Sony Bravia 65X90K

Για το ευρύτερο κοινό, επιλογή αξιοπρόσεκτη

Θα μπορούσε να υποστηρίξει πως, για μοντέλα τηλεοράσεων που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό συγκεκριμένα, η ποιότητα απεικόνισης δεν είναι ο μόνος ή ο καθοριστικός παράγοντας επιλογής. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με τηλεόραση της Sony (κοστίζει "κάτι παραπάνω" σε σχέση με ανταγωνιστικά μοντέλα), μιας εταιρείας που δικαίως θέτει ως επιχείρημα την μεγάλη της πορεία κι εμπειρία στον χώρο της επεξεργασίας εικόνας. Πώς αποδίδει, λοιπόν, σε αυτόν τον τομέα η X90K; Με δύο λέξεις: απρόσμενα καλά, έστω κι αν δεν κατορθώνει ν' απειλήσει τηλεοράσεις κατά πολύ ακριβότερές της, όπως είχαν κάνει άλλα μοντέλα της Sony στο παρελθόν.

Είναι συγκεκριμένο το στοιχείο για το οποίο γίνονται τόσες συζητήσεις για την X90K, ας το εξετάσουμε πρώτο λοιπόν: ναι, είναι τηλεόραση τεχνολογίας LED/LCD που προσφέρει τοπικό υποφωτισμό. Όχι, ο αριθμός των αυτόνομα ελεγχόμενων ζωνών υποφωτισμού - γύρω στις 60 στο μοντέλο των 65 ιντσών που αξιολογήσαμε - δεν είναι αρκετός για να προσφέρει κορυφαίο έλεγχο φωτεινότητας τοπικά (υπάρχει λόγος που τηλεοράσεις ικανές για κάτι τέτοιο κοστίζουν σημαντικά περισσότερα χρήματα). Ναι, φαινόμενα όπως τα πολυσυζητημένα blooming και haloing - η διάχυση φωτός γύρω από φωτεινά αντικείμενα σε σκοτεινό φόντο ή τα λευκά περιγράμματα γύρω τους - παρατηρούνται εύκολα κατά την διάρκεια των δοκιμών σε περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να τα τονίζει. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση αντιληπτά στον ίδιο βαθμό σε κανονικό, καθημερινό περιεχόμενο - ταινίες, σειρές, σπορ, games - και μόνο έμπειροι θεατές που ξέρουν για τί να ψάξουν στην προβαλλόμενη εικόνα τα εντοπίζουν.


Η ερώτηση-κλειδί στο όλο ζήτημα είναι αυτή: πόσοι από αυτούς τους έμπειρους, απαιτητικούς θεατές θα επιλέξουν την συγκεκριμένη τηλεόραση της Sony και όχι κάποιο ικανότερο, ακριβότερο μοντέλο; Γιατί, στην πραγματικότητα, όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την X90K: είναι μία τηλεόραση που αποδίδει φωτεινότατη εικόνα - τόσο σε υλικό SDR όσο και HDR - με πολύ καλά χρώματα και απίθανη λεπτομέρεια στις πιο πολλές ρυθμίσεις εικόνας, προσφέρει υψηλή αντίθεση και ποιοτική απεικόνιση του μαύρου συνολικά. Η κίνηση του κάδρου σε κάθε είδους περιεχόμενο είναι ομαλότατη, ενώ ο πολλαπλασιασμός γραμμών από χαμηλής ανάλυσης ή ποιότητας υλικό σε 4Κ είναι εξαιρετικά αποδοτικός. Το αποτέλεσμα είναι καθαρή, όμορφη τηλεοπτική εικόνα που... σχεδόν δεν θα έπρεπε να προσφέρει μοντέλο LED/LCD με τόσες λίγες ζώνες τοπικού υποφωτισμού!

Το γεγονός ότι η X90K το κατορθώνει αυτό είναι φυσικά απόδειξη της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει η Sony επί δεκαετίες στον τομέα της ψηφιακής απεικόνισης, την οποία "εκφράζει" εδώ με τον επεξεργαστή Cognitive Processor XR. Αυτός συνιστά σαφές πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού σε αυτήν την κατηγορία τηλεοράσεων και αξίζει την χρηματική διαφορά ανάμεσα στην Χ90Κ και άλλες ικανές προτάσεις του 2022. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο XR, βέβαια, είναι να διευρύνει τις γωνίες θέασης της οθόνης μιας X90K: η οθόνη αυτή είναι τεχνολογίας VA και, κατά συνέπεια, η ποιότητα απεικόνισής της φθίνει όσο απομακρύνεται κάποιος από την ιδανική θέση θέασης (ακριβώς απέναντι στην τηλεόραση). Η Χ90Κ διαχειρίζεται καλύτερα τις αντανακλάσεις από τις γωνίες θέασης έστω κι αν, και πάλι, θα ήταν καλύτερα σε σκοτεινό περιβάλλον να μην ενεργοποιεί κανείς δυνατές πηγές φωτός "στην ευθεία" της οθόνης της.


Όσον αφορά στις δυνατότητες τις σχετικές με το gaming, η περσινή Χ90J θα μπορούσε να είναι καλύτερη οπότε σαφώς θετικό το ότι η X90K διορθώνει τις αδυναμίες της προκατόχου της. Όλες οι σημαντικές λειτουργίες για τους gamers είναι παρούσες εξ αρχής, όπως οι Variable Refresh Rate (υποστηρίζεται και η nVidia G-Sync), Automatic Low Latency Mode και η απεικόνιση 4K/120Hz σε πλήρη ανάλυση. Τα "αντανακλαστικά" (latency) της X90K δεν είναι τα κορυφαία της αγοράς - αυτή η διάκριση ανήκει σε τηλεοράσεις OLED - είναι όμως άκρως ικανοποιητικά στα 18ms σε ανάλυση 4K/60Hz και 10ms σε ανάλυση 4K/120Hz. Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή μας η Sony διέθεσε και αναβάθμιση λογισμικού που επιτρέπει στην X90K να αξιοποιήσει πλήρως το σύστημα τοπικού υποφωτισμού της και την λειτουργία VRR ταυτόχρονα (κάτι διόλου δεδομένο στις τηλεοράσεις LED/LCD). Έτσι οι gamers δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν την ποιότητα απεικόνισης για την ομαλή κίνηση ή το αντίθετο.

H X90K βασίζεται στο ίδιο λειτουργικό σύστημα με την προκάτοχό της - και όλες τις τηλεοράσεις Sony ανώτερης ή ανώτατης κατηγορίας - δηλαδή το νέο Google TV. Αυτό είναι στην ουσία το Android TV 10 με ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον και μία σειρά από χρήσιμες extra λειτουργίες. Αποδίδει υπέροχα στην X90K: είναι γρήγορο, υψηλής ανάλυσης κι επαρκώς παραμετροποιήσιμο ώστε να χρησιμοποιείται ευχάριστα σε καθημερινή βάση. Το Android TV προσφέρει βέβαια μέσω Google Play και την μεγαλύτερη γκάμα apps από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα τηλεοράσεων, οπότε διαθέσιμα δεν είναι μόνο τα βασικά ή αναμενόμενα apps, μα και πολλά εξειδικευμένα που επεκτείνουν την λειτουργικότητα της Χ90Κ σημαντικά.


Tο νέο τηλεχειριστήριο που συνοδεύει την X90K αξίζει αναφοράς: είναι μικρότερο, ελαφρύτερο και μακράν προτιμότερο των παραδοσιακά μεγάλων τηλεχειριστηρίων της Sony με τα τόσα πλήκτρα που κανείς δεν χρησιμοποιεί πια. Το νέο τηλεχειριστήριο προσφέρει άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες strreaming, σε όλες τις βασικές λειτουργίες (οι άλλες γίνονται ούτως ή άλλως μέσω επιλογών στο γραφικό περιβάλλον χειρισμού) και σε φωνητικές εντολές. Μιλώντας για τις τελευταίες και για έλεγχο συνολικά, η X90K δεν προσφέρει συμβατότητα μόνο με τον Google Assistant και το πρότυπο Chromecast (που περιλαμβάνονται προφανώς στο Google TV) αλλά και με την Amazon Alexa και τα Apple AirPlay/Homekit. Έχουμε δοκιμάσει όλα τα προαναφερθέντα πλέον και λειτουργούν όπως περιμένει κανείς. Η X90K υποστηρίζει ακόμη και το νέο αξεσουάρ-κάμερα της Sony, το οποίο πιθανώς χρίζει δικής του αξιολόγησης όταν η εταιρεία προσφέρει το σχετικό λογισμικό και τις λειτουργίες που έχει υποσχεθεί γι' αυτό, αργότερα μέσα στην χρονιά.

Επιστρέφοντας στην αρχική μας, ωστόσο, ερώτηση: βοηθά η X90K την Sony να επιστρέψει στην περίοπτη θέση που κατείχε σε αυτήν την μέση-προς-ανώτερη κατηγορία τηλεοράσεων; Ναι, το κάνει. Δεν είναι τέλεια, όμως τα πλεονεκτήματά της υπερισχύουν με άνεση των μειονεκτημάτων της συνολικά. Είναι μία κομψή, καλοφτιαγμένη, γρήγορη στον χειρισμό τηλεόραση που προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς και πολλά ακόμη. Είναι πολύ φωτεινή, ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα σε οποιοδήποτε περιβάλλον θέασης και το κορυφαίο υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας της Sony εξασφαλίζει πως σε μικτή χρήση - απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα, περιεχόμενο μέσω Internet, ταινίες και σειρές και σπορ, video games - η X90K θα αποδώσει με τρόπο σταθερό κι αξιόπιστο. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό γιατί έχει σχεδιαστεί από την Sony με αυτήν την λογική εξ αρχής.


Το μόνο αληθινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή η X90K είναι το γεγονός ότι, στα μάτια εκείνων που θα ήθελαν να εξοικονομήσουν χρήματα, στο παρόν της κόστος υπάρχουν ακόμη σε περιορισμένο στοκ στην αγορά ορισμένα μοντέλα τηλεοράσεων του 2021 που προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας. Το πρόβλημα αυτό το έχουν... όλα τα μοντέλα τηλεοράσεων του 2022 απ' όλους τους κατασκευαστές, φυσικά, αλλά τα μοντέλα μέσης κι ανώτερης κατηγορίας επηρεάζονται περισσότερο γιατί, με ενίοτε πολύ μεγάλες εκπτώσεις που γίνονται, ορισμένα εξαιρετικά μοντέλα του 2021 πλησιάζουν... επικίνδυνα τα καινούργια σε επίπεδο κόστους.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως το κυνήγι προσφορών και η ανάλυση τεχνικών χαρακτηριστικών δεν είναι κάτι που το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό - όπου ξεκάθαρα απευθύνεται η Χ90Κ - συνηθίζει να κάνει όταν αναζητά καινούργια τηλεόραση. Θέλει απλώς να επιλέξει ένα ποιοτικό νέο μοντέλο σε κόστος που μπορεί να καλύψει και, από αυτήν την πλευρά, η ισορροπημένη μέση-προς-ανώτερη τηλεόραση της Sony θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καταναλωτών αυτών με άνεση. Εκεί όμως δεν βρίσκεται όταν όλα έχουν ειπωθεί - και πάντοτε για τους συγκεκριμένους καταναλωτές - το όλο νόημα σε ένα προϊόν που μπορεί να προταθεί για αγορά; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ