημιουργεί τα 32 (!) από τα 33 εκατομμύρια pixels που προβάλλει. Από την άλλη, καταναλωτές που απαιτούν την ποιότητα απεικόνισης της ZH8 κατά πάσα πιθανότητα προτιμούν και έχουν πρόσβαση σε υψηλότερης ποιότητας περιεχόμενο από αυτό.


Είναι, πάντως, κρίμα που η συγκεκριμένη Bravia δεν προσφέρει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά στις πηγές απ' όπου μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο ανάλυσης 8Κ. Δεν αναπαράγει, για παράδειγμα, video του YouTube που προσφέρονται στην ανάλυση αυτή γιατί δεν υποστηρίζει ακόμη τον απαραίτητο αλγόριθμο. Το ίδιο ισχύει και για αρχεία video ανάλυσης 8Κ αποθηκευμένα π.χ. σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης USB. Για την ώρα μόνη αληθινή πηγή υλικού 8Κ για την ΖΗ8 μπορεί να είναι ένα PC με νεότερη κάρτα γραφικών, αργότερα θα προστεθεί και το PlayStation5 με την σχετική αναβάθμιση λογισμικού, όμως η Sony θα μπορούσε να έχει φροντίσει ώστε οι κάτοχοι μιας ZH8 να μπορούν να δουν υλικό 8Κ σε όλη του την μεγαλοπρέπεια με ευκολότερους τρόπους. Είναι κάτι που ίσως διορθώνεται με ενημερώσεις λογισμικού... αν υπάρχει η απαραίτητη πρόθεση και θέληση υποστήριξης φυσικά.

Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι πολλοί τεχνικοί συντάκτες έχουν ανακυρήξει την Bravia ZH8 ως την κορυφαία τηλεόραση LED/LCD του 2020 - που διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 αφού τότε ξεκινά η εμφάνιση των πρώτων τηλεοράσεων "νέας εσοδείας" που φιλοδοξούν να εκθρονίσουν της προηγούμενης - και μία από τις top των τελευταίων ετών ανεξαρτήτως τεχνολογίας. Ταινίες από UHD Blu-ray, τηλεοπτικές σειρές από το Netflix, video games κινηματογραφικής παρουσίασης, όλα δείχνουν καλύτερα από ποτέ στην οθόνη της ZH8. Είναι η περισσότερο προσεγμένη, ισορροπημένη τηλεόραση της Sony από την εποχή της θρυλικής Bravia ZD9 και αυτό "μιλά από μόνο του".


Τηλεοράσεις που "αποδίδουν πολλά nits" υπάρχουν, προφανώς, και άλλες στην αγορά - τόσο ανάλυσης 8Κ όσο και 4Κ. Καμία άλλη δεν αξιοποιεί την υψηλή της φωτεινότητα τόσο αποδοτικά, αποδεικνύοντας γιατί θα υπάρχουν πάντοτε καταναλωτές που προτιμούν τις τηλεοράσεις LED/LCD από τις OLED για έναν λόγο συγκεκριμένο: γιατί θα υπάρχουν πάντοτε θεατές που προτιμούν την λαμπερή, περισσότερο αληθοφανή εικόνα από εκείνη με το καλύτερο μαύρο και τα ακριβέστερα χρώματα. Είναι δύο διαφορετικές "σχολές" και η ZH8 είναι, για την ώρα, ο... "δάσκαλος" της πρώτης!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ