Sony BDP-S5000ES

Έχει η "ναυαρχίδα"... αρκετά "κανόνια";

Έως εδώ, λοιπόν, όλα καλά - τίποτε όμως που να δικαιολογεί από μόνο του τη συνιστώμενη λιανική τιμή πώλησης του S5000ES (περισσότερα από 1600 ευρώ), καθώς μία σειρά από άλλα player στην αγορά αυτή τη στιγμή, στο 1/4 της τιμής, προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες. Τα πλεονεκτήματα μίας hi-end συσκευής υποτίθεται πως πηγάζουν από τα ανώτερά της υποσυστήματα και τις αποκλειστικές σε αυτήν τεχνολογίες. Η Sony έχει όντως εξοπλίσει με κάποιες τέτοιες τη "ναυαρχίδα" της: το drive που δέχεται τους δίσκους Blu-ray περιορίζει τους κραδασμούς και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακρίβεια ανάγνωσης, το σύστημα ηχητικής επεξεργασίας έχει απομονωθεί περιορίζοντας τις παρεμβολές, ενώ η συσκευή ενσωματώνει και μία σειρά από λειτουργίες επεξεργασίας της εικόνας που θεωρητικά τη βελτιώνουν. Προς τέρψιν των θιασωτών της ιδέας του hi-end, εξάλλου, όλες οι σημαντικές έξοδοι σήματος του player της Sony είναι επίχρυσες.

Το πρόβλημα είναι πως τίποτε από τα παραπάνω δεν "μεταφράζεται" στην οθόνη και τα ηχεία ενός home cinema σε αδιαμφισβήτητη, ολοφάνερη υπεροχή του S5000ES έναντι του ανταγωνισμού. Ναι, η εικόνα που αποδίδει η "ναυαρχίδα" της Sony όταν αναπαράγει ταινίες από Blu-ray είναι λεπτομερής, φυσική και ομαλά κινούμενη, αλλά όχι πραγματικά καλύτερη από αυτήν που αποδίδουν άλλα player κατά πολύ οικονομικότερα - και πειραματιζόμενοι με τις ρυθμίσεις παρέμβασης στην εικόνα, μήπως έτσι εισπράξουμε ανώτερα αποτελέσματα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι... καλύτερα να μην παρέμβουμε καθόλου. Ο ήχος, αντίθετα, όντως δίνει την εντύπωση "ενός κλικ" πάνω από τα προσιτά Blu-ray player, ειδικά αν το player της Sony συνεργαστεί με ικανό ενισχυτή. Στα επιμέρους, όμως, το S5000ES επίσης δεν δικαιολογεί εύκολα το κόστος του: οι χρόνοι εκκίνησης και ανταπόκρισης στις εντολές του χρήστη, για παράδειγμα, δεν είναι ακριβώς οι ταχύτεροι που έχουμε συναντήσει, ενώ η ποιότητα αναβάθμισης της εικόνας των DVD σε ανάλυση 1080p είναι απλώς τυπική. Στα συν, από την άλλη πλευρά, τα κατανοητά και σωστά δομημένα menu επιλογών (στα πρότυπα της Cross Media Bar του PS3) και το ασυνήθιστα εύχρηστο τηλεχειριστήριο της συσκευής.

Λαμβάνοντας κανείς στα υπόψιν τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το S5000ES. Αυτό δεν συνιστάται σε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν είναι καλό Blu-ray player ή όχι, γιατί είναι - και μόνο στην ποιότητα κατασκευής του να εστιάσει κανείς, δεν βρίσκονται στην αγορά πολλές συσκευές αυτού του επιπέδου. Από μία hi-end συσκευή, όμως, αυτού του κόστους περιμένει κανείς και hi-end επιδόσεις, τις οποίες το συγκεκριμένο player δεν επιδεικνύει. Ειδικά σε ευθεία αντιπαραβολή με το DVD-3800BD της Denon - που κοστίζει ακριβώς τα ίδια χρήματα αλλά ενσωματώνει το κορυφαίο chipset επεξεργασίας Realta προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εικόνα και από Βlu-ray και από DVD - το S5000ES φαντάζει πολύ ακριβό. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να προταθεί για αγορά μόνο σε εκείνους που εννοούν να έχουν... Sony και καλά BD player της συγκεκριμένης εταιρείας - και σε αυτούς ακόμη, θα προτείναμε να αγοράσουν το κατά πολύ "τιμιότερο" και ποιοτικότατο S550 και... με τα ρέστα (περί τα 1200 ευρώ) να αγοράσουν 30+ ταινίες σε Blu-ray. Θα χαρούν το home cinema υψηλής ευκρίνειας πολύ περισσότερο!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ