Sony Bravia 75ZD9

Βασίλισσα στον θρόνο της εικόνας HDR

Είδος: TV LCD
Τιμή: €8499,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Με το 2016 να ολοκληρώνεται δεν είναι δύσκολο πλέον να εκφέρει κανείς γνώμη όσον αφορά στο τί ακριβώς χαρακτήρισε το τελευταίο δωδεκάμηνο στην εικόνα των σύγχρονων home cinema - και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την καθιέρωση, και επίσημα πια, της εικόνας HDR στο οικιακό περιβάλλον. Πριν από μερικές ημέρες, δε, θα δηλώναμε εν μέρει απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές τελικά προσέφεραν αυτήν την τεχνολογία στο κοινό, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεοράσεων και προβολέων της αγοράς - ακόμη και ακριβά μοντέλα - απλώς δεν είναι σε θέση να αποδώσει την διευρυμένη γκάμα και τα λαμπερά χρώματα που βρίσκονται στο σχετικό υλικό σε ταινίες UHD Blu-ray ή σε τηλεοπτικές σειρές υπηρεσιών όπως η Netflix. Αυτό... πριν από μερικές ημέρες - γιατί μετά από εκτενέστατες δοκιμές με την κορυφαία τηλεόραση της Sony για φέτος, την Bravia ZD9 στις 75 ίντσες, αισθανόμαστε δικαιωμένοι που πιστεύουμε στις προοπτικές της τεχνολογίας HDR. Είναι το μέλλον και η συγκεκριμένη συσκευή το αποδεικνύει με τρόπο... αριστοκρατικό!


Από πλευράς σχεδιασμού η ZD9 με την πρώτη ματιά δεν διαφέρει τόσο από τα αμέσως προηγούμενα στην "κατάταξη" και οικονομικά περισσότερο προσβάσιμα μοντέλα της Sony, όπως αυτά των σειρών XD93 και XD94 - όμως... "ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες": δεν είναι μόνο ο παλ χρυσός τόνος στην περιφέρεια του - καλαίσθητα λεπτού - πλαισίου της, αλλά και τα εμφανώς υψηλότερου επιπέδου υλικά κατασκευής, η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων της ZD9, η φροντίδα στo design και την εργονομία της πίσω πλευράς της μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη τηλεόραση ως "ναυαρχίδα". Η μασίφ μεταλλική, στιβαρή βάση της είναι επίσης παρόμοια με της XD94 αλλά οι χρυσοί παλ τόνοι και εδώ αποδίδουν την αίσθηση της πολυτέλειας επιτυχημένα. Πρόκειται ολοφάνερα για μία τηλεόραση που φιλοδοξεί να εντυπωσιάσει (και) με το πώς φαίνεται μέσα σε έναν χώρο, όχι μόνο με το πώς δείχνει. Κι ας είναι το δεύτερο αυτό που, κατά βάση, πληρώνει κανείς αποκτώντας την.


Αυτό είναι και το στοιχείο της ZD9 στο οποίο θεωρεί πως αξίζει να εστιάσει το Αθηνόραμα Digital. Η κορυφαία τηλεόραση της Sony είναι πλήρως εξοπλισμένη σε τρόπους διασύνδεσης, εξόδους εικόνας/ήχου και σε ο,τιδήποτε άλλο διακρίνει προϊόν του είδους από πλευράς εξοπλισμού, οπότε δεν θα αναλύσουμε αυτούς τους τομείς. Αντιθέτως επικεντρωνόμαστε στην εικόνα γιατί η ZD9 είναι η μόνη πρόταση των Ιαπώνων για το 2016 που αξιοποιεί το σύστημα υποφωτισμού που είχαν προαναγγείλει στην φετινή έκθεση CES και ονομάζουν Black Master Drive: με απλά λόγια και δίχως υπερανάλυση, το συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποιεί οπίσθιο φωτισμό με τοπικό έλεγχο κάθε LED, όπως κάνουν και άλλες ποιοτικές τηλεοράσεις, αλλά με περισσότερες "ζώνες" λυχνιών από ποτέ (πιο πολλές από 600!) και την δυνατότητα να "σβήνει" κάθε LED ξεχωριστά, όχι μόνο την "ομάδα" LED στην οποία ανήκει το καθένα.


Αποτέλεσμα: ο ικανότερος τοπικός έλεγχος φωτισμού σε προϊόν του είδους αυτή τη στιγμή, με απόδοση του μαύρου που ενίοτε... όντως πλησιάζει την θρυλική αντίστοιχη των τηλεοράσεων OLED της LG! Αν δεν το βλέπαμε με τα μάτια μας δεν θα το πιστεύαμε, όμως η ZD9 - μετά από λεπτομερειακή ρύθμιση από επαγγελματία του είδους έστω κι αν η διαθέσιμη προρύθμιση Cinema Pro είναι αξιολογότατη - μπορεί όντως να προσφέρει "μαύρο, όχι γκρίζο, μαύρο" και να το κάνει ταυτόχρονα με λευκό ή άλλα φωτεινότατα χρώματα στην ίδια σκηνή, χωρίς μεγάλες απώλειες. Έχοντας αξιοποιήσει για δουλειά και διασκέδαση τις Sony 65X900A και Sony 79X900B επί χρόνια, το Αθηνόραμα Digital μπορεί να πιστοποιήσει πως η ZD9 είναι η μόνη τηλεόραση του ιαπωνικού κολοσσού με κάτι από... "Pioneer Kuro" στην εικόνα της. Τα χρώματα είναι πειστικά, ζωντανά αλλά όχι υπερβολικά ή αντιρεαλιστικά, με εξαιρετική αντίθεση και "βάθος", πλούσια σε διακριτούς τόνους και άριστη μετάβαση από το ένα χρώμα στο άλλο (απουσία των ενοχλητικών "λωρίδων" που συναντάμε αλλού). Με απλά λόγια: εικόνα... για Όσκαρ, αρκεί να μην την βλέπει κανείς υπό γωνία (γιατί καμία τεχνολογία δεν μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς των οθονών VA LCD στις γωνίες θέασης).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ