Sony Bravia 75ZD9

Βασίλισσα στον θρόνο της εικόνας HDR

Αυτό που διαχωρίζει, ωστόσο, την ZD9 από άλλες ποιοτικές τηλεοράσεις LED/LCD του 2016 (και από τις αντίστοιχες OLED της LG) δεν είναι τόσο ή μόνο ο τοπικός έλεγχος, αλλά η πολύ υψηλή της φωτεινότητα: το "κλειδί" βάσει του οποίου το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το καλύτερο φέτος όσον αφορά στην απεικόνιση υλικού τεχνολογίας HDR συγκεκριμένα. Η Sony επικαλείται για την ZD9 "λαμπρότητα" της τάξης των 1800 nits "από το εργοστάσιο" και 1600 nits μετά από ρύθμιση (calibration). Στην πράξη μετά από ρύθμιση με δύο διαφορετικά σετ επιλογών - ένα για υλικό HDR και ένα για "απλό" 4Κ - λάβαμε κάτι παραπάνω από 1400 nits, τα οποία όμως παραμένουν πολύ περισσότερα απ' όσα απαιτεί ο χαρακτηρισμός Ultra HD Premium και τα υπερδιπλάσια απ' όσα επιτυγχάνει σχεδόν οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση του 2016 από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή (με εξαίρεση τις Panasonic DX900 και Samsung KS9500).


Τα 1400+ nits πρακτικά μεταφράζoνται σε εντυπωσιακά "λαμπερότερη" εικόνα, με σχεδόν... χαώδεις διαφορές ανάμεσα στους φωτεινότερους και σκοτεινότερους χρωματικούς τόνους στην ίδια σκηνή, όταν αξιοποιείται η τεχνολογία HDR. Είτε πρόκειται για ταινίες (χρησιμοποιήσαμε τέσσερις ταινίες UHD BD με player το Xbox One S), είτε πρόκειται για σειρές (όπως αυτές που προσφέρει η Netflix), είτε πρόκειται για video games (όπως αυτά που προσφέρει σε τίτλους του το PlayStation4 Pro), η ZD9 ανέδειξε τις αρετές και την προοπτική της εικόνας HDR όπως καμία άλλη τηλεόραση της χρονιάς που ολοκληρώνεται - συμπεριλαμβανομένων των OLED της LG, οι οποίες προσφέρουν μεν το τέλειο μαύρο αλλά στερούνται της φωτεινότητας που θα τούς επέτρεπε να απεικονίσουν το ίδιο υλικό με την ίδια μεγαλοπρέπεια. Αν συνυπολογίσει κανείς στα παραπάνω και (α) την εξαιρετικά ομαλή αλλά κινηματογραφική κίνηση που η ZD9 μπορεί να αποδώσει, (β) τις κορυφαίες δυνατότητές της στην "αναβάθμιση" από υλικό υψηλής ή και συμβατικής ευκρίνειας και (γ) την όχι εύκολα αντιληπτή, σίγουρα αποδεκτή "καθυστέρηση" στην απεικόνιση των καρέ για games, η οποία μετρήθηκε στα 40 ms περίπου, εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί η ZD9 "δεν έχει αντίπαλο" στην αρένα της απεικόνισης HDR.


Όπως θα βεβαιώσει βέβαια οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει ακόμη και για λίγο καιρό την αγορά της τεχνολογίας, το... τέλειο προϊόν δεν υπάρχει και η ZD9 όχι μόνο δεν είναι τέτοιο, αλλά αφήνει περιθώριο και για ουκ ολίγα παράπονα. Ο ήχος της είναι "ρηχός" και "ξερός", όπως περιμένει κανείς από τηλεόραση με λεπτό πλαίσιο - η συλλογιστική είναι πως αυτού του επιπέδου η τηλεόραση θεωρητικά θα συνδεθεί σε πολυκάναλο σύστημα home cinema, όμως στην απλή, καθημερινή θέαση π.χ. τηλεοπτικού προγράμματος ή Netflix θα έπρεπε οι διάλογοι να ακούγονται καθαρότερα και η μουσική να έχει περισσότερο "σώμα". Το Android TV 6.0 στο οποίο στηρίζεται η ZD9 συνεχίζει να μην πείθει ως λειτουργικό σύστημα και ελάχιστα πράγματα προσφέρει ως πρόσθετη αξία με τα apps του πέραν των Plex και Kodi (ενώ συχνά εκνευρίζει για την έλλειψη γοργής ανταπόκρισης και την ανάγκη για... restart μία στο τόσο). O άνθρωπος, δε, που έδωσε την έγκριση για να συνοδεύσει την ZD9 αυτό το αντιεργονομικό, δύσχρηστο, κάκιστο τηλεκοντρόλ θα έπρεπε όχι μόνο ν' απολυθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα, αλλά να καταδικαστεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο για όλη του τη ζωή.


Όμως εν τέλει τα παραπάνω δεν αρκούν για ν' αμαυρώσουν την συνολική εικόνα της ZD9 ως τηλεόρασης ή να αποσπάσουν την προσοχή οποιουδήποτε από το σημαντικότερο: την πάρα, μα πάρα πολύ υψηλή ποιότητα εικόνας για οποιαδήποτε χρήση και την πιθανότατα υψηλότερη διαθέσιμη αυτή τη στιγμή για εικόνα HDR συγκεκριμένα. Η νέα αυτή Bravia προσφέρει την πλέον λεπτομερή και φροντισμένη απεικόνιση τηλεόρασης τεχνολογίας LED/LCD σήμερα, σε κάποια πράγματα συναγωνίζεται ευθέως τις καλύτερες OLED της LG και σε ορισμένα τις ξεπερνά θεαματικά (στην φωτεινότητα και άρα την απόδοση υλικού HDR). Δεν είναι, μεν, προσιτή σε όλους, αλλά είναι το είδος της επένδυσης που - ακριβώς επειδή βρίσκεται τόσο μακριά από τον μέσο όρο των σημερινών τηλεοράσεων - με τακτική χρήση θα... "κάνει απόσβεση" και με το παραπάνω: εκατοντάδες ώρες απολαυστικής θέασης τηλεοπτικών σειρών ή ταινιών, καθώς και ενασχόλησης με video games, σε ανάλυση 4Κ και απόδοση χρώματος HDR που αληθινά, όχι μόνο... "στα χαρτιά", ωθούν την διασκέδαση σε άλλο επίπεδο. Η βασίλισσα, στο θρόνο της!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ