Sony Bravia 85XH90

Συντελεστής αξίας/κόστους υψηλός, ανέτοιμη για gaming

Ακόμη κι αν η Bravia HX90 δεν είναι - ακόμη τουλάχιστον - η "τηλεόραση για games" που πολλοί ελπίζαμε, αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό με τις απρόσμενα καλές επιδόσεις της στην θέαση οποιουδήποτε άλλου περιεχομένου, είτε πρόκειτει για ταινίες ή σειρές, είτε για σπορ, είτε για απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί η τηλεόραση αυτή της Sony αξιοποιεί μεν τοπικό υποφωτισμό, αλλά με μόλις 32 ζώνες ελέγχου, οι οποίες θεωρούνται ολιγάριθμες σε σχέση με αυτές άλλων μοντέλων. Είναι, στην ουσία, ο εξαιρετικός αλγόριθμος ελέγχου της Sony's αυτός που επιτρέπει στην XΗ90 να προσφέρει πάρα πολύ καλή εικόνα συνολικά, αποφεύγοντας σε γενικές γραμμές τα προβλήματα που προκύπτουν σε άλλες τηλεοράσεις από τον μικρό αριθμό ζωνών υποφωτισμού.

Ο ιαπωνικός κολοσσός έχει βεβαίως κερδίσει αυτήν την περίοπτη θέση της κορυφής στην επεξεργασία εικόνας χάρις στην πολυετή εμπειρία του: τα συνήθη προβλήματα ακρίβειας απεικόνισης των LED/LCD - π.χ. blooming, clouding, haloing - περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό όταν μιλά κανείς για θέαση καθημερινού, συνηθισμένου περιεχομένου. Χρειάζονται ορισμένες προσεκτικές επιλογές στις ρυθμίσεις, αλλά είναι απολύτως εφικτό να λάβει κανείς από την XH90 λεπτομερή, ισορροπημένη εικόνα με πολύ καλή αντίθεση και επίπεδο λεπτομέρειας σε κάθε σενάριο χρήσης.


Ως τηλεόραση LED/LCD φυσικά η XH90 δεν μπορεί να προσφέρει το τέλειο μαύρο των OLED, όμως ο αλγόριθμος ελέγχου της Sony αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του υποφωτισμού για να πλησιάσει αυτό το επίπεδο, προσφέροντας παράλληλα υψηλότερη φωτεινότητα σε υλικό HDR. Οι Ιάπωνες έχουν τελειοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, άλλωστε, τον μηχανισμό πολλαπλασιασμού γραμμών από χαμηλότερες αναλύσεις, γι' αυτό και όλων των ειδών οι εκπομπές, τα video του YouTube κλπ. αποδίδονται σε ανάλυση 4Κ όσο ποιοτικά θα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Μόνο σε εξαιρετικά απαιτητικό υλικό διακρίνονται αδυναμίες στην απεικόνιση της XH90, αλλά αυτό ισχύει και για τηλεοράσεις με τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερο κόστος. Για την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών και την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η συγκεκριμένη Bravia θα αποδώσει εικόνα άκρως ποιοτική για τα δεδομένα της κατηγορίας της.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η η XH90 προσφέρει αυτήν την στιγμή την καλύτερη υλοποίηση του λειτουργικού Android TV σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση ανεξαρτήτως κόστους και κατασκευαστή (καλύτερες και από τις ακριβότερες Sony δηλαδή). Η περιήγηση στα μενού του είναι ταχύτατη, δεν υπάρχουν εκείνες οι στιγμιαίες εκνευριστικές "παύσεις" όταν αναζητά κανείς περιεχόμενο, ενώ η εκτέλεση των διαφόρων apps είναι σχεδόν ακαριαία.


Το μόνο αληθινό ζήτημα που παραμένει είναι αυτό της υποστήριξης VRR, καθώς από την υλοποίησή του εξαρτάται το πόσο καλή "τηλεόραση για games" θα θεωρηθεί η XH90. Γνώμη μας είναι πως ο ιαπωνικός κολοσσός θα τηρήσει την υπόσχεσή του, καθώς ιστορικά αποφεύγει να δεσμευτεί δημόσια για πράγματα που δεν μπορεί να προσφέρει. Το πρόβλημα είναι πως με τις καθυστερήσεις του HDMI Forum, υπάρχει πλέον... δίλημμα: τον Ιανουάριο οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της CES 2021 την τηλεόραση "διάδοχο" της XH90, την Bravia X90J. Αυτή θα είναι καλύτερη από την XH90 για μία σειρά από λόγους, μα την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ούτε γι' αυτήν ήταν βέβαιη η υποστήριξη VRR από την πρώτη μέρα (!), καθώς η Sony δεν έχει εικόνα του πότε το HDMI Forum θα προσφέρει την πιστοποίησή του.

Τί μπορούν να κάνουν, λοιπόν, οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για μία Bravia XH90, καθώς είναι η τηλεόραση με τον υψηλότερο δείκτη αξίας/κόστους αυτήν την στιγμή; Επιλογή Νο 1: αναβάλλουν την αγορά της μέχρι να προσφέρει η Sony την αναβάθμιση λογισμικού που ενεργοποιεί την υποστήριξη VRR. Επιλογή Νο 2: αγοράζουν τώρα την XH90 δείχνοντας εμπιστοσύνη στην Sony πως θα προσφέρει αυτήν την αναβάθμιση μελλοντικά. Επιλογή Νο 3: περιμένουν την ανακοίνωση κυκλοφορίας της X90J και τις σχετικές τιμές λιανικής, αποφασίζοντας για την διαφορά κόστους ανάμεσα στο νεότερο μοντέλο και την XH90 της οποίας η τιμή θα έχει σίγουρα μειωθεί πολύ ή και πάρα πολύ πριν από την έλευση της διαδόχου της. Όποιοι και όποιες, βέβαια, δεν.. "χάνουν τον ύπνο τους" κιόλας για την λειτουργία VRR, είτε γιατί δεν ασχολούνται με games είτε γιατί τα games που προτιμούν δεν την χρειάζονται, αγοράζουν άφοβα!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ